Europarlamentar PNL: Scrisoarea trimisă de premier către CE este o palmă dată României

Europarlamentarul Daniel Buda a declarat, vineri pentru MEDIAFAX, că scrisoarea trimisă de premierul Viorica Dăncilă către Comisia Europeană este „o palmă dată României”, iar prim-ministrul încearcă să mute responsabilitatea Jandarmeriei în spatele preşedintelui ţării, Klaus Iohannis.

2052 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar PNL: Scrisoarea trimisă de premier către CE este o palmă dată României

Europarlamentar PNL: Scrisoarea trimisă de premier către CE este o palmă dată României

„Apreciez că este un demers incalificabil din partea Guvernului României de a se adresa cu o astfel de scrisoare în care se încearcă inducerea în eroare a opiniei publice la nivel european cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 10 august, încercând să mute din responsabilitatea gesturilor incalificabile ale Jandarmeriei Române în spatele preşedintelui Klaus Iohannis, uitând să explice în primul rând cum a fost posibil ca într-un stat democratic forţele de ordine ale Jandarmeriei să atace cetăţeni nevinovaţi care protestau în mod paşnic, afecând practic libertatea de a manifesta atunci când eşti nemulţumit faţă de anumite situaţii. Apreciez că nu este altceva decât o palmă dată României şi este în acelaşi timp o expresie a incapacităţii actualei guvernări de a gestiona în mod eficient interesele României pe termen scurt, mediu sau lung. Acest Guvern s-a descalificat prin astfel de demersuri începând din 10 august. Singura soluţie care se impune în acest Guvern este demiterea sau demisia întregului Guvern”, a afirmat europarlamentarul PPE Daniel Buda, vineri pentru MEDIAFAX.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă, scrisoare către Comisia Europeană în care acuză încercări violente de înlăturare a Guvernului | DOCUMENT

Eurodeputatul liberal acuză că premierul Viorica Dăncilă nu s-a adresat deloc populaţiei, fiind greu să le explice oamenilor de ce au fost gazaţi.

„Este foarte greu să te adresezi poporului după ce îl gazezi sau după ce ai de a face cu astfel de demersuri absolut incalificabile şi injuste, să explici ceva poporului în acutalul context. S-a găsit această variantă de a muta în cancelariile europene, sifdându-le şi lor inteligenta, acestor reprezentanţi europeni care au posibilitatea de a se informa cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în 10 august”, a adăugat Buda.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, despre protestele din 10 august, ea precizând că s-a încercat prin violenţă înlăturarea Guvernului, iar Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor.

Comisia Europeană a confirmat, vineri, primirea scrisorii premierului Viorica Dăncilă. "Confirmăm că a fost primită o scrisoare şi un răspuns va veni într-un timp cât mai scurt", a precizat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

Prim-ministrul mai susţine că preşedintele Klaus Iohannis nu a jucat rolul mediator, prevăzut în Constituţie, ci dimpotrivă a făcut apel la continuarea protestelor, potrivit scrisorii postate pe pagina de Facebook a europarlamentarului Siegfried Mureşan. "Vă confirm ca prim-ministrul Dăncilă a trimis o scrisoare instituţiilor europene. Citiţi mai jos câte neadevăruri spune. Nu am văzut niciodată în viaţa mea un prim ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor", scrie Mureşan în postarea căreia i-a ataşat şi scrisoarea premierului către liderii Comisiei Europene.

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Până în prezent, în acest dosar au fost înregistrate 211 de plângeri penale şi au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anunţat că Secţia Militară a instituţiei a preluat ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici