Europarlamentari români au vorbit în plenul PE despre orice, mai puţin despre teme europene

Mai mulţi europarlamentari români şi-au exprimat, luni, în şedinţa de plen a PE, punctele de vedere în legătură cu subiecte cum ar fi mafia din România, peisajele feerice ale ţării, salariile profesorilor, sistemul de sănătate, minoritatea ceangăilor şi extremismul maghiar.

100 afișări
Imaginea articolului Europarlamentari români au vorbit în plenul PE despre orice, mai puţin despre teme europene

Europarlamentari români au vorbit în plenul PE despre orice, mai puţin despre teme europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceştia nu au abordat teme europene, potrivit înregistrărilor postate marţi pe site-ul oficial al Parlamentului european.

Astfel, Corneliu Vadim Tudor a luat cuvântul la dezbaterea "Fluxuri migratorii cauzate de instabilitate: domeniul şi rolul politicii externe a UE-Reacţia UE la fluxurile migratoare din Africa de Nord şi Sudul Mediteranei, în special în Lampedusa". El a fost confundat de preşedinta de şedinţă , italianca Roberta Angelilli, cu George Becali. "Domnule Becali, vă rog", i-a spus aceasta europarlamentarului, care a corectat-o : "Vadim Tudor. Eu sunt înregistrat. Nu este domnul Becali".

Liderul PRM şi-a început apoi discursul făcând referire la cartea de amintiri "Cum s-a născut stalinismul", a fostului secretar al lui Stalin, Boris Bajanov şi la replica celebră a dictatorului: "Important nu este cum şi cine va vota în partid. Ceea ce prezintă o importanţă extraordinară este cine numără voturile".

El a menţionat apoi victoria lui Nursultan Nazarbaiev la alegerile din Kazahstan, cu peste 95% şi a adăugat: "Tot aşa şi în România, unde absolut toate alegerile sunt fraudate".

"Această mascaradă care maimuţăreşte democraţia este regizată de mafia autohtonă sub protecţia directă a ambasadei SUA în România, care stabileşte ea ceea ce este mai bine pentru poporul român", a spus Corneliu Vadim Tudor. El a făcut, de asemenea, trimitere şi la cablogramele Wikileaks referitoare la România, apreciind că acestea demonstrează că ţara a ajuns "o colonie de mâna a patra a CIA". Şi a fost aplaudat.

Elena Băsescu, la rândul ei, a luat cuvântul de două ori , luni, în prima zi a plenului. Ea a vorbit despre fluxurile migratorii dar şi despre strategia pe care România şi-a construit-o în domeniul turismului.

"Pentru a face faţă competiţiei din domeniul turismului la nivel global, România şi-a construit în mod profesionist o strategie prin care să se deosebească de alte destinaţii turistice din lume. Strategia are la bază brand-ul de ţară al României, un concept prin care prezentăm potenţialilor turişti autenticitatea tradiţiilor şi peisajele feerice pe care le avemm", a spus Elena Băsescu într-o dezbatere dedicată turismului european.

Eurodeputatul PDL a luat cuvântul şi în cadrul dezbaterii dedicate fluxurilor migratorii şi, pornind de la afluxul de imigranţi ilegali de la Lampedusa, a apreciat că UE ar trebui să se concentreze mai mult asupra cauzelor acestui fenomen. Ea a atras atenţia totodată că drepturile imigranţilor trebuie respectate şi că agenţiei FRONTEX îi revine obligaţia implementării Convenţiei de la Geneva privind statutul refugiaţilor.

La rândul său Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, a luat cuvântul în plen pentru a denunţa situaţia cu care se confruntă profesorii din România. "În România există o lege care spune că profesorii ar trebui să aibă salariile mărite pentru că ele sunt foarte mici, o lege aprobată şi votată în Parlamentul naţional, dar care nu este aplicată absolut deloc", le-a spus el colegilor europarlamentari.

Ivan a adăugat că profesorii şi-au câştigat în instanţă drepturile salariale dar "Guvernul nu vrea să pună în aplicare această lege" şi "vine cu o nouă lege, care plafonează salariile profesorilor". "Sunt puse în pericol obiectivele agendei Europa 2020", a spus Ivan, apreciind că pentru o economie bazată pe cunoaştere este nevoie de un învăţământ sănătos şi eficient.

A urmat la cuvânt în plenul PE Claudiu Ciprian Tănăsescu, europarlamentar care a candidat din partea PRM şi care acum face parte din delegaţia PSD. Acesta s-a plâns că "urmare a Guvernării incompetente şi a politicii dezastruoase de dezmembrare economică dusă de regimul Băsescu-Boc, sistemul sanitar din România şi în special cel al asigurărilor de sănătate a ajuns la limita subzistenţei".

El a adăugat că atât cadrele medicale cât şi bolnavii din România au ajuns să fie trataţi "sub limita decenţei şi a demnităţii umane".

Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba le-a vorbit colegilor din PE, la rândul său, despre minoritatea ceangăilor, susţinând că aceasta este pe cale de dispariţie în România. Într-un discurs rostit în limba ungară, europarlamentarul român a arătat că "diversitatea culturală este o valoare a Europei" care ar trebui păstrată. "Există culturi în Europa care sunt ameninţate cu dispariţia. În România există o asemenea minoritate, este vorba despre ceangăi", a spus el.

Europarlamentarul Sabin Cutaş a luat la rândul său cuvântul pentru a condamna "manifestările separatiste ale extremiştilor maghiari din Transilvania, susţinute de către oficiali ai statului ungar şi de către unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European".

El a cerut sprijinul instituţiilor europene pentru a pune capăt acestui derapaj care promovează ura etnică.

"În acest an, manifestările separatiste ale extremiştilor maghiari din Transilvania, organizate cu ocazia zilei naţionale a Ungariei, au fost marcate de un radicalism îngrijorător, în special din cauza sprijinului şi declaraţiilor reprezentanţilor la vârf ai statului maghiar şi a unuia dintre vicepreşedinţii Parlamentului European (...) Manifestările extremiste prilejuite de sărbătoarea maghiară din 15 martie pun în pericol, de la un an la altul, buna înţelegere dintre români şi unguri. În acest context, gesturi provocatoare, ca recenta spânzurare simbolică de către un extremist maghiar a eroului luptei românilor ardeleni pentru drepturi naţionale la 1848, nu fac decât să ameninţe convieţuirea paşnică", a declarat eurodeputatul.

Material de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici