Europarlamentarul Cătălin Ivan: În lipsa unui proiect european al României, vom gestiona agenda europeană doar pentru alţii

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat joi că absenţa unui proiect european naţional va face ca, în 2019, când România va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, ţara noastră doar să gestioneze "onorabil agenda europeană în interesul altor state membre ale Uniunii".

555 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul Cătălin Ivan: În lipsa unui proiect european al României, vom gestiona agenda europeană doar pentru alţii

Europarlamentarul Cătălin Ivan: În lipsa unui proiect european al României, vom gestiona agenda europeană doar pentru alţii

"În punctul în care ne aflăm astăzi riscăm să pierdem o şansă uriaşă de a pune, pentru prima dată, teme de interes pentru românii din ţară sau din afară pe agenda dezbaterilor europene. Timp de un an şi jumatate începând cu mijlocul anului viitor, România va fi implicată direct în gestionarea celor mai importante dosare şi va avea ocazia să impună subiecte de interes naţional. Ce este cel mai grav şi riscă să compromită total această şansă unică, este lipsa unui proiect european al României. Fără acest proiect, ne vom rezuma doar a gestiona onorabil agenda europeană în interesul altor state membre ale Uniunii", a remarcat europarlamentarul.

Privind în contextul celor zece ani împliniţi de la aderarea României la UE, eurodeputatul a constatat că: "Putem spune că am plecat cu stângul pe acest drum. Ne-am mulţumit să ajungem la masa celor 28, dar nu am avut o idee clară a intereselor noastre. Nu am ştiut şi nu ştim nici astăzi de ce vrem să fim membri ai marii familii europene. Parlamentul naţional ar fi trebuit să aibă nenumărate dezbateri şi să fi votat de câţiva ani un proiect european al ţării noastre, care să se fi materializat într-un mandate ferm pentru toţi oficialii romani din ţară sau de la Bruxelles, de la Preşedintele ţării, prim-ministru şi până la cei 32 de europarlamentari."

În opinia sa, principalul motiv pentru care România este actualmente "complet nepregătită" pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene îl reprezintă agenda publică saturată de subiecte artificiale.

"Privesc cu amăraciune şi o oarecare deznădejde la prăpastia dintre agenda unor lideri de partide, înalţi oficiali ai statului român, şi ceea ce ar trebui sa fie agenda reală a României. Gâlceava permanentă din politica naţională, hărţuirea continuă a guvernului de către propriul partid, zgomotul infernal pentru subiecte mici, acţiuni în forţă, răzgândiri, sabotări, iniţiative începute şi abandonate, apoi reluate, toate creează premisele unui mare eşec ce ne va urmări foarte mulţi ani de acum înainte. Mihai Tudose, măcar până la sfărşitul Preşedinţiei româneşti a Consilliului Uniunii Europene, adică până la mijlocul anului 2019, ar trebui sa aibă susţinerea necondiţionată a tuturor forţelor politice din România, implicit şi a presedintelui ¨PSD. Este vital pentru ţara noastră ca acesta să intre în a doua jumătate a anului 2018 cu o echipă de profesionişti, a căror integritate să nu poată fi pusă la îndoială, deci fără dosare penale, şi cu u proiect european clar, asumat de întreaga clasă politică prin vot în Parlament.", a explicat Cătălin Ivan.

Responsabilitatea României la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE este imensă, pentru că se va suprapune pe "cea mai complicată" perioadă a Uniunii Europene, întrucât în timpul preşedinţiei româneşti se va produce Brexit-ul, vor avea loc alegeri europene şi se va discuta noul cadru financiar multianual. Deci, "decizii cruciale" pentru Uniunea Europeană se vor lua în cele câteva sute de întruniri prezidate de oficialii romani.

În acest context, europarlamentarul Cătălin Ivan a tras un semnal de alarmă: "Acum este momentul în care demonstrăm că aparţinem cu adevărat Uniunii Europene şi că suntem o voce care contează! Aceasta este şansa noastră de a îndrepta România spre valorile care să ne ducă la dezvoltare şi bunăstare. În lunile care vor urma, va fi clar pentru toţi care ne este locul. Putem fi demni, cu o voce puternică, sau mici, măcinaţi de interese marunte şi meschine!".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici