Europarlamentarul PNL: Modificăm legislaţia europeană pentru a folosi MRR în gestionarea crizei energetice

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan transmite, marţi, că legislaţia europeană va fi modificată pentru a folosi Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în gestionarea urgentă a crizei energetice.

382 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul PNL: Modificăm legislaţia europeană pentru a folosi MRR în gestionarea crizei energetice

Europarlamentarul PNL: Modificăm legislaţia europeană pentru a folosi MRR în gestionarea crizei energetice

„ Am depus aseară (luni seară - n.r.), în calitate de coraportor al Parlamentului European, proiectul de raport privind modificarea legislaţiei europene a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. În valoare de 700 de miliarde de euro, mecanismul este cel mai mare instrument de investiţii adoptat vreodată la nivel european. A fost înfiinţat în 2021 pentru a ne ajuta să trecem peste criza generată de pandemia de COVID-19 şi pentru a întări economiile europene. Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat, însă, priorităţile şi nevoile ţărilor membre ale Uniunii Europene. Această situaţie excepţională ne determină să lucrăm acum la modificarea legislaţiei mecanismului pentru a putea folosi acest instrument mai eficient în gestionarea crizelor actuale, în special criza energetică”, afirmă Siegfried Mureşan.

El prezintă principalele idei cuprinse în proiectul de raport.

Astfel, se propune reducerea dependenţei energetice de Federaţia Rusă: „Suntem de acord cu propunerea Comisiei Europene de a folosi fondurile disponibile din mecanism pentru a finanţa Planul „RepowerEU” privind reducerea dependenţei energetice de Federaţia Rusă”.

Mureşan precizează că 200 de miliarde de euro încă nealocate.

„Vrem ca fondurile încă nealocate din componenta de împrumuturi a mecanismului, adică peste 200 de miliarde de euro, să fie folosite cât mai rapid acolo unde este cea mai mare nevoie de ele pentru gestionarea crizelor, în special cea energetică. De aceea, statele membre care nu au solicitat încă aceste împrumuturi trebuie să spună cât mai repede dacă au nevoie de aceşti bani sau îi putem folosi în alte ţări unde este mai mare nevoie. Resurse financiare suplimentare. În Planul „RePowerEU”, Comisia Europeană propune suplimentarea bugetului Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă cu 20 de miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor energetice. Considerăm că această sumă este insuficientă şi cerem Comisiei să găsească resurse suplimentare pentru a finanţa investiţiile energetice. Implicarea autorităţilor locale şi societăţii civile. Nu în ultimul rând, vrem ca autorităţile locale şi regionale, dar şi societatea civilă să fie implicate mai mult în implementarea şi monitorizarea proiectelor şi reformelor din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Proiectul de raport va fi adoptat mai întâi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, cel mai probabil la sfârşitul lunii octombrie, după care va primi votul plenului Parlamentului European, cel mai probabil la începutul lunii noiembrie”, încheie europarlamentarul liberal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici