Europarlamentarul Victor Boştinaru îi scrie lui Schulz: Luaţi măsuri ca Tokes să nu mai transmită mesaje naţionaliste din PE

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru i-a scris, miercuri, preşedintelui PE, Martin Schulz, cerându-i să ia măsuri pentru ca Laszlo Tokes să nu mai răspândească mesaje naţionaliste sau iredentiste de la tribuna forului european.

415 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul Victor Boştinaru îi scrie lui Schulz: Luaţi măsuri ca Tokes să nu mai transmită mesaje naţionaliste din PE

Victor Boştinaru (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Boştinaru i-a adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, referitoare la afirmaţiile lui Laszlo Tokes, conform cărora ar exista o asemănare între minorităţile din aşa-zisul "Ţinut Secuiesc" şi tătarii din Peninsula Crimeea.

Victor Boştinaru a făcut un apel la preşedintele Parlamentului European să ia toate măsurile necesare ca Laszlo Tokes sau oricare alt membru al Parlamentului să nu mai răspândească mesaje naţionaliste sau iredentiste de la tribuna forului european.

Eurodeputatul PSD îi transmite lui Martin Schulz că, "în aceste vremuri deosebit de dificile, orice mesaj naţionalist poate pune în pericol forţele pro-europene din toate statele membre şi poate incita chiar şi o majoritate tolerantă şi raţională".

În plus, Boştinaru subliniază în scrisoare faptul că prim-ministrul Victor Ponta a decis cooptarea în guvern a reprezentanţilor legitimi ai minorităţii maghiare din România (UDMR).

"În aceste condiţii, aceştia deţin în prezent poziţiile de viceprim-ministru, doi miniştri deplini şi un număr important de posturi de rang înalt în structura de guvernare. Sub acest aspect, România a ales o abordare cuprinzătoare pentru problemele legate de minorităţi, benefică pentru stabilitatea ţării şi pentru valorile noastre europene comune", arată eurodeputatul PSD.

Victor Boştinaru menţionează că, deşi declaraţia lui Laszlo Tokes vine pe fondul mitingului de la Târgu Mureş, unde a participat şi Gabor Vona, liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a delimitat categoric de acest eveniment.

Eurodeputatul PSD consideră că declaraţia eurodeputatului Laszlo Tokes este "sfidătoare la adresa statului român".

"În decembrie 2010, consilierul prezidenţial al lui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, declara că «inamicii României sunt Ponta şi Boştinaru, nu Tokes Laszlo». Acelaşi preşedinte Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul «Steaua României» în decembrie 2009. Deşi a proferat multe atacuri la adresa suveranităţii statului român în toţi aceşti ani, Laszlo Tokes este în continuare deţinătorul Ordinului «Steaua României», a ajuns vicepreşedintele Parlamentului European cu sprijinul PPE şi PDL şi îşi continuă politica distructivă nestingherit, cu sprjinul aceloraşi aliaţi. Dincolo de interesul electoral al lui Laszlo Tokes, fac un apel atât la cetăţenii români de etnie maghiară, cât şi la toţi românii să nu se aventureze pe calea extremelor şi să nu dea curs provocărilor din oricare parte ar veni acestea. De asemenea, mai fac un apel la eurodeputatul Laszlo Tokes să-şi scurteze mandatul printr-o demisie ca urmare a afirmaţiilor grave şi inadmisibile din plenul Parlamentului European", se mai arată în scrisoarea lui Victor Boştinaru.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, luni, în PE, că secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea şi a cerut ajutor UE pentru obţinerea autonomiei.

Laszlo Tokes a precizat că la Târgu-Mureş a avut loc, luni, o manifestaţie a minorităţii maghiare "împotriva politicii de asimilare a Guvernului român". Secuii din Ţinutul Secuiesc "sunt pe cale, precum tătarii din Peninsula Crimeea, să devină o minoritate pe propriul teritoriu", a mai spus Tokes, care a cerut Parlamentului European şi celorlalte instituţii europene să-i ajute pe secui să obţină autonomia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici