EXCLUSIV | Andi Cristea (S&D), vicepreşedinte al Comisiei AFET din PE, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Îndrăzneala în momentele-cheie a schimbat mereu istoria. Este o asumare politică curajoasă

Eurodeputatul S&D Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European a declarat luni pentru MEDIAFAX că relocarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv, la Ierusalim, este "o asumare politică curajoasă" şi că "îndrăzneala în momentele-cheie a schimbat mereu istoria".

1060 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV | Andi Cristea (S&D), vicepreşedinte al Comisiei AFET din PE, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Îndrăzneala în momentele-cheie a schimbat mereu istoria. Este o asumare politică curajoasă

EXCLUSIV | Andi Cristea (S&D), vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din PE, despre mutarea ambasadei române la Ierusalim: Îndrăzneala în momentele-cheie a schimbat mereu istoria . Este o asumare politică curajoasă

Întrebat de MEDIAFAX cum se împacă anunţul privind relocarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European a spus: "Poziţiile politice, inclusiv la nivelul Uniunii Europene cunosc schimbări în timp, nu rămân blocate. Decizia de a muta ambasada este o asumare politică curajoasă .Îndrăzneala în momentele-cheie a schimbat mereu istoria , este important ca oportunitatea actuală să ne poziţioneze de partea corectă a istoriei şi a partenerilor strategici .Ca europarlamentar PSD, sunt solidar cu decizia partidului şi a guvernului, sunt încrezător că România va avea de câştigat. Sper ca atât în plan intern, cât şi extern să fie conştientizat acest moment istoric".

Săptămâna trecută, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat la o emisiune de televiziune că guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, reprezentanţii Executivului au comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria "Documente confidenţiale" şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală.

"Ministerul Afacerilor Externe precizează că a fost lansat un proces de analiză şi evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare", a detaliat MAE.

"Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers ( intenţia guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim - n.r.). Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare", a fost replica Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul palestinian Rami Hamdallah i-a transmis reprezentantului României la Ramallah că Autoritatea Palestiniană cere României să nu-şi mute ambasada la Ierusalim, conform site-ul publicaţiei The Jewish Press.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va acorda "tratament preferenţial" primelor zece ambasade care sunt mutate la Ierusalim, conform site-ul cotidianului Times of Israel."Vă vom ajuta. Toţi ar trebui să faceţi asta", a spus Netanyahu la o recepţie pentru corpul diplomatic străin, cu ocazia celebrării independenţei Israelului.

Statele Unite, Guatemala şi Honduras sunt primele ţări care au confirmat oficial că îşi vor muta ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim. România ar putea astfel deveni prima ţară din Uniunea Europeană care îşi mută ambasada la Ierusalim.

Uniunea Europeană, Autoritatea Palestiniană, Adunarea Generală ONU, numeroase ţări musulmane şi Rusia au criticat decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a muta ambasada SUA în acest oraş.

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici