Video EXCLUSIV: INTERVIU - Congresmanul republican Michael Turner: SUA se gândesc la modificarea regulilor de acordare a vizelor pentru România - VIDEO

Congresmanul republican Michael Turner, vorbeşte într-un interviu acordat MEDIAFAX despre procesul complex de modificare a sistemului american de vize, el spunând că România este unul dintre exemplele care au determinat Washingtonul să se gândească la modificarea regulilor.

5294 afișări

Michael Turner a fost primar al oraşului Dayton în anii '90 şi, începând din 2002, a obţinut, în calitate de membru al Partidului Republican, mai multe mandate consecutive în Congresul american, reprezentând o circumscripţie electorală din Ohio. El se află la Bucureşti împreună cu alţi colegi congresmeni, pentru a lua parte la lucrările Adunării Parlamentare NATO.

Deşi reprezintă opoziţia americană, Turner spune că acordul privind scutul, semnat recent de România şi SUA, este un document "extraordinar de important", care pune bazele unei cooperări militare adecvate ameninţărilor viitorului.

Michael Turner este, printre altele, şi lider al Caucus-ului (grupului de prietenie) "România" din Camera Reprezentanţilor, for pe care îl descrie ca pe o " oportunitate extraordinară" de exprimare a aprecierii faţă de relaţia strategică româno-americană.

Agenţia MEDIAFAX vă prezintă textul integral al interviului acordat de congresmanul Michael Turner:

"Reporter: Pentru cei care nu vă cunosc, să spunem de la început că dumneavoastră sunteţi lider al Caucus-ului "România" din Congresul american. Vă rog să vă descrieţi activitatea din această perspectivă

Michael Turner: Caucus-ul "România" este o oportunitate pentru membrii Camerei Reprezentanţilor de a veni laolaltă într-un context bipartzan - deci indiferent dacă este vorba de democraţi sau republicani - şi de a-şi exprima apreciarea pentru relaţia strategică specială care există între Statele Unite şi România.

De ambele părţi analizăm modalităţile în care putem face progrese în ceea ce priveşte schimburile economice, culturale, despre recunoaşterea tradiţiei comune bogate a statelor noastre şi mai ales, recent, constituie un cadru în care ne-am exprimat aprecierea pentru acordul de cooperare în domeniul apărării antirachetă, care va ajuta la consolidarea pe mai departe a relaţiei noastre.

Rep.: Descrieţi-ne nişte realizări concrete de dată recentă ale acestui grup

M.T.: Caucus-ul nostru tocmai s-a format şi noi suntem mândri că fiecare membru al delegaţiei americane care a venit aici, la Adunarea Parlamentară, este membru al Caucus-ului "România". Deci, ei au venit la Bucureşti fiind extrem de mândri de faptul că vor putea să afirme susţinerea lor deplină pentru relaţiile foarte puternice dintre cele două state.

Rep.: România şi SUA au semnat recent acest acord privind apărarea antirachetă pe care l-aţi menţionat şi dumneavoastră. Din perspectiva dumneavoastră, care este semnificaţia politică şi militară a acestui document ?

M.T.: Acordul privind apărarea antirachetă este unul extraordinar de important. El nu presupune doar faptul că avem o relaţie strategică între România şi SUA şi că vom coopera bilateral militar. Este de asemenea vorba şi despre a vedea care sunt ameninţările militare ale viitorului şi care este modalitatea de cooperare bilaterală, pentru a răspunde acestor ameninţări. Pe măsură ce sistemul de apărare antirachetă este amplasat, pe măsură ce se dezvoltă etapa de abordare graduală, vom avea o cooperare şi o participare la nivelul NATO. Deci, prin intermediul NATO şi în conjuncţie cu Statele Unite vom avea capacitatea de a oferi protecţie viitoare Alianţei, pe măsură ce ne vom confrunta cu ameninţări emergente.

Rep.: Credeţi că, în cele din urmă, Rusia va accepta să coopereze în acest proiect, indiferent că vorbim de unul bilateral sau de unul al NATO ?

M.T.: Cred că decizia de a merge înainte a fost luată. La acest moment, toată lumea aşteaptă ca Rusia să ia loc la masă pentru a coopera. Aceste ameninţări emergente vizează atât Rusia cât şi Europa şi SUA. Am putea lucra cu toţii într-un spirit de cooperare. Sistemul în sine nu reprezintă nicio ameninţare la adresa relaţiei dintre Rusia şi NATO.

Dar eu cred că există oportunitatea ca Rusia să vină la masa discuţiilor într-un mod care să permită tuturor să lucreze pentru combaterea acestor ameninţări.

Rep.: Deci sunteţi un optimist...

MT: Cred că există o oportunitate. Sper că Rusia se va mişca astfel încăt să putem lucra cu toţii împreună.

Rep: Într-o altă ordine de idei, mai apropiată de activitatea Caucus-ului "România", după cum ştiţi, autorităţile române se luptă de ani de zile pentru includerea în VWP. Care este opinia dumneavoastră în ceea ce priveşte şansele României de a fi inclusă în acest program ?

M.T.: Ei bine, sistemul de vize este unul care în mod constant este revizuit atât în Statele Unite cât şi în relaţia cu alte ţări. Trebuie, din perspectiva Statelor Unite, să căutăm modalităţi în care putem să modificăm programul privind vizele aplicabil anumitor state. Avem chestiuni administrative şi birocratice care nu ajută la rezolvarea situaţiei.

Rep.: Dar, sincer credeţi, din punctul dumneavoastră de vedere, că românii merită să călătoarească în Statele Unite fără viză?

M.T.: Sincer cred că prin prietenia lor şi prin relaţia pe care o au cu noi, constituie unul dintre exemplele care ne-au determinat să revizuim procesul de vize pentru a vedea cum îl putem modifica.

Dar este o discuţie în curs în Statele Unite şi un proces în derulare despre cum am putea modifica sistemul. Dar, cu siguranţă România este unul dintre exemplele care ne determină să spunem că este un subiect care trebuie revizuit.

REP.: Şi puteţi să oferiţi un orizont de timp ?

M.T.: Este un proces care necesită implicarea atât a Congresului cât şi a administraţiei , inclusiv a Departamentului de Stat. Din păcate, din cauza complexităţii, este un proces care evoluează lent

REP.: Aţi mai fost la Bucureşti ?

M.T.:Este a doua mea călătorie aici. Prima a fost în mai.

REP.: Deci, e o experienţă noua

M.T.: Da

Rep: Şi cum vi se pare?

M.T. : Este o ţară minunată. Noi am mai fost aici când urmau să se încheie negocierile pe tema acordului privind apărarea antirachetă şi mă bucur că de data aceasta ne-am întors după ce acordul a fost semnat şi putem discuta despre implementarea lui".

(Interviu realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici