EXCLUSIV - Kelemen: Declaraţia lui Borbely, personală. Decizia despre anticipate, luată doar în coaliţie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că declaraţia lui Borbely Laszlo despre alegerile anticipate a fost personală, şi nu făcută în numele Uniunii, o eventuală decizie privind alegerile anticipate urmând să fie luată de UDMR numai după discuţii în cadrul coaliţiei.

621 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Kelemen: Declaraţia lui Borbely, personală. Decizia despre anticipate, luată doar în coaliţie

EXCLUSIV - Kelemen: Declaraţia lui Borbely, personală. Decizia despre anticipate, luată doar în coaliţie

Kelemen a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că indiferent dacă alegerile vor fi la termen sau, eventual, se va ajunge împreună cu partenerii din coaliţie la o altă concluzie, "actualul Guvern şi actuala formulă guvernamentală trebuie să gestioneze treburile ţării până la alegeri, indiferent dacă vor fi în noiembrie sau la o altă dată în 2012".

"Declaraţia lui Borbely este una făcută în mod personal, şi nu în numele UDMR. După decizia CC am avut discuţii cu colegii din PDL şi în UDMR şi vom avea în continuare, dar nu am avut o întâlnire formală nici în coaliţie, nici în UDMR. Luni, în coaliţie, vom discuta despre situaţia creată în urma deciziei CC, iar marţi vom discuta şi în UDMR, pentru că avem o şedinţă a grupurilor reunite şi conducerea Uniunii, pentru analiza sesiunii parlamentare de primăvară. În ceea ce priveşte chestiunea alegerilor anticipate, orice soluţie constituţională şi politică poate fi luată în discuţie, dar eu am susţinut şi susţin că aceste decizii trebuie luate în coaliţie, în interiorul partidelor noastre, nu în afara coaliţiei, pentru că suntem într-o formulă de guvernare, într-o coaliţie, şi nu vom lua noi decizii înainte de a discuta cu partenerii noştri. Indiferent dacă alegerile vor fi la termen sau, eventual, vom ajunge împreună la o altă concluzie, cred că actualul guvern şi actuala formulă guvernamentală trebuie să gestioneze treburile ţării până la alegeri, indiferent dacă vor fi în noiembrie sau la o altă dată în 2012", a spus Kelemen.

Întrebat ce for al UDMR trebuie să ia o decizie privind susţinerea declanşării alegerilor anticipate, liderul Uniunii a spus că Prezidiul poate să decidă acest lucru, cu confirmarea ulterioară a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).

"Noi nu putem ajunge singuri la o astfel de soluţie. La noi, în UDMR, lucrurile sunt foarte simple, anumite decizii se iau în Prezidiul UDMR, iar această decizie face parte din categoria deciziilor care pot fi luate acolo, apoi va trebui confirmată de CRU. Poziţia lui Borbely a fost una personală, nu una oficială a UDMR. Au fost discuţii informale, analizăm şi noi situaţia, dar o decizie oficială nu există. Eu am experienţa muncii în echipă, şi în coaliţie şi în alte echipe, şi acolo vom analiza şi apoi vom trece la alte decizii şi la alte instituţii interne ale noastre", a afirmat Kelemen.

UDMR va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care ar mai "linişti vocea străzii" şi ar asigura un consens cu opoziţia, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

Borbely a arătat că, având în vedere situaţia socio-politică actuală şi luând în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase.

"Comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.

USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC "o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie".

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat atunci că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor "determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".

În schimb, fostul preşedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela, a arătat că alegerile locale trebuie organizate în termenul prevăzut iniţial, dacă motivaţia deciziei Curţii Constituţionale se referă la data acestor alegeri, urmând ca partidele să se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme.

Înainte de decizia Curţii Constituţionale, liderii coaliţiei au avut o şedinţă în care au concluzionat că nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul că o astfel de procedură, dacă ar fi iniţiată, nu ar putea fi încheiată decât în luna septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici