EXCLUSIV - Parlamentarii vor relua discuţiile privind MAJORAREA salariilor lor: "Dacă parlamentarilor le-ar majora salariile la 11.500-12.000 de lei, suma netă care ar ieşi din buget ar fi 250 de milioane"

Discuţiile privind majorarea salariilor aleşilor vor fi reluate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, una dintre marile restanţe ale sesiunii trecute fiind controversata ordonanţă de urgenţă privind creşterea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari.

4806 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Parlamentarii vor relua discuţiile privind MAJORAREA salariilor lor: "Dacă parlamentarilor le-ar majora salariile la 11.500-12.000 de lei, suma netă care ar ieşi din buget ar fi 250 de milioane"

ANALIZĂ - Parlamentarii vor relua discuţiile privind MAJORAREA salariilor lor: "Salariile parlamentarilor ar trebui să fie crescute proporţional cu celelalte salarii"

Ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate salariile unor categorii de demnitari, emisă în vara anului trecut de Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar, a fost respinsă de Senat la 18 noiembrie 2015, dar zace în sertarele comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, în condiţiile în care Camera este for decizional în ceea ce priveşte actul normativ.

În contextul dezbaterii acestei ordonanţe, este readusă în discuţie amendarea actului normativ astfel încât majorările să fie aplicate şi deputaţilor şi senatorilor, care s-au arătat nemulţumiţi anul trecut pentru că nu au fost incluşi printre categoriile de demnitari, ci doar membrii Birourilor permanente.

Ordonanţa ar urma să fie dezbătută la începutul sesiunii din februarie, într-o şedinţă comună a comisiilor de muncă şi buget-finanţe.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, membru în comisia de buget, a precizat, pentru MEDIAFAX, că majoritatea parlamentară care a susţinut vechiul Guvern a discutat posibilitatea de a majora şi salariile parlamentarilor, ca să nu mai fie o diferenţă atât de mare între salariile celor din Biroul Permament şi ale celorlalţi deputaţi.

"Ordonanţa a venit cu raport de respingere (de la Senat - n.r), dar vedem că partidele care au susţinut Guvernul Ponta vor să extindă majorarea indemnizaţiilor şi pentru parlamentari. (...) În prezent, salariul net al chestorilor este 13.000 de lei, dacă parlamentarilor le-ar majora salariile la 11.500-12.000 de lei, suma netă care ar ieşi din buget ar fi 250 de milioane, automat se majorează şi alte sume care sunt legate de indemnizaţia parlamentarilor", a declarat Ialomiţianu.

Majorarea indemnizaţiilor parlamentarilor ar genera, în mod automat, şi majorarea indemnizaţiei de şedinţă, cheltuielile de transport şi, implicit, suma forfetară care este stabilită la 1.5% din indemnizaţia parlamentarilor, a explicat Ialomiţianu.

Liberalul a afirmat că parlamentarii PNL vor vota împotrivă, aşa cum au votat şi în Senat. Ialomiţianu a susţinut că o decizie privind majorarea salariilor ar trebui să fie luată odată cu legea salarizării în sistemul bugetar. "Ar trebui să respingem acest act normativ şi să se rezolve prin legea salarizării bugetare. Trebuie să vedem şi cât suportă bugetul. Există riscul ca aceste majorări să influenţeze destul de mult deficitul bugetar şi România să aibă un deficit execesiv", a mai spus Ialomiţianu.

Vicepreşedintele PSD al Camerei Deputaţilor Florin Iordache, membru în comisia de muncă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că "este anormal ca membrii Birourilor permanente să aibă nişte salarii mai mari decât ceilalţi parlamentari".

"În februarie va fi discutată, fără îndoială. Eu am spus că, pentru a fi discutată, este nevoie de punctul de vedere al noului Guvern şi de avizele unor comisii din Parlament. În funcţie de aceste avize şi de o poziţie pe care o vom avea la nivel de grup vom discuta dacă o vom respinge, cum este la Senat, sau o extindem. (...) Am spus că este anormal ca membrii Biroului Permanent să aibă salarii mai mari decât ceilalţi", a declarat Iordache.

Iordache a susţinut că grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor nu a discutat, până în prezent, care va fi poziţia deputaţiilor social-democraţi cu privire la ordonanţa care a majorat salariile înalţilor demnitari.

Preşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat că ordonanţa prin care au fost majorate salariile înalţilor demnitari se va discuta în şedinţă comună cu membrii Comisiei de Buget, dar nu s-a stabilit încă data şedinţei. "În Senat, ordonanţa a fost respinsă. Vom vedea ce se întâmplă la Camera Deputaţilor, când se va discuta. Nu am discutat încă o şedinţă comună cu cei de la Comisia de Buget", a spus deputatul PSD Adrian Solomon.

Vicepreşedintele PSD al Comisiei de Buget, Iuliu Nosa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că trebuie aşteptată legea salarizării şi abia, ulterior, aleşii ar trebui să ia în discuţie alte modificări.

"Salariile parlamentarilor ar trebui să fie crescute proporţional cu celelalte salarii. Sunt de acord ca parlamentarii să aibă un anumit statut, raportat la rolul şi funcţia în societate, dar nu cu anticipaţie faţă de celelalte categorii din societate", a susţinut şi deputatul PSD Ion Călin, membru al comisiei de muncă.

"Nu trebuie să crească şi cred că nici nu va fi un vot pozitiv pentru această ordonanţă. Nu am discutat în mod organizat această problemă, dar din ce am discutat separat cu colegii, nu există dorinţa ca problema (salariilor parlamentarilor-n.r) să fie rezolvată în acest sens. Se va dezbate şi vom vedea. Sunt păreri şi pro şi contra, dar după dezbaterile în comisii şi plen se va găsi soluţia cea mai bună", a susţinut şi deputatul PSD Dorel Covaci, membru şi el al comisiei.

Nici UNPR nu a formulat o poziţie cu privire la OUG care a făcut posibilă majorarea indemnizaţiilor înalţiilor demnitari. "Nu s-a discutat aşa ceva în grupul UNPR, nu discut proiecte care nu sunt pe ordinea de zi", a declarat deputatul UNPR Liliana Mincă. "Nu cunosc subiectul", a susţinut şi vicepreşdintele UNPR, deputatul Eugen Nicolicea.

La rândul lor, nici grupurile parlamentare ALDE şi UDMR nu şi-au formulat o poziţie oficială cu privire la OUG Oprea. "Nu s-a discutat încă poziţia ALDE. Aş fi de acord cu (majorarea salariilor parlamentarilor-n.r.) prin legea salarizării unitare, care a fost elaborată de vechiul Guvern", a declarat deputatul ALDE Ovidiu Silaghi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici