Falcă: Ponta a minţit, nu a dat Aradului niciun leu pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, afirmă că premierul a minţit când a spus că au fost alocate sumele necesare plăţilor restante pentru persoanele cu handicap sau însoţitori, edilul susţinând că judeţul Arad nu a primit niciun leu, iar în oraş sumele au fost asigurate din fonduri de rezervă.

395 afișări
Imaginea articolului Falcă: Ponta a minţit, nu a dat Aradului niciun leu pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap

Gheorghe Falca (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă remis vineri, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PDL), arată că judeţul nu a primit "niciun leu", săptămâna aceasta, de la Guvern, pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap şi însoţitorilor, restante de trei luni.

Falcă spune că este "falsă şi mincinoasă" afirmaţia de miercuri a premierului, care a spus că a reuşit să asigure banii pentru toate primăriile în vederea achitării restanţelor.

"S-a dovedit încă o dată că Ponta îi păcăleşte pe arădeni, iar pentru acesta Aradul şi arădenii nu sunt în România. Afirmaţia domnului Ponta - «Din tot ce aţi mai dat înapoi de la ministere reuşim să dăm toţi banii pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. Trebuie să ştie toţi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene că astăzi primesc toţi banii» - este falsă şi mincinoasă faţă de arădeni. Adevărul se vede în Monitorul Oficial nr.779/213, unde a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 973 privind alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a sumei de 87 milioane lei pentru plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare, de unde judeţul Arad lipseşte de pe listă", afirmă Falcă.

Primarul a precizat că, în urma situaţiei create, s-a alocat suma de 2.284.000 de lei din fondul de rezervă al municipalităţii, "folosit în mod obişnuit în caz de calamităţi".

Fostul ministru al Muncii deputatul PDL Claudia Boghicevici a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în judeţul Arad suma care a fost solicitată de la Guvern pentru aceste plăţi este de 8,3 milioane de lei, "dar s-au primit zero lei".

"Josnicia Guvernului Ponta este că aceste fonduri au fost alocate discreţionar, Aradul fiind din nou lăsat deoparte. Este inadmisibil ca arădenii să fie zilnic pedepsiţi de această guvernare obtuză, iar parlamentarii USL de Arad să tacă încontinuu (...). Chiar săptămânile trecute, acelaşi Guvern a scos Aradul de pe harta investiţiilor prin proiectul de buget pe 2014", a declarat Boghicevici.

La începutul lunii, primarul Gheorghe Falcă anunţa că municipalitatea nu a putut plăti în ultimele trei luni drepturile financiare ale persoanelor cu handicap şi ale însoţitorilor, pentru că fondurile pentru acest capitol au fost insuficiente în acest an, iar Guvernul nu a alocat suplimentările necesare.

În municipiul Arad există 370 de asistenţi personali şi 630 de persoane cu handicap, respectiv o mie de persoane care au de primit sume restante pe trei luni. De asemenea, în judeţ, majoritatea primăriilor au restanţe la plata acestor drepturi, fiind vorba de câteva mii de persoane, în unele situaţii plăţile fiind blocate de cinci luni.

Premierul Victor Ponta declara, miercuri, că Guvernul va aloca autorităţilor locale, din fondurile restituite de către ministere, 87 milioane lei pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, reprezentând toţi banii necesari acestei categorii, adăugând că, "cinstit", probabil că banii trebuiau alocaţi de primari.

"Din tot ce aţi mai dat înapoi de la ministere reuşim să dăm toţi banii pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. Trebuie să ştie toţi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene că astăzi (n.r. - miercuri) primesc toţi banii. Unii probabil că trebuiau să-i pună ei, ca să fim cinstiţi, dar dacă nu îi au, nu trebuie să se răsfrângă asupra celor care au cea mai mare nevoie de bani în această perioadă", spunea Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

El preciza că banii vor fi alocaţi până de sărbători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici