Filote: Pot înţelege frustrările pentru MCV, a fost şi naivitate în 2006, vrem garanţii de funcţionare

Autorităţile au dat dovadă de naivitate crezând, în 2006, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie va fi ridicat în doar cîţiva ani, iar frustările pot fi înţelese, dar Comisia Europeană vrea garanţii că sistemul va continua să funcţioneze după ridicare, a afirmat şefa reprezentanţei CE.

565 afișări
Imaginea articolului Filote: Pot înţelege frustrările pentru MCV, a fost şi naivitate în 2006, vrem garanţii de funcţionare

Filote: Pot înţelege frustrările pentru MCV, a fost şi naivitate în 2006, vrem garanţii de funcţionare (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"MCV este un capitol încă deschis al aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană şi până la un punct pot înţelege frustrările legate de acest mecanism, tocmai pentru că arată că am aderat, dar mai avem ceva unde nu s-a terminat treaba. Pe de altă parte, nu cred că în 2006, când s-a decis acest mecanism şi ambele ţări vizate au acceptat, cineva şi-a imaginat că va dura atât de mult. Cred că am dat dovadă cu toţii de naivitate, pentru că am crezut că în câţiva ani se rezolvă lucrurile", a afirmat şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, la Realitatea TV.

Ea a arătat că sistemul funcţionează, dar există îngrijorări legate de sustenabilitate şi ireversibilitate.

"Ne-am dori să avem toate garanţiile că funţionează şi azi şi va funcţiona şi mâine şi, dacă poimâine ridicăm MCV-ul, el tot va funcţiona. De aceea avem încă acest mecanism. La Comisia Europeană ne dorim ridicarea acestui mecanism la fel de mult ca cele două state, pentru că, în momentul în care se va ridica, înseamnă că nu vom mai avea niciun fel de problemă în aceste două state în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei", a spus Filote.

Ea a amintit că preşedintele Comisiei Europene şi-a exprimat dorinţa ca MCV să fie ridicat în intervalul mandatului său de cinci ani, dar a precizat că cea mai bună dovadă a succesului MCV va fi atunci când corupţia va deveni inacceptabilă social, iar cetăţeanul se va opune şi revolta împotriva corupţiei, ceea ce nu este cazul în prezent.

Filote a anunţat totodată că o echipă de experţi ai CE va veni în România în scurt timp, pentru noi discuţii cu autorităţile române.

În urmă cu trei săptămâni, premierul Victor Ponta a afirmat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie o fi atins obiective importante, România având o justiţie independentă, dar un mecanism aplicat doar pentru România şi Bulgaria este depăşit de situaţia actuală, fiind nevoie de unul european pentru toată lumea.

La acel moment, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, la Bruxelles, că se va putea vorbi despre eliminarea MCV în momentul în care Parlamentul va aproba cererile de ridicare a imunităţii şi când nu vor mai fi propuneri de limitare a competenţelor instituţiei pe care o conduce.

Kovesi a arătat că evaluarea MCV "nu are de ce să ne îngrijoreze, nu are de ce să ne încurce, ci, dimpotrivă, poate să rămână în continuare un instrument util".

În schimb, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus, la Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, că România a depăşit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidând sistemul, şi nu mai este nevoie să fie în defensivă pe acest subiect.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici