Firea: Pentru unele doamne nu a fost sărbătoare, iar în familii s-au petrecut adevărate tragedii

Pentru unele doamne nu a fost sărbătoare şi vacanţă, iar în familii s-au petrecut adevărate tragedii, spune ministrul Familiei, Gabriela Firea, făcând referire la două cazuri de violenţă împotriva unor femei produse în ultimele zile.

1615 afișări
Imaginea articolului Firea: Pentru unele doamne nu a fost sărbătoare, iar în familii s-au petrecut adevărate tragedii

„Condamn cu fermitate orice fel de violenţă, încercare de hărţuire sau de intimidare, mai ales când este vorba despre femei. (...) O femeie din Capitală a fost ucisă într-un scenariu demn de filmele de groază, iar o doamnă din judeţul Mehedinţi a ajuns la spital în comă de gradul al doilea şi multiple leziuni corporale după ce şeful ei a bătut-o cu toporul pentru că ea şi-a dat demisia”, susţine Gabriela Firea.

Ea spune că astfel de cazuri revoltătoare se întâmplă în România „pentru că multă vreme astfel de practici au rămas nesancţionate corespunzător gravităţii lor, iar mentalitatea că voinţa bărbatului este lege, indiferent de mijlocele prin care şi-o exercită, este greu de schimbat”.

„Îmi exprim compasiunea pentru doamna respectivă şi pentru familia sa, am încredere că justiţia va face dreptate! Îmi doresc ca aceste grozavii să nu se mai întâmple, sunt absolut şocante în secolul XXI, într-o societate civilizată”, adaugă ministrul.

Gabriela Firea anunţă că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a iniţiat, în colaborare cu Ministerul Muncii, un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă. Proiectul se află pe circuitul de avizare şi în maximum două săptămâni va fi pe masa guvernului.

Conform ministrului, ghidul va îmbunătăţi relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator.

„Cu toţii îşi vor cunoaşte atât drepturile cât şi obligaţiile, iar abuzuri de acest gen vor putea fi împiedicate încă de la primul semn, înainte să se transforme în drame. Ca atare, îndemn ca femeile şi bărbaţii deopotrivă să parcurgă acest ghid, pentru a se informa în amănunt care sunt practicile incriminate de lege, precum şi modalitatea de reclamare a acestor abuzuri”, adaugă Gabriela Firea.

Ea a anunţat că, anul trecut, au existat, conform MAI, aproximativ 400 de plângeri de hărţuire, femeile fiind victime în cele mai multe din cazuri.

„Numărul real este, ştim cu toţii, mult mai mare. De foarte multe ori, femeile tac atunci când sunt victime ale hărţuirii fie de ruşine, fie de teama consecinţelor care ar putea apărea în varianta în care ar denunţa un comportament nepotrivit. Îndemn angajaţii să reclame orice gest care aduce atingere demnităţii, integrităţii fizice sau mentale, orice mesaj degradant, trebuie să parcurgem aceşti paşi dacă ne dorim o societate corectă pentru noi şi copiii noştri”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici