Fostul candidat la Preşedinţia României Constantin Ninel Potârcă, scos de sub urmărire penală

Fostul candidat la Preşedinţia României Constantin Ninel Potârcă a primit decizie de scoatere de sub urmărire penală din partea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar de evaziune fiscală în care a şi fost reţinut pentru 24 de ore în noiembrie 2010.

527 afișări
Imaginea articolului Fostul candidat la Preşedinţia României Constantin Ninel Potârcă, scos de sub urmărire penală

Fostul candidat la Preşedinţia României Constantin Ninel Potârcă, scos de sub urmărire penală

Dosarul a fost instrumentat, la vremea respectivă, de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pe 8 noiembrie 2010 Potârcă fiind reţinut împreună cu un nepot de-al său într-un alt dosar de evaziune fiscală, în care, între timp, a şi fost trimis în judecată.

Fostul prezidenţiabil a fost prezentat atunci Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă, propunerea fiind respinsă de judecători. Anchetatorii au emis însă atunci o a doua ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acuzându-l pe Potârcă într-un nou dosar de evaziune fiscală, nici propunerea de arestare preventivă formulată în acest caz nefiind însuşită de magistraţi.

Potârcă era acuzat în acest dosar că a înregistrat trei facturi provenite de la o altă firmă a sa, în valoare de peste 800.000 de lei, prin care erau atestate tranzacţii ilegale, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, la sesizarea inspectorilor din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, estimând prejudiciul adus bugetului de stat la circa 330.000 de lei.

Dosarul respectiv a fost preluat pe 16 ianuarie 2012 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nu reuşiseră să-l soluţioneze.

Conform documentelor de la dosar, împotriva lui Constantin Ninel Potârcă a fost dispusă scoaterea de sub urmărirea penală întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de care era acuzat, aceiaşi decizie fiind luată şi pentru nepotul său Toma Potârcă, reţinut, de asemenea, 24 de ore în noiembrie 2010.

Fostul candidat la Preşedinţia României a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că se va consulta cu avocaţii săi şi va cere despăgubiri pentru consecinţele implicării sale în ancheta în care a fost scos acum de sub urmărirea penală şi în cadrul căreia a fost reţinut 24 de ore.

"Cineva trebuie să plătească fie numai şi pentru faptul că un an şi ceva eu am avut interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu şi în tot acest timp nu am putut să merg la consultaţiile medicale de care aveam nevoie la diferite cabinete medicale din ţară. Firmele mele au fost băgate în insolvenţă şi apoi falimentate şi eu am pierdut enorm în tot acest timp şi de aceea voi cere daune", a precizat Potârcă.

Preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, Constantin Ninel Potârcă este judecat în prezent şi în alte dosare de evaziune fiscală, în care a primit sentinţe cu condamnare la închisoare, niciuna dintre ele nefiind însă definitivă, el declarându-se nevinovat după ce, în trecut, a câştigat procese cu autorităţile statului în care era acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici