Fostul consilier prezidenţial Zoe Petre a murit la 77 de ani / Reacţii în lumea politică

Zoe Petre, istoric, publicist şi om politic român, a murit, vineri, la vârsta de 77 de ani, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internată de mai mult timp.

7525 afișări
Imaginea articolului Fostul consilier prezidenţial Zoe Petre a murit la 77 de ani / Reacţii în lumea politică

BREAKING Zoe Petre a murit la Spitalul Elias din Capitală

"În această dimineaţă a plecat dintre noi doamna Zoe Petre, Profesorul nostru admirat şi iubit. Despre ceea ce a însemnat pentru noi, despre darurile spirituale pe care le-am primit de la ea ca studenţi şi colegi vom depune mărturie, cu recunoştinţă şi emoţie, întotdeauna. Sit Tibi Terra Levis", este mesajul postat pe Facebook, vineri dimineaţa, de Departamentul de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei.

Zoe Petre, în vârstă de 77 de ani era internată în stare gravă, de mai mult timp, pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din Capitală.

Zoe Petre este istoric, publicist şi om politic român. În perioada 1990-1996 a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Între 1996-2000, în mandatul Emil Constantinescu, a îndeplinit funcţia de consilier prezidenţial pentru politică internă şi externă.

Tăriceanu, despre Zoe Petre: A avut un rol important într-o perioadă plină de transformări

Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, după anunţul privind decesul istoricului şi publicistului român, Zoe Petre, că aceasta a avut un rol academic important, dar şi un rol politic într-o perioadă plină de transforări în societatea românească.

”Am vorbit cu doamna profesor cu mai puţin de o săptămână în urmă, când deja era într-o stare de sănătate precară şi sunt foarte afectat de ştirea aceasta. Regret foarte mult pentru că a fost şi o personalitate în domeniul academic, dar a avut şi un rol politic important, într-o perioadă de transformări şi de evoluţie democratică a României, în perioada mandatului preşedintelui Constantinescu. Regret foarte mult dispariţia ei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Şi analistul Vlad Nistor a declarat, într-o intervenţie televizată, că Zoe Petre a avut un rol important, iar stilul de politică practicat alături de Emil Constantinescu a adus un plus esential. ”Ea ne-a explicat multora ce e istoria, a fost o personalitate cu mult mai mare decât a perceput-o din nefericire societatea românească”, a spus Vlad Nistor.

Dragnea: Zoe Petre, un model de viaţă dedicată valorilor democratice şi libertăţilor fundamentale

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, şi-a exprimat, vineri, regretul pentru decesul fostului consilier prezidenţial Zoe Petre, el arătâd că aceasta a fost un model de viaţă dedicată valorilor democratice şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

„Îmi exprim regretul pentru decesul doamnei Zoe Petre, o distinsă doamnă a vieţii publice din România, un model de viaţă dedicată valorilor democratice şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Dumnezeu să o odihnească!”, a spus Dragnea.

Firea, despre Zoe Petre: Am admirat-o întotdeauna pentru probitatea morală de care a dat dovadă

 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis condoleanţe familiei lui Zoe Petre, precizând că a admirat-o pentru probitatea morală de care a dat dovadă şi pentru profesionalismul său. Un mesaj asemănător a venit şi din partea Avocatului Poporului.

"Am avut privilegiul s-o cunosc pe Doamna Zoe Petre ca profesor, apoi am colaborat anul 2000, Domnia sa în calitate de consilier prezidenţial şi eu de purtător de cuvânt al guvernului Isărescu, iar în anii care au urmat am avut-o invitată de nenumărate ori. Am admirat-o întotdeauna pentru probitatea morală de care a dat dovadă, pentru profesionalismul său, pentru modul decent dar ferm în care îşi argumenta punctele de vedere. Un om cum, din păcate, sunt din ce în ce mai puţini în spaţiul public românesc. O pierdere cu atât mai mare pentru noi toţi. Rămas bun, distinsă doamnă şi Dumnezeu să vă aibă în pază! Sincere condoleanţe familiei!", a scris primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a transmis un mesaj de condoleanţe familiei fostului consilier prezidenţial

"Personalitate influentă, Zoe Petre afirma că «Vocaţia adevărată nu poate fi înăbuşită. În orice mediu, oricât de neprielnic, vocaţia răzbate dacă realmente o ai». Ca istoric, a căutat să restabilească adevărul despre actul din 1944, explicând că, dacă nu capitulam, «Armata sovietică intra în Bucureşti ca armată de ocupaţie. Schimbarea făcută de Rege la 23 August a evitat un dezastru. ...gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă România devenea teatru de război? Toată România?» (...) Odihnească-se în pace!", a transmis Victor Ciorbea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici