Fostul prefect de Covasna: În ziua în care am fost numit ştiam că într-o zi voi fi demis

Fostul prefect al judeţului Covasna Marius Popică, schimbat joi din funcţie, a declarat că a fost pregătit "moral" pentru demitere încă din ziua în care a fost numit, singura întrebare fiind "când va fi acea zi".

1246 afișări
Imaginea articolului Fostul prefect de Covasna: În ziua în care am fost numit ştiam că într-o zi voi fi demis

Fostul prefect de Covasna: În ziua în care am fost numit ştiam că într-o zi voi fi demis (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

"În ziua în care am fost numit ştiam că într-o zi voi fi demis, întrebarea era când va fi acea zi. Am fost pregătit moral încă de atunci. Consider că mi-am făcut datoria cu bun-simţ, dar probabil de sus lucrurile se văd altfel. Fiecare prefect trebuie să respecte legea, şi cred că abordarea legii trebuie schimbată, altfel niciun prefect nu va fi bun", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marius Popică.

El a adăugat că se va întoarce la vechiul său loc de muncă, respectiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Covasna.

La rândul său, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat pentru MEDIAFAX că "Marius Popica este un om bun, care cunoaşte problemele interetnice, un om care nu este interesat de a pune paie pe foc pe relaţiile interetnice", iar schimbarea sa din funcţie nu rezolvă "problema", fiind nevoie de legi clare.

"Noi am spus întotdeauna, nu etnia prefectului ne interesează. Ne interesează ca în această ţară să fie legi care ne acordă acele drepturi de care noi avem nevoie ca să putem trăi ca cetăţeni români, ca cetăţeni europeni de naţionalitate maghiară, cu drepturi depline. Deci, nu prefectul este problema, legile reprezintă problemele, şi rugămintea noastră către cei din Bucureşti este să facă legi bune, şi atunci poate să fie oricine prefect şi în Covasna, şi în Constanţa, dacă sunt legi care permit ca noi, comunitatea maghiară să ne păstrăm şi să ne dezvoltăm identitatea naţională, atunci nu vor fi probleme, şi poate să vină orice prefect, chiar şi unul răutăcios, nu ca domnul Popica, şi oricum nu va avea pârghii să ne provoace", a declarat primarul Antal Árpád.

Guvernul a schimbat, joi, prefecţii din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita. Marius Popică a fost retras de la conducerea prefecturii Covasna şi înlocuit cu subprefectul Sebastian Cucu, Vasile Oprea a fost schimbat din postul de prefect al judeţului Mureş cu Lucian Goga (PSD), iar Petres Sandor (UDMR) a fost retras din postul de prefect în cel de subprefect în Harghita.

Marius Popică era prefect al judeţului Covasna din luna aprilie.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Preşedintele PCM, Biro Zsolt, a declarat că gestul prefectului reprezintă o "provocare" la adresa comunităţii maghiare şi că legea prevede în acest caz o amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei.

"Prefectul a aplicat amenda maximă, ceea ce, credem noi, denotă rea-credinţă, rea-voinţă din partea lui. Imnul acesta este un cântec bisericesc, este un psalm, un cântec sfânt al nostru, este imnul maghiarilor, nu numai al Ungariei, şi, dacă în România vorbim de stat de drept şi vorbim de democraţie, atunci cred că trebuie să ridicăm glasul în această privinţă, nu putem crea un precedent pentru că ar fi unul foarte periculos şi trebuie să facem tot posibilul ca legislaţia să fie schimbată. Normal ar fi ca într-o ţară europeană să putem intona toate imnurile ţărilor membre", afirma Biro Zsolt.

La CRU al UDMR din 13 decembrie, unde s-a votat ieşirea formaţiunii de la guvernare, a luat cuvântul şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care ar fi cerut indirect premierului să-l "instruiască" pe prefectul de Covasna "să îi lase în pace pe maghiari", el amintind în acest context de conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 1990, potrivit unor relatări din presă.

Declaraţii pe acelaşi subiect, inclusiv cu trimitere la evenimentele de la Târgu Mureş din 1990, a făcut presei, în 13 decembrie, şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care a cerut Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, după amenda dată filialei PCM, susţinând că este "inadmisibil", ilegal şi "caraghios, dacă n-ar fi tragic" să se dea amenzi pentru cântarea "imnului tuturor maghiarilor".

Borbely Laszlo a spus că solicită Guvernului să îi ceară lui Popica retragerea deciziei de amendare a filialei PCM Covasna.

Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma că a vorbit cu premierul Ponta despre situaţia de la Covasna creată de prefect.

Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în 13 decembrie, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, "au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici