Fostul primar al Timişoarei, condamnat cu suspendare în dosarul finanţării Clubului Politehnica

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul finanţării Clubului de Fotbal Politehnica. Sentinţa este definitivă. Fostul edil are de lucrat 120 de zile în folosul comunităţii.

1487 afișări
Imaginea articolului Fostul primar al Timişoarei, condamnat cu suspendare în dosarul finanţării Clubului Politehnica

Fostul primar al Timişoarei, condamnat cu suspendare în dosarul finanţării Clubului Politehnica

Potrivit deciziei Curţii de Apel Timişoara, Ciuhandu a primit trei ani de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de 4 ani, când fostul primar va face muncă în folosul comunităţii la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Timiş sau SC Horticultura SA, pe o perioadă de 120 de zile.

„Curtea de Apel Timişoara condamnă pe inculpatul Ciuhandu Gherorghe, primar la data comiterii faptelor, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, la pedeapsa de trei ani închisoare şi dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de trei ani închisoare stabilind un termen de supraveghere de patru ani. (...) Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în locaţii, puncte de lucru la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Timiş sau SC Horticultura SA, pe o perioadă de 120 de zile. Decizia este definitivă”, se arată în decizie.

De asemenea, au mai fost condamnaţi la diverse pedepse la închisoare cu suspendare mai multe persoane, angajate ale Primăriei Timişoara la data faptelor.

Instanţa i-a mai obligat pe Ciuhandu şi alte trei persoane să plătească în favoarea părţii civile, oraşul Timişoara, suma de 27 milioane de lei împreună cu dobânda legală aferentă calculată începând cu data emiterii fiecărei ordonanţări de plată şi până la plata efectivă a prejudiciului.

În primă instanţă, zece persoane, între care fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandru, au fost achitate de Tribunalului Timiş.

DNA a decis, în aprilie 2016, trimiterea în judecată a lui Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timişoarei, a fostului viceprimar Adrian Orza, a secretarului Primăriei Ioan Cojocari, alături de Miuţ Nicuşor Constantin, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dumitru Delia Ileana, Mihalache Teodora Violeta, Dimitriu Mariana şi Haracicu Smaranda Maria în dosarul ce investighează finanţarea ilegală a echipei de fotbal Politehnica Timişoara deţinută de Marian Iancu.

Procurorii anticorupţie susţineau că, în anul 2008, când Ciuhandu era primar al Timişoarei, şi Ioan Cojocari secretar al Consiliului Local Timişoara, au încălcat normele legale care reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. şi au semnat, împreună cu Delia Dumitru şi cu alte persoane din cadrul Primăriei Timişoara, documentul „Contract de asociere", în baza căruia era alocată, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 lei anual, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara”.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale, în perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. Politehnica Timişoara, nu a servit intereselor comunităţii, „ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul" echipei de fotbal, finanţarea fiind astfel ilegală.

Taguri:
primar,
condamnare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici