FOTO | Klaus Iohannis, prezent la ceremonia de comemorare a o sută de ani de la luptele de la Mărăşeşti

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, duminică seară, la ceremonia de comemorare a luptelor de la Mărăşeşti, el decorând drapelele de luptă ale unităţilor militare şi depunând o coroană de flori la Mausoleu.

789 afișări
Imaginea articolului FOTO | Klaus Iohannis, prezent la ceremonia de comemorare a o sută de ani de la luptele de la Mărăşeşti

FOTO | Klaus Iohannis, prezent la ceremonia de comemorare a o sută de ani de la luptele de la Mărăşeşti

„Triumful istoric de la Mărăşeşti, împreună cu victoriile de la Mărăşti şi Oituz, ne-au salvat fiinţa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca naţiune şi au renăscut speranţa în Marea Unire. (...) Anul 1917 a fost pentru România cea mai grea perioadă din existenţa ei modernă. Niciodată existenţa statului român nu a stat într-o cumpănă atât de fragilă, depinzând vital de viziunea decidenţilor şi de patriotismul conducătorilor. Nicicând ţara noastră nu a datorat mai mult spiritului de sacrificiu al poporului şi al armatei sale”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

În discursul său, preşedintele a amintit de deviza „curajoasă”: „Pe aici nu se trece”. Şeful statului a făcut apoi o trecere spre situaţia actuală, în contextul crizelor cu care se confruntă Europa şi întreaga lume.

„Rememorarea Primului Război Mondial este un prilej pentru a pune în valoare semnificaţia sa actuală, în acest moment de cotitură în istoria Europei şi a lumii. Marele Război a însemnat pentru multe naţiuni, printre care şi România, o piatră de hotar. Atunci când s-a declanşat, combatanţii au crezut că se va încheia în câteva luni. Când a devenit clar că acest lucru a fost o iluzie, s-a sperat că tragedia Marelui Război va fi suficientă pentru ca omenirea să nu mai cunoască o dramă similară. Din păcate, şi aceasta a fost o iluzie, sfărâmată crunt de izbucnirea celei de-a doua conflagraţii mondiale”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la Mărăşeşti, la ceremonia în memoria celor care au luptat în cea mai importantă operaţiune militară a Armatei Române din Primul Război Mondial.

La începutul ceremoniei, preşedintele a decorat drapelele de luptă ale unităţilor militare succesoare ale tradiţiilor de luptă de acum 100 de ani, a oferit Mausoleului de la Mărăşeşti un drapel comemorativ şi a depus o coroană de flori.

La eveniment au mai participat şi preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, preşedintele PNL, Ludovic Orban, dar şi o parte dintre miniştri şi parlamentari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici