FOTO Klaus Iohannis, prezent la primul summit NATO la care participă preşedintele SUA. Scurte întâlniri cu Donald Trump şi Emmanuel Macron

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles, că prioritatea României este ”o alianţă puternică, unită şi coezivă” şi o întărire a relaţiilor dintre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

1811 afișări
Imaginea articolului FOTO Klaus Iohannis, prezent la primul summit NATO la care participă preşedintele SUA. Scurte întâlniri cu Donald Trump şi Emmanuel Macron

Klaus Iohannis, prezent la primul summit NATO la care participă Donald Trump. Scurtă întrevedere

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute înainte de participarea la reuniunea NATO, care sunt priorităţile României, atât la nivelul întregii alianţe militare, cât şi în regiune. Consolidarea flancului estic este unul dintre subiectele care vor fi discutate de oficialii NATO.

”Ne dorim o alianţă puternică, unită, coezivă, care merge înainte. Vrem o întărire a relaţiei transatlantice, relaţia între SUA şi Europa trebuie să fie o relaţie foarte, foarte puternică. Dacă ne apropiem un pic de zona noastră, de regiunea noastră, atunci este clar că noi ne dorim un flanc estic bine consolidat, dorim însă ca acest flanc estic să fie consolidat echilibrat şi acest lucru l-am detaliat şi altă dată, l-am prezentat şi în summitul de la Varşovia şi constat cu mare bucurie că ideea a fost preluată la modul general şi se lucrează la un concept care va duce la o abordare echilibrată pe flancul estic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Reuniunea NATO are loc în contextul în care Marea Britanie a ridicat gradul de alertă teroristă la nivelul ”critic”, în urma atentatului de la Manchester Arena. Alianţa a exprimat deja o abordare comună a statelor membre, iar discuţii ar urma să aibă loc cu privire la finanţarea unor programe pentru combaterea terorismului.

”Eu cred că este o abordare bună să ne focusăm un pic mai mult pe combaterea terorismului şi nu cred că va trage resurse din alte programe. Lucrurile sunt complementare şi ultima etapă la care s-a ajuns după negocieri privind cum să se poziţioneze NATO faţă de terorism, arată că este o abordare pe care toată lumea şi-o doreşte, iar finanţarea va veni pe proiecte concrete şi discutate”, a mai spus Iohannis.

La reuniunea NATO de la Bruxelles participă, pentru prima oară, preşedintele SUA Donald Trump. Acesta are şi o serie de bilaterale pe agenda de lucru, însă nu şi cu preşedintele Klaus Iohannis, pe agenda preşedintelui României aflându-se doar o întâlnire bilaterală cu omologul său polonez Andrzej Duda.

Donald Trump a criticat statele membre ale NATO care nu au alocat sumele necesare pentru apărare

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, în cadrul summitului NATO de la Bruxelles, că 23 dintre cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice nu au alocat sumele necesare pentru apărare şi nu au acordat o atenţie deosebită ameninţărilor teroriste, relatează site-ul CNN.

"Îngrijorările grave de securitate sunt motivele pentru care am fost direct cu statele membre NATO şi cu secretarul general Stoltenberg, atunci când am spus că membrii Alianţei trebuie să contribuie într-un final şi să-şi îndeplinească obligaţiile financiare. Dar 23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc atât cât ar trebui pentru apărare. Nu este corect pentru cetăţenii plătitori de taxe din Statele Unite", a declarat Trump.

Preşedintele american a subliniat că SUA au alocat pentru apărare mai mulţi bani decât toate ţările din NATO la un loc.

"Multe dintre aceste ţări datorează sume imense de bani din anii precedenţi. În ultimii opt ani, SUA au cheltuit pentru apărare mai mult decât toate ţările din NATO la un loc. Dacă fiecare stat membru ar fi alocat doar 2% din PIB pentru industria de apărare în 2016, am fi avut 190 de miliarde de dolari pentru sistemul comun de apărare şi pentru finanţarea altor programe NATO. Având în vedere restanţele financiare şi ameninţările în creştere, chiar şi alocarea a 2% din PIB este insuficientă pentru a acoperi deficienţele şi pentru a moderniza forţele NATO. Avem mult de recuperat pentru acei ani pierduţi", a mai spus Trump.

Liderul de la Casa Alba s-a referit şi la atacul terorist care a avut loc într-o sala de concerte din oraşul Manchester, în urma căruia 22 de persoane au murit, iar 116 au fost rănite.

"Recentul atac terorist de la Manchester demonstrează profunzimea răului cu care ne confruntăm. Copii nevinovaţi şi mulţi alţii au fost ucişi şi răniţi în mod oribil. A fost un atac barbar asupra civilizaţiei noastre. Noi toţi cei care preţuim viaţa trebuie să ne unim pentru a găsi şi înlătura aceşti ucigaşi şi extremişti. Sunt nişte rataţi, trebuie să-i excludem din societate. Nu vom renunţa niciodată la hotărârea de a înfrânge terorismul şi de a obţine securitatea, prosperitatea şi pacea de durată", a spus Donald Trump.

Preşedintele american apreciază că actele teroriste vor continua în lume dacă nu vor fi luate măsuri stricte privind imigraţia şi alte ameninţări.

"Terorismul trebuie oprit... altfel ororile pe care le-am văzut în Manchester şi în multe alte locuri vor continua mereu. Am văzut mii de oameni cum pătrund în ţările noastre şi în multe cazuri nu avem nicio idee cine sunt aceştia. Trebuie să fim puternici şi să fim vigilenţi. NATO trebuie să includă în viitor o atenţie deosebită în privinţa terorismului şi imigraţiei, ameninţărilor din partea Rusiei, precum şi în privinţa graniţelor estice şi sudice ale NATO", a spus Trump la Bruxelles.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici