François Hollande, în România: Trebuie să găsim soluţii pentru securitatea frontierelor. Ne aflăm într-un moment strategic/ Iohannis: Am abordat aderarea României la Schengen - VIDEO

Preşedintele Franţei, François Hollande, a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că, în cadrul summmit-ului UE 27 de la Bratislava, trebuie găsite soluţii pentru securitatea frontierelor, precizând că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre aspecte de securitate. Potrivit lui Klaus Iohannis în cadrul discuţiilor au fost atinse şi "dosare sensibile", invocând o abordare "foarte constructivă" privind aderarea României la spaţiul Schengen.

3693 afișări
Imaginea articolului François Hollande, în România: Trebuie să găsim soluţii pentru securitatea frontierelor. Ne aflăm într-un moment strategic/ Iohannis: Am abordat aderarea României la Schengen - VIDEO

Francois Hollande: Trebuie să găsim soluţii pentru securitatea frontierelor. Ne aflăm într-un moment strategic

Principiile Schengen şi protecţia frontierelor trebuie să ducă la protecţia femeilor şi bărbaţilor din interiorul acestor frontiere, a spus Hollande. El a adăugat că, la Bratislava, trebuie găsite soluţii pentru protecţia acestora şi că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre apărarea europeană.

Hollande a mai spus că "împreună cu România punem bazele unei apărări comune". Combaterea terorismului necesită o nouă abordare în ceea ce priveşte securitatea, a mai spus el, adăugând că "ne aflăm într-un moment strategic".

Majoritatea ţărilor europene fac parte din NATO, însă este necesară şi o capacitate proprie de apărare, o industrie de apărare şi mijloacele care îi permit să acţioneze, a declarat marţi preşedintele francez Francois Hollande la Bucureşti. "Ţările europene fac parte, majoritatea, din NATO şi trebuie să rămânem şi să participăm la acţiunile NATO, să ne asumăm rolul fiecare, însă în cadrul acestei alianţe şi Europa trebuie să se organizeze, nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare, Europa trebuie să aibă capacitatea de apărare, industria necesară şi mijloacele care îi permit să acţioneze", a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele român Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Hollande a mai spus că trebuie să ne asigurăm în cadrul Alianţei că Europa este apărată şi că poate să răspundă la ameninţări. UE trebuie să fie autonomă în alegeri într-o astfel de situaţie, a spus oficialul francez, subliniind că Franţa este ataşată spiritului NATO, dar şi autonomiei.

"Cred că toate ţările europene vor să aibă această poziţie în Alianţă. Am fost la summit-ul NATO la care a participat şi domnul Iohannis şi s-a degajat din discuţii această linie strategică", a spus Francois Hollande. 

Declaraţii Klaus Iohannis:

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la rândul său, că apărarea europeană este o temă foarte importantă şi că securitatea externă trebuie garantată.

"Avem foarte multe programe şi proiecte NATO şi ceea ce se doreşte nu este o concurenţă sau o înlocuire, ci o sinergie între iniţiativele europene şi iniţiativele NATO în beneficiul şi unora şi altora", a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Franţei Francois Hollande, că în cadrul discuţiilor au fost atinse şi "dosare sensibile", invocând o abordare "foarte constructivă" privind aderarea la spaţiul Schengen şi precizând că România se simte sprijinită de Franţa în acest demers.

"În chestiunea Schengen, România este aproape de Franţa. Am discutat această chestiune astăzi cu preşedintele Hollande şi cred că acest demers se înscrie într-un demers foarte solid şi sustenabil în cadrul UE. Tot vorbim despre viitorul UE şi atunci cred că este important să ne punem întrebarea: ce aşteaptă europeanul de rând, cetăţeanul de rând de la UE? Şi eu cred că aşteaptă două lucruri, prosperitate şi securitate. Chestiunea securităţii externe şi interne este evident nu doar în atenţia cetăţenilor europeni, ci este în acelaşi fel în atenţia noastră, a politicienilor. România din momentul de faţă nu este încă membră a spaţiului Schengen şi aşa trebuie să ne îngrijim noi singuri de graniţele noastre", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele a spus că România a făcut faţă foarte bine crizei migraţiei, lucru care arată că ştie foarte bine cum să apere graniţa externă a Uniunii Europene şi România acţionează de mult timp ca un membru de facto al spaţiului Schengen fiind implicată în toate formatele care se preocupă de spaţiul Schengen şi de securitatea graniţelor.

"Este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spaţiu. Evident că din motive practice, acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-odată. (...) Trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor româneşti, adică Programul PNR- securitatea în aeroporturi, este la standardele cele mai înalte europene şi ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede cu atât mai bine. Ar fi în beneficiul evident al schimbului economic reciproc, ar fi în beneficiul turismului. (...) Pe scurt, da, ne simţim sprijiniţi de Franţa", a spus Iohannis.

Cei doi înalţi demnitari au discutat şi despre pregătirea summit-ului UE-27 de la Bratislava, Iohannis precizând că Bucureştiul va participa substanţial si activ la dezbatere pentru găsirea de soluţii care să ducă la recâştigarea încrederii cetăţenilor în UE, iar România şi Franţa au abordări comune.

Preşedintele Iohannis a declarat că rezultatul summit-ului trebuie să fie o acţiune solidară, comună, a celor 27 de state care să determine o Uniune coezivă, flexibilă şi mai aproape de cetăţeni.

Şeful statului a mai spus că vizita de stat a preşedintelui Franţei este o "puternică reconfirmare" a relaţiei şi că, la finalul discuţiilor, se poate vorbi despre "un parteneriat strategic aprofundat", "excepţional", cu rezultate tangibile, prin proiecte precum Laserul de la Măgurele.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici