Gabriela Firea: Dragnea a oferit primele trei locuri la europarlamentare la cel puţin 30 de colegi

Gabriela Firea a transmis vineri, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX, că nu se află în fruntea niciunei răzmeriţe, dar că se va alătura oricărei iniţiative pentru „modernizarea” PSD şi că Liviu Dragnea a oferit primele 3 locuri de pe lista pentru europarlamentare „la cel puţin 30 de colegi”.

4692 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea: Dragnea a oferit primele trei locuri la europarlamentare la cel puţin 30 de colegi

Gabriela Firea: Dragnea a oferit primele trei locuri la europarlamentare la cel puţin 30 de colegi

„Nu am făcut nici armistiţiu şi nici nu am încheiat vreun fel de pact de coabitare cu preşedintele Liviu Dragnea. Nici nu aş fi avut cum, pentru că nu este vorba de o dispută personală care să poată fi încheiată cu o ofertă potrivită. Am spus-o şi o mai repet: nu urmăresc să-i iau locul dlui Dragnea şi nu încerc să obţin niciun fel de avantaj personal. De asemenea, vreau să fie foarte clar că nu intenţionez să destabilizez coaliţia majoritară din parlament sau să pun în pericol programul de guvernare. Am ridicat însă nişte probleme, acumulate într-un an şi jumătate de discuţii sterile în partid, care s-au acutizat în ultima perioadă. Tăcerea mea din ultimele zile nu are nicio cauză subterană, spre stupefacţia celor care se hrănesc zilnic doar cu esenţă de complot, ci mi s-a părut normal să las „scena” liberă şi altor colegi care ar putea să contribuie la această dezbatere absolut necesară pentru PSD. Dacă cei mai mulţi au ales să se abţină de la luări publice de poziţie, acest lucru se datorează şi modului perfid în care am fost atacată şi defăimată de către camarila, asumată sau nu, din jurul lui Liviu Dragnea", precizează, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Vicepreşedintele PSD mai spune că nu va ezita să se alăture „oricărei iniţiative" care are ca scop modernizarea PSD şi că Dragnea a impus partidului o „agendă paralelă şi un stil discreţionar de conducere”.

„Nu sunt în fruntea niciunei răzmeriţe şi nu am intenţionat să fiu eu cea care dă tonul schimbării în partid. Ştiu însă că sunt mulţi colegi care gândesc la fel ca mine, aşa că nu voi ezita să mă alătur oricărei iniţiative oneste, fie ea scrisoare, rezoluţie sau orice altceva, care are ca scop modernizarea Partidului Social Democrat, readucerea lui aproape de oameni şi de problemele lor, precum şi asumarea fără echivoc a valorilor europene şi nord-atlantice. În urmă cu 3 ani, la congresul care i-a validat alegerea în funcţia de preşedinte al partidului, Liviu Dragnea spunea că trebuie să începem construcţia unui partid nou, autentic de stânga, care va pune pe primul loc oamenii. <Vom face politica celor care lucrează în marile întreprinderi, a celor care nu au sâmbăta şi duminica libere, a celor care inovează, a celor care sunt plecaţi în străinătate>. Ne-am lăsat cu toţii amăgiţi de aceste vorbe mari, oamenii ne-au votat covârşitor la alegerile din 2016, iar noi, cei din conducerea partidului l-am sprijinit necondiţionat. Numai că Liviu Dragnea a uitat mult prea repede promisiunile şi a impus partidului o agendă paralelă şi un stil discreţionar de conducere, luând decizii, unele de o importanţă covârşitoare, pe baza consultării cu doar câţiva oameni, unii dintre ei din afara PSD, sau chiar din statul subteran cu care spune că se luptă", a menţionat Firea.

Primarul Capitalei a adăugat că victoriile electorale ale PSD nu ar fi fost posibile fără implicarea liderilor partidului.

„Sunt întrebată cum de am realizat abia acum că lucrurile nu merg deloc în direcţia cea bună. Răspunsul e foarte simplu: nu, n-am avut brusc o revelaţie, dar am constatat, gradual, că acest mod de a face politică se răsfrânge direct asupra cetăţeanului. Eu mă lupt pentru a-mi putea respecta angajamentele pe care mi le-am luat, împreună cu Liviu Dragnea, faţă de bucureşteni, referitoare la trafic, la sistemul de termoficare, la asistenţa medicală, la protecţia socială, dar când văd că proiectele noastre stagnează din cauza unor abordări politicianiste, atunci e clar că trebuie să ducem lupta la alt nivel. S-a spus că acest mod de a conduce partidul cu mână forte ne-a asigurat succesul în alegeri, dar s-a întrebat cineva dacă acest lucru ar fi fost posibil fără implicare şi dăruirea noastră, a celorlalţi lideri şi militanţi ai partidului? Iar dacă marile victorii electorale n-au folosit la punerea în practică a unor politici care să le facă oamenilor viaţa mai bună, ci doar i-au asigurat lui Liviu Dragnea accesul la resurse cu ajutorul cărora să-şi consolideze poziţia de lider absolut, atunci putem spune că au fost degeaba", a menţionat Firea.

Vicepreşedintele PSD a spus că Dragnea a oferit primele 3 locuri de pe lista de la europarlamentare „la cel puţin 30 de colegi”.

„Dovada cea mai bună a faptului că am dreptate este modul în care Liviu Dragnea a înţeles să răspundă la acuzaţiile pe care i le-am adus. În loc să creeze cadrul unei dezbateri deschise şi principiale în partid, a găsit de cuviinţă să-i convoace la sediul central pe liderii de organizaţii, unul câte unul, sau în grupuri mici, după afinităţi şi, sub pretextul unor discuţii referitoare la organizarea referendumului, să încerce să-i intimideze sau, după caz, să-i fidelizeze, cu ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, sau cu promisiuni mai mult sau mai puţin iluzorii. Doar din informaţiile pe care le am eu, a oferit primele 3 locuri pe lista de la europarlamentare la cel puţin 30 de colegi!", a spus aceasta.

Ea a conchis că PSD s-a prăbuşit în sondaje.

„Mulţi dintre colegii sau votanţii noştri văd în Liviu Dragnea simbolul luptei împotriva statului paralel şi a preşedintelui Iohannis. Este o percepţie pur subiectivă, pentru că faptele arată cu totul altceva. După alegerile din 2016, în ciuda multor măsuri bune, cu mare impact în rândul populaţiei, PSD s-a prăbuşit în sondaje ca intenţie de vot, în timp ce toţi adversarii noştri capitalizează această scădere, valul de ură împotriva PSD nu a fost niciodată atât de puternic, iar noi înfruntăm această realitate sub conducerea unui preşedinte vulnerabil din multe puncte de vedere, cu o cotă de încredere cu mult sub cea a partidului. În condiţiile acestea, e limpede pentru oricine că bătăliile politice care ne aşteaptă în 2019 sunt pierdute din start! În mai puţin de 4 luni, Bucureştiul va deveni capitala Europei pentru jumătate de an, odată cu preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Cred că avem acum o ultimă şansă de a ne prezenta în faţa opiniei publice din întreaga Uniune ca partid modern, democratic, pro-european, capabil să susţină cu legitimitate interesele românilor", a afirmat acesta.

Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că „nimeni nu va achiesa” în partid la ideea schimbării din funcţie a liderului formaţiunii, Liviu Dragnea, atâta vreme cât nu există o „alternativă conturată” şi că, personal, el nu vede „astăzi” această alternativă în PSD.

„În al doilea rând, discuţiile care se fac în spaţiul public vizavi de cererea de demisie sau de demitere a preşedintelui Liviu Dragnea, membrii PSD sunt mult mai pragmatici de atât, sunt oameni trecuţi prin foarte multe bătălii electorale, cunosc foarte bine statutul partidului, cunosc foarte bine interesul partidului şi nu vorbesc doar de cei care au funcţii înalte de conducere, vorbesc de fiecare membru simplu de partid. Nimeni nu va achiesa la o astfel de idee atâta vreme cât nu există o alternativă conturată la Liviu Dragnea, sau o alternativă care să fie nu unanim, ci măcar parţial recunoscută ca fiind un lider care poate să gestioneze interesele şi destinul PSD. Eu nu văd astăzi această alternativă. Că e nevoie în continuare de discuţii, că e nevoie ca toate aceste asperităţi între diverşi membri ai PSD să fie rezolvate, da, aici este nevoie şi este nevoie de foarte, foarte mult dialog", a indicat Gabriel Zetea.

Tot mai mulţi membri social democraţi au spus joi că aşa-zisa scrisoare a celor peste 20 de lideri PSD nu ar exista, motiv pentru care ea nici nu a apărut în spaţiul public. Joi, surse politice susţineau că mai multe organizaţii PSD au discutat despre retragerea sprijinului lui Liviu Dragnea.

"E o petardă. Nu a văzut-o nimeni. E o bazaconie. E ceva ce nu a văzut nimeni. Orice document apare, orice sursă, din 28 de organizaţii, ar fi trimis-o presei", a declarat deputatul PSD, Valeriu Steriu, la Antena 3.

"Nimeni nu a auzit ca preşedintele să fi comandat o şedinţă largă cu şefii judeţeni, preşedinţi şi le supui la vot să îţi dea un mandat pentru ceva. Nu poţi pe persoană fizică în PSD să vii să ceri ceva. Adversarii noştri încearcă din ce în ce mai prost să butoneze oamenii, că altă explicaţi nu avem", a afirmat şi Codrin Ştefănescu, la Antena 3.

Anterior, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că sezonul scrisorilor pierdute.

"Am auzit despre chestia aceasta. Suntem în sezonul scrisorilor pierdute, scrisorilor de dragoste. Fiecare vine cu scrisori. E bine că scriu, dar e bine ca prima dată să scrie cetăţenilor de prin zonele în care sunt ei, să le spună ce fac şi ce au făcut. Să citească un pic statutul, că am impresia că anumiţi lideri, care vin din anumite zone mai întunecate şi mai puţin întunecate, n-au înţeles un singur lucru, acela că un preşedinte de partid care este ales prin Congres nu poate fi dat jos decât prin Congres. Nici prin scrisori, nici prin tot felul de demersuri pe care le fac. Pot să discute în Comitetul Executiv convocarea unui Congres în care pot să-şi depună candidatura. Dar atât. În statutul nostru nu se prevede mai mult de atât. (...) Deci colegii, eu înţeleg, poate unii nu se pregătesc, stau mai mult la spriţuri. Nu ştiu ce fac ei, dar hai să intre un pic şi să citească bine statutul, că după aceea intrăm în alte discuţii şi nu cred că sunt interesante. ", a declarat social-democratul Cătălin Rădulescu, joi la Parlament.

Viceprim-ministrul Paul Stănescu şi peste 20 de lideri judeţeni social-democraţi au discutat despre o posibilă acţiune de retragere a sprijinului politic pentru preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la discuţii.

În spaţiul public apăruseră informaţii că ar fi şi o scrisoare semnată de cei nemulţumiţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici