Gândul: În şase luni, 28 de parlamentari şi-au schimbat partidul. Cea mai mare pierdere o are PPDD

Nu mai puţin de 28 de parlamentari şi-au schimbat în primele şase luni ale acestei legislaturi partidul sub sigla căruia au candidat. Cel mai afectat de transferuri este PPDD care a pierdut 16 deputaţi şi doi senatori, numărul parlamentarilor acestui partid scăzând de la 68 la 50, scrie Gândul.

758 afișări
Imaginea articolului Gândul: În şase luni, 28 de parlamentari şi-au schimbat partidul. Cea mai mare pierdere o are PPDD

Gândul: În şase luni, 28 de parlamentari şi-au schimbat partidul. Cea mai mare pierdere o are PPDD (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, PDL a rămas fără opt parlamentari, liberalii au pierdut un deputat, în timp ce un singur pesedist a părăsit de bună voie partidul.

Cele mai importante pierderi pe care le-a avut PPDD au fost chiar două dintre vârfurile partidului, liderii grupurilor parlamentare, deputatul Radu Popa, acum independent, şi senatorul Tudor Barbu, trecut recent la PC.

Întrebat dacă se simte traseist, acesta din urmă a fost scurt şi tranşant. "Nu şi nu mă simt vinovat", răspunde senatorul categoric. Nici nu are de ce, susţine el, precizând că oricum a plecat la un partid mai mic decât PPDD. "Am făcut-o în interesul oamenilor, nu pentru mine. Dacă o femeie îşi părăseşte bărbatul pentru că are un amant, iar alta îl lasă pentru că e bătută şi chinuită, se numesc amândouă traseiste?", a pus problema senatorul PC, scrie gandu.info.

"În limbaj popular, da, mă simt traseist, dar am motivele mele", recunoaşte un altul dintre dezertorii lui Dan Diaconescu, acum deputat PC, Răzvan Rotaru, contactat de Gândul. "Am greşit şi eu, nu zic nu, dar nu e vina parlamentarilor. PPDD nu are soluţii, a rămas cramponat în otevisme, nu doar că a stagnat, ci se vede şi un regres, aşa că nu am conştiinţa încărcată. Îmi dau seama că lumea e acum bulversată, oamenii sunt supăraţi că am plecat din PPDD, aşa că mă simt puţin vinovat, dar acolo nu puteam să fac mai nimic, tot pentru oameni am schimbat partidul", s-a apărat el.

Termenul "traseist" îl deranjează şi pe deputatul Ioan Moldovan, transferat şi el de la PPDD la PC. "Pentru oameni am făcut-o. Nu mă simt traseist deloc, acolo nu se mai putea şi nu regret nimic. Singurul lucru de care îmi pare rău e că unii oameni poate au rămas dezamăgiţi că am plecat din PPDD, dar o să vadă că a fost în interesul lor", a declarat Moldovan, contactat de Gândul.

Un caz particular este al deputatului Cezar Cioată. Aceşta si-a schimbat partidul nu o dată, ci de două ori. Cioată a demisionat în februarie din partidul lui Diaconescu şi s-a alăturat PC, însă în aceeaşi lună s-a reîntors în PPDD pe care l-a părăsit însă în mai tot pentru PC. "A fost alegerea mea să plec la PC, am făcut-o pentru oameni. Ei mă vor vota şi sub sigla PC şi sub sigla oricărui partid în care voi candida. Am să le explic de ce plec atunci când plec, că e în interesul lor, o să le spun şi o să le explic fiecare mişcare politică pe care o voi face şi cel puţin 90% dintre ei mă vor vota în continuare", a spus deputatul.

Liderul deputaţilor PPDD, Daniel Fenechiu, spune are câteva explicaţii pentru lovitura primită de partidul său chiar în prima sesiune parlamentară. "Unii s-au infiltrat la noi din alte partide şi ne-au păcălit că sunt ai noştri, iar alţii au avut alte interese. Toţi cei care au plecat sunt nişte traseişti, insclusiv domnul Tudor Barbu. El e însă un caz particular. E traseist şi dezertor, nici pe el nu-l înţeleg, dar el chiar însemna ceva pentru PPDD. La noi, acum trei luni ziceai ceva, acum altceva, depinde ce interese ai la momentul respectiv. E o situaţie duioasă cum numai în Parlamentul României se poate", a schiţat el teoria traseismului, pentru Gândul.

Nici democrat-liberalii nu au fost feriţi de plecări în această primă sesiune parlamentară. Cea mai dură lovitură primită a fost plecarea liderului deputaţilor de atunci, Mihai Stănişoara, care a trecut la liberali în schimbul unei funcţii de vicepreşedinte.

Deşi în Comisia pentru revizuirea Constituţiei PDL avea doar trei reprezentanţi, Valeria Schelean, Alin Tişe şi Gabriel Andronache, acesta din urmă a decis şi el să se mute la PNL. Cu toate acestea, situaţia lui este uşor diferită: "Eu m-am întors în partidul din care am fost exclus. Eu am fost crescut de PNL, am fost liberal de la 18 ani, am avut funcţii de conducere acolo", explică Andronache.

Nici el nu se consideră traseist, dar nici nu se simte jignit de acest termen. "De când m-am înscris în PDL mi-am asumat toate proiectele, toată guvernarea lui Boc. Acum, la alegerile din 2012, le-am promis cetăţenilor nişte proiecte pe care le voi continua şi în PNL. Iar votul pe care l-am primit atunci a fost pe numele meu, nu pe al partidului, a fost un vot uninominal. Decontul meu cu cetăţenii se va face peste 3 ani, la sfârşit de legislatură. Nu mi s-a reproşat faptul că m-am întors la PNL, ba chiam am primit felicitări de la oameni", a adăugat Andronache, pentru Gândul.

Numărul parlamentarilor, per total, s-a diminuat cu cinci din cauza hotărârilor judecătoreşti sau numirilor în alte funcţii, ajungând astfel de la 588 la 583. Dintre aceştia, PNL a pierdut doi deputaţi (Dan-Radu Ruşanu, numit preşedinte ASF şi Gigi Becali, condamnat la închisoare), PSD a rămas fără deputatul Aurel Nechita, găsit în incompatibilitate, conservatorii au fost părăsiţi de preşedintele fondator, Dan Voiculescu, care a demisionat, iar din partea UDMR a plecat Olosz Gergely, care a demisionat după ce a fost acuzat de corupţie.

Din cei 28 de parlamentari care şi-au schimbat partidul, plus cei cinci care au demisionat din Parlament, USL a avut pierdere de şase parlamentari, acoperită de alţi 13 care i s-au alăturat. Chiar şi aşa, social-liberalii au crescut ca reprezentare, cu aproape 2%, controlând acum aproape 69% din Parlament. De altfel, USL nu a pierdut decât un deputat de bună voie, şi anume pe Remus Cernea, în timp ce Diana Tuşa a fost exclusă din PNL.

De departe cea mai mare pierdere este înregistrată în PPDD, care a intrat în Parlament cu 68 de deputaţi şi senatori şi a rămas, după doar şase luni, cu 50, reprezentând o scădere procentuală de aproximativ 3% (de la 11,5% la 8,7%). Dintre aceştia, zece sunt independenţi, cel puţin pentru moment (Ion Şcheau, Viorel Blăjuţ, Alin Bucur, Ioan Cristinel Marian, Aurelian Mihai, Ioan Ovidiu Dumitru, Iacob Puşcaş, Mihai Tararache, Răzvan Tănase şi Radu Popa), şase s-au mutat în PC (Tudor Barbu, Ioan Moldovan, Cezar Cioată, Răzvan Rotaru, Coman Gheorghe şi Mihai Cristian Dănuţ), iar unul a trecut la PNL (Marius Romeo Nicoară). Cea mai recentă plecare este cea a deputatului Gheorghe Neţoiu, care şi-a dat demisia din PPDD şi s-a înscris înapoi în UNPR.

Nici PDL nu a avut o sesiune parlamentară uşoară. Până acum, şapte deputaţi şi un senator au părăsit PDL, aceştia îndreptându-se către USL (trei la PNL, unul la PC şi altul la UNPR), iar trei dintre ei au preferat să rămână independenţi.

Astfel, pe lista dezertorilor din PDL se află şi fostul lider al deputaţilor democrat-liberali, Mihai Stănişoară (alături de Ion Cupă), care s-a mutat la liberali. Mai mult, deşi a rămas independent, nici fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Valerian Vreme, împreunpă cu deputatul Mihaela Stoica, nu mai figurează în grupul PDL, în timp ce Gabriel Andronache, vocea democrat-liberalilor în Comisia juridică şi în cea pentru revizuirea Constituţiei, s-a întors la PNL. Deputatul Vizitiu Sergiu Constantin este acum la UNPR, în timp ce senatorul Cadăr Leonard a rămas şi el independent.

Astfel, după toate permutările parlamentare din prima sesiune de lucru, cel mai numeros partid este PSD, cu 160 de deputaţi şi 64 de senatori, urmat de PNL, cu 101 deputaţi şi 50 de senatori. Pe locul al treilea se situează PDL, însă la diferenţă foarte mare, existând sub sigla portocalie 49 de deputaţi şi 23 de senatori. PPDD a rămas pe locul patru, chiar dacă numărul parlamentarilor acestui partid a scăzut, ajungând la 31 de deputaţi şi 19 senatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici