Gaza: Proteste împotriva marşului israelian din Ierusalim

  • Sute de palestinieni din Fâşia Gaza au protestat împotriva unui marş „provocator” efectuat de către naţionaliştii de extremă dreapta israelieni în Ierusalim.
  • Aşa-numitul „Marş al Drapelelor”, de marţi, a marcat aniversarea ocupării de către Israel, în 1967, a părţii de est a oraşului.
  • În acest timp, tensiunile rămân la cote ridicate în Israel.
70 afișări
Imaginea articolului Gaza: Proteste împotriva marşului israelian din Ierusalim

Gaza: Proteste împotriva marşului israelian din Ierusalim

Mii de israelieni de extremă-dreapta au mărşăluit, marţi, într-o procesiune în care fluturau steaguri de-a lungul Ierusalimului de Est, la un eveniment care a reaprins tensiunile cu palestinienii şi a reprezentat o provocare pentru noul guvern al Israelului, transmite Reuters.

Marşul a reprezentat un test pentru noul guvern fragil al Israelului, precum şi pentru armistiţiu, care a pus capăt atacului israelian de 11 zile asupra Gaza de luna trecută, în timp ce a ucis 256 de palestinieni, inclusiv 66 de copii.

Cel puţin 13 persoane din Israel, inclusiv doi copii, au fost ucişi de rachete lansate de grupuri armate palestiniene în Gaza.

Înaintea marşului, poliţia israeliană a îndepărtat cu forţa zeci de palestinieni din afara Porţii Damascului din Oraşul Vechi. Cel puţin 17 palestinieni au fost arestaţi şi alţi 33 au fost răniţi, în timp ce poliţia israeliană a aruncat grenade în zonele înconjurătoare ale Porţii Damasc.

Sute de ultranaţionalişti evrei care au participat la marş au fost auziţi scandând „Moartea arabilor” în ebraică. Într-o altă cântare antipalestiniană, ei au strigat: „Fie ca satul tău să ardă”, scrie Al Jazeera.

Palestinienii spun că astfel de scandări se aud în fiecare an în timpul marşului.

Facţiunile palestiniene din Cisiordania ocupată au cerut, de asemenea, o „Ziua furiei” împotriva marşului. Luna trecută, represiunile israeliene împotriva protestatarilor de la complexul moscheii Al-Aqsa au lăsat sute de palestinieni răniţi.

Între timp, un nou sondaj publicat marţi a constatat o creştere dramatică a sprijinului palestinian pentru gruparea Hamas, după războiul de luna trecută.
Sondajul ştiinţific realizat de Centrul Palestinian de Cercetare a Politicilor şi Anchetelor a constatat, de asemenea, un sprijin în picătură pentru preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici