Geoană: Boc să prezinte Parlamentului situaţia absorbţiei fondurilor UE şi evaluarea miniştrilor

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, îi cere premierului Emil Boc, într-o scrisoare, să prezinte în faţa Parlamentului, la începutul sesiunii din septembrie, situaţia absorbţiei fondurilor europene şi evaluarea miniştrilor cu competenţe legate de acest domeniu.

267 afișări
Imaginea articolului Geoană: Boc să prezinte Parlamentului situaţia absorbţiei fondurilor UE şi evaluarea miniştrilor

Geoană: Boc să prezinte Parlamentului situaţia absorbţiei fondurilor UE şi evaluarea miniştrilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"După cum arată şi scrisoarea pe care v-a transmis-o, în 23 iunie 2011, Preşedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, există mari îngrijorări, la nivel european şi naţional, în legătură cu capacitatea administrativă a autorităţilor române, începând chiar cu cea a Guvernului României, de a utiliza fondurile europene pe care le avem la dispoziţie pentru perioada 2007-2013", se arată în scrisoarea lui Geoană către Boc, remisă, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele Senatului apreciază că o rată de absorbţie de aproximativ 3% nu poate să nu provoace o reacţie fermă din partea instituţiilor statului român. "De 4 ani şi jumătate, de când suntem membri ai Uniunii Europene, plătim mai mult către bugetul UE decât reuşim să atragem. O resursă fundamentală pentru dezvoltarea României este irosită, doar pentru că nu există suficientă fermitate şi competenţă în valorificarea poziţiei pe care o avem ca membru al UE", scrie Geoană.

El consideră că "o asemenea situaţie nu mai poate fi tolerată".

"Mai mult ca niciodată, pentru a merge înainte, pe drumul dezvoltării, avem nevoie o analiză şi o evaluare a tot ceea ce funcţionează şi, mai ales, nu funcţionează atunci când este vorba de atragerea banilor europeni. Vă rog, domnule prim-ministru, să stabiliţi responsabilii care fac ca miliarde de euro să zacă nefolosiţi la Bruxelles, în timp ce românilor li se reduc veniturile. Riscăm ca aceşti bani să fie pierduţi pentru România şi să fie direcţionaţi către ţări europene care se confruntă acum cu mari probleme economice", scrie preşedintele Senatului.

El îi solicită premierului să prezinte Parlamentului situaţia absorbţiei fondurilor europene şi evaluarea miniştrilor cu competenţe legate de acest domeniu.

"În acest context, având în vedere importanţa chestiunii, ca Preşedinte al Senatului României, vă adresez solicitarea ca, la începutul sesiunii din septembrie, să prezentaţi în faţa Parlamentului situaţia absorbţiei fondurilor europene şi evaluarea miniştrilor cu competenţe legate de acest domeniu. Mai mult, doresc să informaţi opinia publică şi Parlamentul României în legătură cu măsurile pe care intenţionaţi să le luaţi pentru ca românii să simtă beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană", se arată în scrisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici