Geoană către Boc: Nu dăm curs cererii de remaniere a lui Nica

Liderul PSD Mircea Geoană i-a adresat premierului Emil Boc o scrisoare în care afirmă că argumentele pentru revocarea ministrului de Interne Dan Nica sunt inacceptabile, că era necesară o discuţie prealabilă în CSAT pe acest subiect şi că social-democraţii nu dau curs cererii de remaniere.

28 afișări
Imaginea articolului Geoană către Boc: Nu dăm curs cererii de remaniere a lui Nica

Geoană către Boc: Nu dăm curs cererii de remaniere a lui Nica

De asemenea, liderul PSD reafirmă susţinerea pentru Nica, avertizând că revocarea sa va duce la retragerea miniştrilor miniştrilor social-democraţi.

"PSD consideră că argumentele pe care le-aţi invocat atunci când aţi propus remanierea lui Dan Nica sunt lipsite de consistenţă şi, prin urmare, inacceptabile. Nici în plan politic şi nici în plan guvernamental, lui Dan Nica nu i se poate imputa ceva care să justifice remanierea. Pot fi invocate cel mult pretexte în spatele cărora se află interese electorale certe ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale PDL", scrie Geoană în scrisoarea adresată şefului Executivului, liderul PDL Emil Boc.

Geoană mai spune că, în opinia PSD, înlocuirea ministrului Administraţiei şi Internelor cu două luni înainte de alegeri pune în pericol corectitudinea procesului electoral.

"De asemenea, propunerea de remaniere nu poate fi prezentată în interiorul coaliţiei, fără o discuţie prealabilă în CSAT, instituţie în care ministrul Administraţiei şi Internelor este membru de drept", scrie Geoană.

El îi anunţă lui Boc decizia Biroului Executiv Naţional al PSD privind susţinerea în continuare a lui Nica şi de a nu da curs propunerii de remaniere a acestuia.

"PSD nu dă curs propunerii de remaniere a lui Dan Nica. PSD, inclusiv echipa ministerială a partidului nostru, îşi manifestă solidaritatea faţă de ministrul Administraţiei şi Internelor. Orice încercare de remaniere a ministrului Dan Nica va atrage după sine retragerea miniştrilor PSD din Guvern", avertizează Mircea Geoană.

El invocă articolul 18 din Protocolul de funcţionare a coaliţiei potrivit căruia remanierea unui ministru nu poate fi făcută decât cu acordul partidului care l-a propus, astfel că orice încercare de remaniere a lui Nica reprezintă o încălcare a acestui protocol.

De asemenea, Geoană face trimitere şi la articolul 85 din Constituţie şi spune că orice remaniere care implică schimbarea compoziţei politice a Guvernului trebuie să facă obiectul votului în Pasrlament, astfel că remanierea ministrului Administraţiei şi Internelor "nu este nici atributul premierului şi nici atributul preşedintelui", ci "este exclusiv atributul Parlamentului".

Geoană prezintă riscurile ruperii protocolului coaliţiei

Liderul PSD îi transmite lui Boc că, prin propunerea făcută, şi-a asumat, "în mod conştient sau nu, o serie de riscuri extrem de grave".

"Riscaţi să rupeţi protocolul coaliţiei, să destabilizaţi Guvernul pe care îl conduceţi, să încălcaţi Constituţia. Însă, cel mai grav, riscaţi să aruncaţi ţara într-o criză politică ce nu va face altceva decât să agraveze criza economică pe care o traversăm", spune preşedintele PSD.

Invocând faptul că "România depinde de banii de la FMI", că toţi partenerii economici şi politici ai României urmăresc ceea ce se întâmplă la Bucureşti şi că destabilizarea economică poate arunca ţara în "dificultăţi economice fără precedent", Geoană îi spune lui Boc că, împreună cu preşedintele Traian Băsescu, va fi direct răspunzător pentru consecinţele politice ale ruperii coaliţiei şi destabilizării Guvernului.

"Sunt convins că ştiţi care sunt responsabilităţile legale, guvernamentale şi morale ce vă revin şi am speranţa că veţi acţiona în consecinţă", îşi încheie Geoană scrisoarea către Emil Boc.

Marţi, expiră termenul de 24 de ore acordat de premierul Emil Boc PSD, pentru nominalizarea unui înlocuitor al lui Dan Nica la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Boc a anunţat, luni, în şedinţa coaliţiei, intenţia de a-l revoca pe Nica din cauza situaţiei proaste legată de siguranţa cetăţeanului şi i-a reproşat ministrului declaraţiile despre închirierile de autobuze la prezidenţiale.

Ulterior, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că premierul Boc a propus, în coaliţie, ca ministrul de Interne, Dan Nica (PSD), să fie înlocuit, cu titlu interimar, de Vasile Blaga, actual ministru PDL al Dezvoltării, susţinând că acest lucru denotă "disperarea" lui Traian Băsescu. Boc a negat, însă, această informaţie.

Comitetul Executiv al PSD a decis că îl susţine pe Nica şi a avertizat că, dacă acesta va fi revocat, miniştrii social-democraţi se vor retrage din Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici