Geoană, despre Schengen: A venit clipa să punem piciorul în prag şi să facem ce avem de făcut acasă

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că România încearcă de 9 ani să intre în Schengen, fiind amânată de 5 ori, el arătând că a venit clipa "să punem piciorul în prag" şi "să facem ce avem de făcut acasă".

1060 afișări
Imaginea articolului Geoană, despre Schengen: A venit clipa să punem piciorul în prag şi să facem ce avem de făcut acasă

Mircea Geoana (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"De nouă ani încercăm să intrăm în Schengen şi de cinci ori am fost amânaţi. A venit clipa să punem piciorul în prag şi să facem ce avem de făcut acasă, să distingem între pretexte şi motive reale care fac ca România să fie ţinută la uşa spaţiului Schengen şi să înţelegem că a fi în Schengen nu este un moft, ci este un lucru important pentru România, pentru reputaţia ei, pentru comerţul românesc şi pentru cetăţenii României", a spus Geoană, înaintea primei şedinţe a Comisiei pentru Schengen, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai ministerelor cu competenţe în domeniu.

El şi-a manifestat speranţa ca în luna decembrie România să primească o primă veste bună în ceea ce priveşte tema Schengen.

"Sper ca anul 2013 să fie un an al marii reîntâlniri a României cu inima Europei. Cred că este o şansă, dacă raportul pe Justiţie va consemna progrese semnificative, în luna decembrie să putem avea o primă veste bună pe partea de Schengen. Şi cred că şi faptul că toate partidele parlamentare sunt reprezentate în această Comisie arată că este vorba de un efort care depăşeşte o culoare politică, viaţa un Guvern sau viaţa unui preşedinte", a mai spus Geoană.

El a arătat că o ţară care nu este în spaţiul Schengen şi în zona Euro nu este stat membru UE pe deplin şi a precizat că obiectivul Comisiei este de a aduce România de la periferia UE, unde se află azi, în cercul zero al ţărilor UE.

"Este vorba de îndeplinirea unui obiectiv naţional, acela de a aduce România în cercul zero al ţărilor europene şi nu la periferia Uniunii Europene, cum ne aflăm astăzi. O ţară care nu este încă membră Schengen, o ţară care are încă MCV, o ţară care nu este încă în zona Euro nu are cum să facă parte din nucleul dur de ţări europene, de ţări dezvoltate, de ţări civilizate, de ţări cu reputaţie foarte bună", a spus Geoană.

El a arătat că prima şedinţă a Comisiei va fi dedicată discuţiei cu reprezentanţii Guvernului şi vor fi avute în vedere şi reţinerile pe care unele state europene le au în continuare cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

"Vom avea astăzi o dezbatere şi cu autorităţile Guvernului şi, bineînţeles, Ministerul de Externe va trebui să ne prezinte cum văd reprezentanţii MAE dificultăţile României. Nu pot fi indiferent pentru noi scrisorile comune ale miniştrilor francez şi german de interne şi nici faptul că încă sunt ţări care au dificultăţi, că e vorba de Olanda, de Finlanda, cu privire la aderarea noastră. Alte ţări se ascund în spatele altor ţări", a spus Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici