Geoană îi scrie lui Băsescu: Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la prezentare, nu înainte

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a adresat preşedintelui Băsescu joi o scrisoare în care îi răspunde la solicitarea privind devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, în care precizează că, potrivit Constituţiei, dezbaterea are loc după 3 zile de la prezentare, adică nu înainte de 3 zile.

17 afișări
Imaginea articolului Geoană îi scrie lui Băsescu: Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la prezentare, nu înainte

Geoană îi scrie lui Băsescu: Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la prezentare, nu înainte (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În legătură cu scrisoarea dumneavoastră de astăzi, 10 iunie a.c, prin care atrageţi atenţia asupra faptului că Parlamentul, în mod greşit, ar fi stabilit termenul pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, doresc să vă comunic că stabilirea zilei în care se va acorda votul asupra moţiunii de cenzură este atributul exclusiv al Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, cu respectarea Constituţiei, a Regulamentului plenului comun, precum şi a legilor în vigoare. Organizarea internă a Parlamentului este de competenţa exclusivă a Legislativului, liber de orice ingerinţe ale celorlaltor puteri, conform principiului separaţiei puterilor în stat", se arată în scrisoarea lui Geoană.

El menţionează că în Constituţie se arată că moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când aceasta a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

"Prin urmare, textul constituţional prevede că moţiunea de cenzură nu poate fi dezbătută înainte de 3 zile de la data prezentării acesteia în faţa Parlamentului, însă poate fi dezbătută după împlinirea acestui termen la o dată stabilită de Birourile permanente ale celor două Camere. Menţionez că ori de câte ori Constituţia a dorit stabilirea unor termene fixe sau precis determinate a folosit, de principiu, următorii termeni: «în cel mult…» (a se vedea în acest sens dispoziţiile art. 93 alin. (2) din Constituţie), «în termen de …» (a se vedea spre exemplu dispoziţiile art. 103 alin.(2) din Constituţie) sau «la împlinirea unui termen de …» (art. 78 din Constituţie).", se arată în scrisoarea lui Geoană.

El aminteşte că Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere au decis marţi, cu acordul tuturor grupurilor parlamentare, ca dezbaterea moţiunii de cenzură să aibă loc pe 15 iunie.

"Mai mult, potrivit practicii şi cutumei parlamentare, începând cu 2005 nu mai puţin de 8 moţiuni de cenzură s-au dezbătut într-un termen mai mare de 3 zile de la citirea lor în plenul Parlamentului. În concluzie, domnule Preşedinte, doresc să vă reasigur de faptul că votarea moţiunii de cenzură în data de 15 iunie respectă întocmai termenele constituţionale. De asemenea, doresc să vă asigur de faptul că, în calitate de Preşedinte al Senatului României, voi respecta întotdeauna litera şi spiritul Constituţiei, precum şi legile în vigoare", se mai arată în scrisoare.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare privind devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, menţionând că aşteaptă un răspuns din partea lui Mircea Geoană pentru convocarea Birourilor Permanente reunite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici