Geoană laudă pachetul economic adoptat de Parlamentul European, deşi socialiştii, inclusiv PSD, au votat împotrivă

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, laudă pachetul economic adoptat de PE, apreciind că votul dat la Strasbourg este unul "istoric", deşi grupul socialist şi delegaţia PSD au votat împotrivă, măsurile legislative fiind adoptate cu votul popularilor (PPE) şi al liberalilor (ALDE).

459 afișări
Imaginea articolului Geoană laudă pachetul economic adoptat de Parlamentul European, deşi socialiştii, inclusiv PSD, au votat împotrivă

Geoană laudă pachetul economic adoptat de Parlamentul European, deşi socialiştii, inclusiv PSD, au votat împotrivă (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Într-o postare pe blog intitulată "Europa schimbă tonul. Noi ce facem?", Mircea Geoană apreciază că votul dat de PE este unul "istoric".

Potrivit lui Geoană, prin pachetul legislativ adoptat se măreşte capacitatea de coordonare şi transparenţa statelor membre şi se cere mai multă responsabilitate din partea statelor care fac parte din zona Euro, instituindu-se sancţiuni pentru transmiterea de statistici false.

Pe de altă parte, tot într-o postare pe blog, intitulată "Puterea de dragul puterii", europarlamentarul PDL Cristian Preda consideră că USL nu este solidar la Strasbourg, în condiţiile în care PSD a votat, ca şi socialiştii, împotriva măsurilor convenite de Comisie, Consiliu şi Parlament, în timp ce PNL a votat, alături de grupul său, ca şi PPE, în favoarea acestui pachet de măsuri economice.

"Duplicitatea USL e evidentă: acasă împreună, în afara ţării - separaţi", apreciază Cristian Preda.

Contactat de MEDIAFAX, liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a admis că delegaţia PSD a votat, alături de grupul socialist din PE, împotriva acestui pachet legislativ, în timp ce delegaţia PNL a votat, alături de grupul din care face parte, respectiv ALDE, şi de PPE, în favoarea măsurilor respective.

Ivan a catalogat postarea de pe blogul lui Cristian Preda drept una "ipocrită", el subliniind că măsurile la care se referă pachetul legislativ în cauză privesc zona Euro, iar România nu face parte din această zonă.

Liderul europarlamentarilor PSD a spus că socialiştii europeni au un program şi o viziune proprii despre ieşirea din criză, care implică taxa pe tranzacţiile financiare, eurobondurile, crearea de noi locuri de muncă, neîmpărtăşind, astfel, măsurile de austeritate promovate de cei de centru-dreapta.

Ivan a spus că, deşi s-a stabilit ca, în urma negocierilor, pachetul legislativ să cuprindă şi o parte dintre măsurile promovate de socialişti, acest lucru nu s-a întâmplat, drept pentru care socialiştii au exprimat un vot împotrivă.

Statele din zona euro nu vor mai putea să ignore avertismentele Comisiei Europene privind corectarea politicilor lor bugetare, conform pachetului de legi privind guvernanţa economică adoptat, miercuri, de Parlamentul European.

Conform unui comunicat al PE, noua legislaţie măreşte transparenţa, cere mai multă responsabilitate din partea statelor şi ameliorează calitatea şi corectitudinea statisticilor, asigurându-se că acestea sunt colectate independent.

Potrivit sursei citate, votul în plen a fost strâns, grupurile de centru-stânga abţinându-se sau votând împotriva unor părţi ale acordului, temându-se că pachetul se concentrează prea tare pe corectarea bugetară în detrimentul creşterii economice şi ocupării forţei de muncă.

Partea privind dezechilibrele macroeconomice a obţinut o majoritate largă, deoarece grupurile de centru-stânga consideră că acordul a găsit echilibrul potrivit între indicatorii economici şi dimensiunea socială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici