Video Geoană: Naţiunea poloneză trece printr-un moment de mare cumpănă

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, după ce a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la ambasada Poloniei, că naţiunea poloneză, atât de mult încercată în istorie, trece astăzi printr-un moment de mare cumpănă.

57 afișări

El a menţionat că doreşte naţiunii poloneze să fie puternică şi să depăşească astfel de circumstanţe, aşa cum a făcut întotdeauna în momente grele ale istoriei.

Mircea Geoană a precizat că i-a transmis ambasadorului Poloniei sentimentele sale de tristeţe şi compasiune pentru această "tragică întâlnire a istoriei după 70 de ani".

El a vorbit despre "un fel de energie negativă".

Geoană s-a declarat impresionat, asemenea abasadorului Poloniei, de acest val de simpatie şi compasiune pe care cetăţenii români obişnuiţi l-au avut faţă de ambasadă şi faţă de reprezentanţii naţiunii poloneze în România.

Potrivit lui Geoană, acest lucru este mai important decât ceea ce spun politicienii şi liderii ţării.

"Cred că s-a reconfigurat o legătură de suflet şi o legătură pe care istoria noastră comună, România şi Polonia, au avut-o de foarte multe ori", a afirmat el.

Mircea Geoană a spus că, în discuţia cu ambasadorul Poloniei la Bucureşti, acesta din urmă i-a vorbit despre un gest politic extrem de important făcut de conducerea Federaţiei Ruse, la televiziunea publică din Federaţia Rusă fiind prezentat în premieră filmul "Katyn", astfel încât populaţia Federaţiei Ruse a putut să vadă un film despre atrocităţile şi masacrul de la Katyn.

"Este un mesaj extrem de puternic. Poate că nu ar fi rău pentru tânăra generaţie din România să vedem şi noi la televiziunea publică, poate în sălile de cinematograf, ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani, că numai învăţând din mârşăviile istoriei poţi să ai un viitor mai bun", a adăugat el.

Un avion Tupolev 154, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit, sâmbătă, la aterizare într-o pădure din apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea tuturor persoanelor aflate la bord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici