Geoană: Preşedintele trebuie să prezinte în faţa Parlamentului Strategia de securitate

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat marţi, referindu-se la o scrisoare a Guvernului privind achiziţia de avioane multirol, că "nu este de căderea Parlamentului să aprobe un memorandum la nivelul Executivului" şi că preşedintele trebuie să prezinte Strategia de securitate Legislativului

13 afișări
Imaginea articolului Geoană: Preşedintele trebuie să prezinte în faţa Parlamentului Strategia de securitate

Geoană: Preşedintele trebuie să prezinte în faţa Parlamentului Strategia de securitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Parlamentul nu va aproba nimic, pentru că nu putem să aprobăm un memorandum al Guvernului. Dacă am fi fost sesizaţi cu un proiect de lege, ar fi fost obligaţia noastră să ne aplecăm şi să spunem da sau nu. (...) Din punctul nostru de vedere, această opinie va fi transmisă primului ministru. În cel mai bun caz, din punct de vedere al Guvernului, cele două comisii de apărare ar putea să emită un aviz sau un punct de vedere neconstrângător şi neobligatoriu", a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că nu există în Constituţie "niciun vehicol" de aprobare în Parlament a unei achiziţii de echipamente militare pe baza unui memorandum semnat de Guvern, în urma aprobării CSAT, susţinând că există "un vid de instrument legal".

"Facem un apel către preşedintele României de a se prezenta în faţa Parlamentului, conform Constituţiei, la şase luni după preluarea mandatului, cu o strategie de securitate naţională, pentru că este obligaţie constituţională a domniei sale şi obligaţia Parlamentului să aprobe o astfel de strategie. De asemenea, am solicitat Guvernului să se prezinte în faţa Parlamentului cu strategia de achiziţii şi înzestrare militară pe termen multianual, pentru a putea să vedem şi care este alocarea de resurse în aceste momente foarte dificile", a mai spus preşedintele Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici