Geoană: Probabil că o voi schimba pe Kovesi, nu şi pe Morar

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, declară, într-un interviu publicat joi de "Gazeta Sporturilor", că, dacă va fi ales şef al statului, probabil o va schimba din funcţia de procuror general al României pe Codruţa Kovesi, menţionând însă că pe Daniel Morar îl va menţine la şefia DNA.

42 afișări
Imaginea articolului Geoană: Probabil că o voi schimba pe Kovesi, nu şi pe Morar

Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Întrebat dacă este de părere că dosarele lui Adrian Năstase de la DNA au fost politice, Mircea Geoană răspunde: "Posibil că da. Dar au ajuns în justiţie şi nu e treaba mea să mă pronunţ. A greşit Năstase, plăteşte în justiţie. Nu e treaba mea să urgentez dosarele. Nu este jobul meu. O ţară în care legea este capricioasă este o ţară nesigură, nedemocratică şi neatractivă economic".

În ceea ce îl priveşte pe şeful DNA, Daniel Morar, contestat de lideri PSD, Mircea Geoană precizează că, dacă va ajunge şef al statului, nu îl va schimba pe acesta din funcţie.

"Morar are un mandat. Nu am niciun fel de treabă cu Direcţia Naţională Anticorupţie", adaugă Geoană în interviu.

El menţionează că, "în schimb, procurorul general al republicii este altă conversaţie".

"Doamna Kovesi a fost contestată de CSM. A fost pusă acolo cu forţarea regulii de desemnare a unui înalt demnitar", susţine Mircea Geoană.

Întrebat dacă o va schimba din funcţie pe aceasta, Geoană răspunde: "Probabil că da. Da. Însă Daniel Morar este numit în regulă, nu m-am opus când a fost instalat. Instituţiile trebuie să funcţioneze şi politizarea justiţiei nu este bună pentru România. De asta a eşuat Băsescu în lupta împotriva corupţiei. Pentru că a numit el de trei ori mai mulţi procurori decât Iliescu şi Constantinescu la un loc. Eu o să cer resurse pentru justiţie. Dar nu mă amestec".

Laura Codruţa Kovesi a fost reînvestită în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o perioadă de trei ani, la începutul lunii octombrie, decretul prezidenţial în acest sens fiind semnat în 2 octombrie.

Anterior, Secţia pentru procurori a CSM avizase negativ reînvestirea Codruţei Kovesi. CSM se opusese astfel propunerii înaintate preşedintelui României de ministrul Justiţiei, în 25 octombrie.

Daniel Morar a fost numit procuror şef al DNA în august 2005, pentru un mandat de trei ani, iar în februarie 2009 a fost reînvestit pentru încă un mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici