George Ciamba a abordat la CAG subiecte ca Agenda Strategică a UE şi Cadrul Financiar Multianual

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba a abordat, luni la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG), teme precum Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi Agenda Strategică a Uniunii Europene.

79 afișări
Imaginea articolului George Ciamba a abordat la CAG subiecte ca Agenda Strategică a UE şi Cadrul Financiar Multianual

George Ciamba a abordat la CAG subiecte ca Agenda Strategică a UE şi Cadrul Financiar Multianual

„Agenda reuniunii a cuprins: o informare din partea Preşedinţiei finlandeze a Consiliului cu privire la stadiul şi perspectivele negocierilor referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, un schimb de opinii privind agenda adnotată a Consiliului European din 17-18 octombrie 2019, respectiv o dezbatere de orientare privind consolidarea respectării statului de drept în Uniune, în baza Comunicării publicate de către Comisia Europeană în luna iulie 2019 pe această temă”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Totodată, la reuniunea CAG a avut loc audierea Ungariei în cadrul procedurilor vizând propunerea motivată în temeiul art. 7 (1) TUE. Ca puncte diverse au mai figurat o informare din partea Comisiei Europene referitoare la situaţia statului de drept din Polonia, respectiv o informare din partea Preşedinţiei finlandeze pe tema Conferinţei privind democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale,
organizată recent la Helsinki.

În cadrul discuţiei privind pregătirea viitoarei reuniuni a Consiliului European din luna octombrie, George Ciamba a evidenţiat importanţa avansării negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, în linie cu calendarul asumat de lideri, exprimând, în context, speranţa că progresele înregistrate pe durata Preşedinţiei României la Consiliul UE vor contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.

De asemenea, în contextul discuţiilor dedicate privind substanţa propunerilor viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, derulate în cadrul unui dejun de lucru, ministrul a reiterat importanţa agreării unui buget ambiţios care să reflecte atât priorităţile pe termen lung ale Uniunii, cu accent pe Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, precum şi necesitatea unui răspuns prompt şi eficient la noile provocări, potrivit sursei citate.

A subliniat necesitatea unei pregătiri temeinice a discuţiilor la nivel de lideri, pe aspectele vizând viitorul buget european, cu luarea în considerare atât a elementelor cantitative, dar şi a celor legate de implementarea politicilor prin noul buget.

„În pregătirea Consiliului European, ministrul George Ciamba a mai punctat importanţa discuţiei pe marginea implementării Agendei Strategice a Uniunii, document adoptat pe durata Preşedinţiei României la Consiliul UE. A reiterat, în context, susţinerea României pentru obiectivele legate de funcţionarea deplină a pieţei interne, consolidarea pieţei unice digitale, a securităţii interne a Uniunii şi a rolului global al UE”, conform sursei menţionate.

MAE a mai transmis că George Ciamba a subliniat relevanţa asigurării concordanţei între priorităţile din Agenda Strategică cu programele de priorităţi ale Preşedinţiilor succesive ale Consiliului şi programele anuale de lucru ale viitoareiComisii Europene.

De asemenea, ministrul delegat a evocat impactul evoluţiilor privind Brexit asupra agendei europene.

Ministrul pentru afaceri europene a subliniat aşteptarea României ca agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European să reflecte angajamentele asumate de Uniune în ceea ce priveşte politica de extindere, în mod deosebit prin prisma obiectivului deschiderii negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord, conform calendarului agreat pe durata mandatului Preşedinţiei României la
Consiliul UE.

În cadrul dezbaterii privind consolidarea respectării statului de drept în Uniune, George Ciamba a reafirmat angajamentul ferm al României pentru valorile statului de drept şi susţinerea pentru instituirea unui mecanism anual de evaluare, general aplicabil în acest domeniu, în linie cu propunerile avansate prin Comunicarea Comisiei Europene din 17 iulie 2019.

Ministrul a pledat pentru întărirea acţiunii europene în domeniul prevenirii şi monitorizării evoluţiilor în materie, în toate statele membre.

„A evidenţiat importanţa asigurării complementarităţii şi evitării duplicării cu instrumentele existente la nivelul Consiliului şi al Comisiei Europene în acest domeniu, precum Dialogul anual al Consiliului privind statul de drept, Tabloul european privind justiţia, Semestrul European, etc”, transmite MAE.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reinterat importanţa unei abordări incluzive şi obiective în derularea noului instrument propus.

„A subliniat rolul important al Comisiei Europene, inclusiv din perspectiva obiectivelor care se află pe agenda viitorului Colegiu, în asigurarea implementării eficiente şi coerente a noului mecanism”, conform comunicatului de presă al MAE.

Taguri:
ciamba,
cag,
bruxelles

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici