Video George Maior, audiat în 27 februarie, în Comisia SRI. Manda: Azi nu am intrat în detalii. Jurnaliştii au fost ţinuţi departe de Comisie, la vizita lui Maior / Reacţia Camerei Deputaţilor, după ce jurnaliştilor nu li s-a permis accesul

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, va fi audiat în data de 27 februarie, ora 11.00, în comisia de Control al Serviciului Român de Informaţii, a anunţat Claudiu Manda, şeful comisiei, după o discuţie de mai bine de o oră cu George Maior.

1343 afișări

"Am discutat partea de proceduri. A fost o discuţie corectă, normală şi foarte deschisă şi este interesat să clarifice aspectele care îl vizează. Nu am discutat în detaliu, am spus că vom discuta şi aborda subiectele discutate de cei care au venit la comisie, cele care sunt în spaţiul public", a declarat vineri, Claudiu Manda, şeful Comisiei de de Control SRI.

George Maior este aşteptat, în data de 27 februarie, la Comisia SRI, după ce vineri a discutat mai bine de o oră cu şeful comisiei, Claudiu Manda. Discuţiile au avut loc departe de ochii jurnaliştilor, care nu au avut deloc acces în Parlament pe perioada întâlnirii.

"În discuţiile pe care le-am avut cu domnul Maior a spus că vrea să vină la comisie, să lămurească toate aspectele care îl vizează, că este inclusiv în interesul domniei sale, că doreşte să vină cu un material despre cum a fost activitatea în perioda în care a fost directorul SRI, de când a ajuns, cum a găsit, cum era când a plecat de pe acea funcţie şi şi-a arătat disponibilitatea de a răspunde şi de a lămuri toate aspecte care îl vizează. A fost o discuţie de aproape o oră în care am explicat inclusiv cum se desfăşoară lucrările în cadrul comisiei. (...) Nu am discutat în detaliu nimic. (...) Nu am trecut în revistă vreun subiect pentru că aceste lucruri trebuie să le discutăm în cadrul comisiei", a mai spus Manda.

Acesta aspect a fost criticat şi de aleşii USR care organizaseră o conferinţă de presă, dar la care nu au ajuns jurnaliştii, din cauza măsurilor luate.

Numele lui George Maior a fost invocat în mod repetat de către cei audiaţi în Comisia de Control a SRI cu privire la faptul că acesta avea cunoştinţă de implicarea în toate structurile ale serviciului.

Camera Deputaţilor, după ce jurnaliştilor nu li s-a permis accesul: Liderul USR a confirmat la 14:25

Direcţia de comunicare a Camerei Deputaţilor a precizat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, că deşi solicitarea USR de a avea o conferinţă de presă a fost făcută în jurul orei 12:00, confirmarea liderului Grupului USR nu a putut fi obţinută de Secretariatul general decât la ora 14:25.

”Solicitarea USR de a organiza o conferinţă de presă vineri, 2 februarie 2018, a fost transmisă către Secretariatul general al Camerei Deputaţilor la ora 11.50, pentru a se desfăşura la nivelul P1, începând cu ora 12.00, şi nu la Grupul parlamentar al USR, aşa cum au apărut informaţii în spaţiul public”, a precizat Direcţia de comunicare a Camerei Deputaţilor, la solicitarea MEDIAFAX.

Direcţia de comunicare a Camerei Deputaţilor a menţionat că, potrivit reglementărilor interne, că pentru a aproba desfăşurarea conferinţei de presă în spaţiul amintit Secretariatul general avea nevoie de confirmarea unui lider sau a unui vicelider al Grupului USR.

”Deoarece astăzi, conform programului aprobat de Biroul permanent, nu au loc activităţi parlamentare în Camera Deputaţilor, Secretarul general al instituţiei a solicitat un acord al liderului sau al unui vicelider din partea Grupului USR, potrivit reglementărilor interne, pentru ca respectiva conferinţă de presă să se desfăşoare în spaţiul amintit. După numeroase încercări de a contacta liderul/un vicelider al Grupului, atât de personalul Grupului parlamentar al USR, cât şi de cel al Secretariatului general al instituţiei, răspunsul a fost primit la ora 14.25”, se arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Direcţia de comunicare a precizat că reprezentanţii mass-media au avut întodeauna acces la evenimentele organizate la Grupul parlamentar USR.

”Totodată, dorim să precizăm că, ori de câte ori, reprezentanţii USR au organizat evenimente la Grupul parlamentar, la care au fost invitaţi reprezentanţii mass-media, aceştia au avut întotdeauna acces, inclusiv în zilele în care nu se desfăşurau activităţi parlamentare la sediul Camerei Deputaţilor, cu îndeplinirea tuturor procedurilor interne”, potrivit sursei citate.

Jurnaliştii nu au avut acces vineri în Palatul Parlamentului, la ora la care George Maior, fostul şef al SRI şi actual ambasador în SUA, avea o discuţie cu şeful Comisiei de Control, Claudiu Manda. Presa nu a fost lăsată să intre nici măcar la conferinţa de presă a USR.

Jurnaliştii, ţinuţi departe de Comisia SRI la vizita lui George Maior / Presa, interzis şi la conferinţa organizată de USR

Jurnaliştii nu au avut acces vineri în Palatul Parlamentului, la ora la care George Maior, fostul şef al SRI şi actual ambasador în SUA, avea o discuţie cu şeful Comisiei de Control, Claudiu Manda. Presa nu a fost lăsată să intre nici măcar la conferinţa de presă a USR.

"Ne-am dorit să susţinem în cadrul Grupului USR o conferinţă de presă despre iniţiativele USR în noua sesiune parlamentară. Asistăm , din păcate, la un nou abuz al puterii care conduce serviciile administrative ale celor două Camere. Presa nu a fost lăsată să intre până la grupul parlamentar invocând faptul că nu există activitate parlamentară în acest moment la Cameră sau Senat. Nu este adevărat, deoarece este în desfăşurare o şedinţă a comisiei pentru Controlul SRI şi faptul că noi avem activitate la grupul parlamentar înseamnă că există activitate", a declarat Florina Presadă, parlamentar USR.

Aceasta a invocat şi faptul că în repetate rânduri PSD şi ALDE au susţinut conferinţe de presă în weekend, în incinta Palatului Parlamentului, iar presa a avut acces.

Jurnaliştii nu au putut intra, aşadar, în Parlament la ora la care la Comisia de Control al SRI se afla George Maior, fostul director al Serviciului.

Preşedintele Comisiei de control, Claudiu Manda, a anunţat încă de joi că Maior va veni pentru o discuţie legată de procedura de invitare oficială a acestuia în faţa parlamentarilor.

„Întâlnirea cu Maior a fost programată pentru mâine, motiv pentru care o să mă văd mâine cu domnul Maior la mine la birou, la Comisia pentru controlul activităţii SRI. Nu mai ştiu exact ora, în prima parte a zilei. Nu e o întâlnire în care să vrem să spune, foarte multe lucruri în spaţiul public. O să fac o informare în presă despre ce am discutat acolo, am spus şi atunci, spun şi acum. Dorim să discutăm chestiunea aceasta procedurală, partea de invitaţie, partea formală, totuşi nu este o situaţie în care să fie în ţară de fiecare dată şi să poată să vină oricând i-ar permite programul. O să stabilim o zi, o să stabilim o oră. Sunt lucruri de discutat, sunt destul de multe lucruri la care s-a făcut referire în cadrul comisiei despre activitatea din perioada în care domnul Maior era directorul SRI, multe dintre ele au fost spuse deja în spaţiul public ca nişte informaţii sau prezentări ale spuselor de la Comisie, nu avem lucruri noi sau în plus, dar sunt lucruri pe care vrem să le lămurim noi, Comisia, li sunt sigur că şi domnul Maior doreşte să le lămurească”, a declarat Manda.

Numele lui George Maior a fost invocat în mod repetat de către cei audiaţi în Comisia de Control a SRI cu privire la faptul că acesta avea cunoştinţă de implicarea în toate structurile ale serviciului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici