Gitenstein: Curtea Constituţională pare implicată în politică

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, la Antena 3, că dat fiind faptul că se cer Curţii Constituţionale opinii în cazurile în care există dispute politice, instituţia pare "implicată în politică, pare a avea implicaţii politice".

16 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Curtea Constituţională pare implicată în politică

Gitenstein: Curtea Constituţională pare implicată în politică (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu sunt un expert în Constituţia României. Dar vă pot spune că există o mare diferenţă între sistemul judiciar şi sistemul de instanţe din România şi cel din Statele Unite. Constituţia SUA nu permite Curţii Supreme (a Statelor Unite) să ofere opinii cu privire la procesul legislativ. Se pare că acest lucru este posibil aici, chiar încurajat. De asemenea, în România, spre deosebire de SUA, aveţi acel aviz consultativ. Chiar dacă nu există o controversă cu două partide care iau decizii diferite, se cere o opinie. Acest lucru nu s-ar putea întâmpla în SUA. Luând în considerare acest lucru, Curtea (n.red. Curtea Constituţională) pare implicată în politică, pare a avea implicaţii politice", a spus Mark Gitenstein la Antena 3.

Întrebat cum comentează acuzaţiile de fraudă la adresa Robertei Anastase şi care crede că ar fi fost urmările dacă această situaţie s-ar fi petrecut în SUA, Gitenstein a explicat că subiectul ar fi fost tratat "ca unul de procedură internă".

"În SUA, aceasta ar fi fost o problemă de procedură internă. Dacă exista o controversă cu privire la cum Nancy Pelosi s-a descurcat în cazul unui vot, atunci probabil că s-ar fi întâmplat cum se întâmplă aici. Curtea (Curtea Supremă a SUA, n.red.) nu ar fi fost implicată Nu cred ca va fi implicată nici aici. Trebuie să fie o decizie de către majoritatea deputaţilor", a răspuns el.

Pe de altă parte, întrebat dacă are încredere în politicienii din România, Mark Gitenstein a spus că politicienii sunt la fel peste tot şi că, peste tot, ei îşi urmăresc interesele. "Politicienii sunt politicieni, sunt la fel peste tot în lume. ADN-ul politicienilor nu diferă. Fac tot ceea ce este în interesul lor cât de bine pot, în măsura în care acest lucru raspunde şi intereselor naţionale", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a mai fost întrebat şi despre tăierile salariale cu 25%, context în care a reluat explicaţii date anterior, precizând că acestea sunt parte a înţelegerii cu FMI în baza căreia România a primit mai multe miliarde de euro. "Aceste tăieri au fost dictate de acordul cu FMI. Aţi decis să împrumutaţi 20 de miliarde de euro de la FMI în urmă cu un an şi această decizie a fost luată de toate partidele importante. Odată împrumutaţi banii, trebuie să respectaţi regulile şi să păstraţi deficitul la un nivel scăzut", a spus el, adăugând că soluţia găsită de România a fost aceea de tăiere a salariilor cu 25% şi de creştere a TVA.

Ambasadorul a spus că a aflat despre decizii ale tribunalelor locale care au declarat ilegală tăierea salariilor cu 25%. "Ceea ce mi se pare îngrijorător este faptul că Curtea Constituţională a spus deja că această tăiere este constituţională, iar curţile inferioare au spus că nu. În sistemul american acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla", a comentat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici