Gitenstein: Felicit Parlamentul pentru adoptarea Legii ANI, sper că va corespunde standardelor CC

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a felicitat, miercuri, Parlamentul României pentru adoptarea Legii ANI, exprimându-şi speranţa că noua lege va corespunde standardelor Curţii Constituţionale şi apreciind implicarea şefului statului şi a ministrului Justiţiei în acest demers.

12 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Felicit Parlamentul pentru adoptarea Legii ANI, sper că va corespunde standardelor CC

Gitenstein: Felicit Parlamentul pentru adoptarea Legii ANI, sper că va corespunde standardelor CC (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Vreau să felicit Parlamentul României pentru că ieri (marţi - n.r.) a adoptat noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate. România a făcut un pas important în direcţia asigurării existenţei unei agenţii care să verifice averile demnitarilor. Acest factor crucial în lupta împotriva corupţiei corespunde obligaţiilor României în calitate de membru al UE şi asigură transparenţa necesară, aşteptată de către companiile americane şi străine prezente în România, precum şi de către cetăţenii români", a susţinut ambasadorul SUA, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice remis agenţiei MEDIAFAX.

El a menţionat că a fost încurajat de faptul că preşedintele României, ministrul Justiţiei şi liderii parlamentari, proveniţi din întregul spectru politic, au colaborat la adoptarea unei noi legi care va menţine şi va consolida ANI, respectând în acelaşi timp prevederile Constituţiei României.

"Eforturile lor neîntrerupte au fost cruciale în crearea unei structuri a ANI care să răspundă aşteptărilor internaţionale şi, în acelaşi timp, intereselor cetăţenilor României", a mai spus Gitenstein, adăugând că i s-a părut încurajatoare decizia Curţii Constituţionale din data de 19 iulie, care a respins vechiul proiect de lege ce ar fi slăbit considerabil ANI.

"Sper că noua lege va corespunde standardelor CC. Parlamentul merită de asemenea felicitări pentru că ieri a adoptat un număr de măsuri adiţionale care vor îmbunătăţi corectitudinea şi eficienţa sistemului juridic, facilitând în acelaşi timp judecarea şi condamnarea persoanelor care au comis acte de corupţie ori alte infracţiuni grave", a conchis ambasadorul.

Legea ANI a fost adoptată, marţi după-amiază, de plenul Senatului, în forma aprobată de Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici