Gitenstein: Potenţialul de dezvoltare în România este enorm, dacă se rezolvă cu transparenţa

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că România este un mediu extraordinar pentru a face investiţii, o ţară cu un "potenţial de extindere şi dezvoltare enorm, dacă se rezolvă problemele legate de transparenţă".

442 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Potenţialul de dezvoltare în România este enorm, dacă se rezolvă cu transparenţa

Gitenstein: Potenţialul de dezvoltare în România este enorm, dacă se rezolvă cu transparenţa (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Dacă vă întrebaţi de ce am spus ce am spus la Bursa de Valori, de ce mă pronunţ adeseori cu privire la statul de drept, este pentru că prima întrebare pe care mi-o adresează un potenţial investitor american este: «Voi fi tratat în mod echitabil în România? Se aplică legile statului de drept? Există decizii predictibile cum sunt în SUA, în Slovenia, în Germania, în Cehia?» Dacă veţi face schimbările despre care am tot vorbit, veţi atrage investiţii străine. De ce? Pentru că România este un mediu extraordinar pentru a atrage investiţii, costul cu forţa de muncă este scăzut, românii sunt foarte talentaţi şi calificaţi. Şi de asemenea piaţa de capital nu este suficient exploatată. Potenţialul de extindere şi dezvoltare este enorm, dacă se rezolvă problemele legate de transparenţă. Ştiu că este foarte enervant, dar am să spun aceasta până plec de la post", a spus Gitenstein întrebat despre posibile investiţii americane în România

Gitenstein a subliniat că autorităţile americane nu au capacitatea de a dirija investiţiile private către un anume stat, dar pot susţine România să creeze un mediu de afaceri favorabil.

"Nu ştiu cum este în alte state, dar noi, în SUA, nu avem capacitatea de a dirija investiţiile private într-un alt stat. Aceasta este o decizie privată, pe care o ia fiecare companie, pe baza analizelor sale. Capitalul este în general foarte flexibil şi volatil, el se poate muta în orice colţ al lumii. Mai ales în SUA, el se deplasează acolo unde profiturile sunt cele mai mari. Un investitor american se poate îndrepta la fel de bine către Slovenia, Bulgaria, Ungaria, dar şi către România. Nu am cum să influenţez o astfel de decizie, în afara faptului de a încuraja România pentru a crea cel mai favorabil climat pentru investiţii", a explicat Gitenstein.

Ambasadorul a menţionat că investiţiile americane directe în România continuă să crească, iar începând din 2008 companiile americane au anunţat planuri de investiţii în România de 1,2 miliarde dolari.

El a amintit că peste 100 de mari companii americane sunt prezente în România, având în total 15.000 de angajaţi.

În 31 martie, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că este foarte impresionat de eforturile de reformare a statului făcute în special în ultimul an, precizând că este vorba despre măsuri dificile, dar care nu sunt suficiente.

"Nu este de ajuns să realizaţi aceste reforme pentru a mulţumi vreun birocrat de la Burxelles că aţi respectat condiţiile impuse de Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau ar trebui să fiţi acceptaţi în Schengen. Este mult mai important şi durabil să le oferiţi românilor obişnuiţi putere pentru a asigura transparenţă, previzibilitate şi pentru a elimina corupţia. De fapt, poate că oferindu-le putere românilor obişnuiţi şi asigurându-le un viitor mai luminos aţi putea îndeplini mai uşor condiţiile impuse de MCV şi aţi putea intra în Schengen", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a adăugat că, de fapt, ceea ce comunitatea internaţională doreşte să vadă este faptul că hotărârea de reformare vine din interiorul României, şi nu din afara ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici