Gitenstein: Românii îşi doresc o ţară şi instituţii puternice şi independente

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, cu ocazia ceremoniei de decorare a sa de la Palatul Cotroceni, că românii îşi doresc o ţară şi instituţii puternice şi independente, care să le ofere puterea de a-şi realiza visurile, americanii împărtăşind aceleaşi valori.

314 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Românii îşi doresc o ţară şi instituţii puternice şi independente

Gitenstein: Românii îşi doresc o ţară şi instituţii puternice şi independente (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ambasadorul american a povestit că în mandatul său cel mai plăcut lucru a fost să îi cunoască pe români, să descopere "energia, inteligenţa, pasiunea, creativitatea şi umorul" acestora.

"De aceea sunt atât de optimist în privinţa viitorului României şi a relaţiei dintre popoarele noastre. Românii sunt patrioţi şi îşi doresc ca această ţară şi instituţiile sale să fie puternice, independente şi să ofere fiecărui român puterea de a-şi realiza visurile. Noi, americanii, împărtăşim aceleaşi valori", a spus Gitenstein, în discursul său.

El a apreciat că perioada de trei ani petrecută în România împreună cu soţia sa, Libby, "au fost printre cei mai plini de satisfacţii" din viaţa lor.

"Prin urmare, consolidarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii a fost o sarcină îndeplinită cu dragoste. A fost foarte emoţionant să pescuiesc în Delta Dunării, să merg cu bicicleta prin Transilvania, să fac drumeţii în zona ruinelor cetăţii Sarmizegetusa, să savurez un pahar cu vin pe Valea Oltului sau la Dealu Mare şi mai ales să explorez vechiul oraş Botoşani, locul naşterii străbunicului meu", a mărturisit ambasadorul SUA.

De asemenea, el a recunoscut că descoperirea calităţilor românilor a fost şi "o experienţă personală".

"Fiindcă în fiecare român întâlnit regăsesc o parte din tatăl meu, care, din nefericire, a decedat în timpul mandatului meu. El era în întregime român", a mai spus ambasadorul Gitenstein, vizibil emoţionat.

La finalul ceremoniei de decorare de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, ambasadorul Gitestein a ciocnit şampanie cu şeful statului, precum şi cu soţia sa Libby.

Printre invitaţii la ceremonia de la Palatul Cotroceni s-au numărat şi ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, precum şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, dar şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Bogdan Mănoiu, Bogdan Drăgoiu, Daniel Funeriu.

Decoraţia i-a fost conferită ambasadorului SUA săptămâna trecută, la propunerea ministrului Afacerilor Externe Titus Corlăţean, pentru implicarea personală la dezvoltarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, precum şi pentru consolidarea Parteneriatului strategic România-SUA. Decretul a fost semnat şi de premierul Victor Ponta.

Ambasadorul SUA se află în ultimele zile ale mandatului său, el urmând să părăsească ţara noastră pe 14 decembrie.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici