Gorbaciov: Ideea că am decis, cu Bush, înlăturarea regimului din România, la Malta, e un mit

Fostul preşedintele Mihail Gorbaciov a declarat, miercuri seară, la ProTV, că ideea potrivit căreia, la Malta ar fi decis, împreună cu preşedintele George Bush, înlăturarea regimului din România, este un mit şi că nu au existat astfel de discuţii.

297 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov: Ideea că am decis, cu Bush, înlăturarea regimului din România, la Malta, e un mit

Gorbaciov: Ideea că am decis, cu Bush, înlăturarea regimului din România, la Malta, e un mit (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu este adevărat, nu a existat o astfel de discuţie. Nu credeţi în miturile şi zvonurile care se aud", a spus Gorbaciov.

El a insistat asupra faptului că nu a existat o astfel de discuţie şi că aceste zvonuri sunt doar invenţii.

Întrebat care este atunci adevărul despre Revoluţia şi schimbarea din 1989, Gorbaciov a spus că, în opinia sa, a fost vorba despre o problemă crucială care a apărut atunci.

De asemenea, Mihail Gorbaciov a spus că Ion Iliescu nu a telefonat la Moscova ca să ceară intervenţia armatei sovietice.

Întrebat în ce împrejurări l-a cunoscut pe Ion Iliescu, Gorbaciov a spus că s-au cunoscut în ultima etapă a desfăşurării evenimentelor din Rusia şi din Europa. "Nici nu l-am cunoscut înainte", a spus Gorbaciov.

Întrebat dacă a existat o implicare a serviciilor secrete din Rusia în evenimentele din România în decembrie 1989, Gorbaciov a răspuns negativ. El a mai spus că serviciile secrete ruseşti nu s-au implicat în nicio ţară.

Întrebat cum îşi explică evenimentele petrecute în 1989 în România, el a spus că pune totul pe seama problemelor care apăruseră atunci între societate şi putere. "Apăruseră probleme care ţineau de legătura dintre putere şi societate. Societatea a simţit că există schimbări paşnice în ţările dimprejur şi cetăţenii au acţionat pentru a-şi apăra drepturi suverane. Acest lucru nu a fost pe placul puterii şi astfel s-a ajuns în situaţia care a urmat", a mai spus Gorbaciov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici