Gorbaciov:Uciderea cuplului Ceauşescu, de neînchipuit, dar Ceauşescu a creat această situaţie

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gobaciov a declarat, miercuri, referindu-se la împuşcarea cuplului Ceauşescu, că acest lucru este "de neînchipuit", menţionând însă că Nicolae Ceauşescu a creat această situaţie "în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare", ceea ce e inacceptabil.

167 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov:Uciderea cuplului Ceauşescu, de neînchipuit, dar Ceauşescu a creat această situaţie

Gorbaciov:Uciderea cuplului Ceauşescu, de neînchipuit, dar Ceauşescu a creat această situaţie (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"România a fost pentru mine o ţară nouă. Când am venit prima dată mă simţeam un pic incomod, vroiam să mă întâlnesc, să vorbesc, iar lumea pleca de lângă mine, fugea de mine. Aşa erau timpurile. (...) Aţi avut istoria dumneavoastră, foarte serioasă, importantă. Chiar şi când vorbim de Ceauşescu, a cărui viaţă s-a terminat destul de dramatic, nu aş vrea ca nici în cele mai grele situaţii să se hotărască lucrurile astfel. Există judecătorie, există instituţii, presă, trebuie ca astfel de lucruri să fie discutate. Dar când văd aceste cadre, cum văd cum pur şi simplu i-au împuşcat, ca pe nişte animale sălbatice, este de neînchipuit. Dar el a permis această situaţie, în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare. Asta este inacceptabil. (...) Dar viaţa continuă, iar la dumneavostră viaţa este înainte", a afirmat fostul preşedinte URSS, într-o declaraţie de presă.

Întrebat cum vede schimbarea lumii în viitor, Gorbaciov a spus: "Dumnezeu e deasupra noastră şi nu are încă răspunsurile gata, iar eu sunt un om simplu, un muritor. Aş spune, din perspectiva mea consider că acum peste tot sunt discuţii, dar asupra unui singur lucru de fapt. Înainte erau discuţii într-o ţară sau alta. Acum discuţiile sunt făcute de toată lumea, discută toată lumea despre viitorul nostru, pentru că suntem în globalizare. Deci, trebuie să existe ceva care să susţină această uniune globală. Dacă este doar o conducere globală, asta nu ne va oferi nimic. Aş vrea să spun o idee pe care o spun deja de mult timp: mi se pare că, mai ales la noi, la foştii comunişti, alegerea era comunism sau socialism, dar de fapt alegeai un singur lucru. Mi-aduc aminte de votare: alegeai, dar în buletinul de vot era de fapt acelaşi lucru. Acum (...) există ceva foarte imporant, şi anume experienţa umană. Aici mă refer la capitalism".

De asemenea, Gorbaciov a precizat că acum există, spre deosebire de perioada comunistă, posibilitatea de a alege.

"Consider că viitorul nostru este ca pe noi să ne ajute experienţa acumulată şi să integrăm tot ce am acumulat. Am avut nevoie de stimulenţi, capitalismul oferă mai mulţi stimulenţi. Dar şi socialismul oferă. Vorbesc despre valori. Dacă omul simte că uită că este om, că are o familie, că are interes pentru cultură, şi gândeşte că trebuie doar să muncească ca să poată plăti, asta îl umileşte pe om. Vis a vis de această etapă, trebuie să ne gândim la viitorul societăţii ca societate integrantă. Trebuie să construim, să învăţăm să trăim într-o lume normală. Nu mai avem unde să ne ascundem, vom rămâne în lumea aceasta. Trebuie să ne gândim la securitate, să colaborăm, să dezvoltăm anumite sisteme. De aceea, consider că trebuie să căutăm resurse. Încă nu am trecut acea cale pe care trebuie să o parcurgem, dar cred că va exista o cale unică. Cred că această criză ne ajută să înţelegem că trebuie să schimbăm şi sistemele pentru că, dacă privim la aceste sisteme cu care s-au mândrit inamicii şi partenerii noştri, vedem că s-au orientat către supraconsum. Consider că va exista o perioadă de acumulare a unor noi experienţe în această lume", a declarat Mihail Gorbaciov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici