Gorghiu: Dacă liderii UDMR consideră că dreptul de vot nu este o temă importantă, mă simt jignită

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că se aşteaptă ca UDMR, ca formaţiune "care se află în opoziţie teoretic", să susţină moţiunea de cenzură a liberalilor, iar dacă liderii Uniunii consideră că dreptul de vot pentru români nu este o temă importantă, ea se simte "jignită".

480 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Dacă liderii UDMR consideră că dreptul de vot nu este o temă importantă, mă simt jignită

Gorghiu: Dacă liderii UDMR consideră că dreptul de vot nu este o temă importantă, mă simt jignită (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Întrebată, duminică, la Alba Iulia, cum comentează afirmaţiile deputatului Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Alina Gorghiu a spus că nu comentează reacţia acestuia sau a altui coleg din Parlamentul României, anunţând că va avea în curând discuţii privind moţiunea de cenzură cu liderii Uniunii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu nu vreau să comentez reacţiile unui vicelider sau ale unui coleg din Parlament. Eu voi discuta cu liderii UDMR şi, dacă domniile lor vor considera că este o temă de sprijinit, foarte bine. Dacă dânşii consideră că dreptul de vot pentru români nu este o temă importantă, eu mă simt jignită", a afirmat Gorghiu.

Copreşedintele PNL a adăugat că "orice supărare trece" şi se aşteaptă ca un partid care se află în opoziţie, teoretic, ca UDMR, să susţină o moţiune de cenzură pe o temă foarte importantă pentru români.

"Orice supărare trece şi eu cred că politicos este să ai un material pe care să-l prezinţi colegilor din Parlament şi în baza acelui material să poată fi făcute observaţii de toţi colegii din Parlament. Nu cred că era străină cuiva din Parlamentul României ideea sau intenţia PNL că urmează să depunem o moţiune de cenzură. Cred că tema este vitală pentru democraţia din România şi cred că, indiferent cât de surprins sau mai puţin surprins este cineva, nu văd cum un partid care se află în opoziţie teoretic, ca UDMR-ul, nu va susţine o moţiune de cenzură pe o temă foarte importantă pentru români", a spus Gorghiu.

Ea a adăugat că importanţa unei moţiuni de cenzură nu trebuie dată de cât de mult îi place unui anumit coleg acea temă, ci importanţa este dată de ideea de respectare a unui drept fundamental pentru românii de oriunde.

"Importanţa nu trebuie dată de cât de mult îmi place mie sau unui coleg acea temă, ci importanţa este dată de ideea de respectare a unui drept fundamental pentru românii de oriunde. Dar eu sunt convinsă că discuţii cu liderii UDMR vor avea loc curând, discuţii cu ceilalţi lideri ai partidelor politice parlamentare vor avea loc, la fel, curând, imediat ce vom redacta acel draft de moţiune de cenzură şi vom dialoga cu ei în spiritul obţinerii unui sprijin", a spus Alina Gorghiu.

Copreşedintele liberal a afirmat că va cere sprijin tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, pentru a susţine moţiunea de cenzură cu o temă care înseamnă un drept fundamental al oricărui român.

Potrivit acesteia, moţiunea va fi "o surpriză frumoasă pentru electoratul din România şi în acelaşi timp o surpriză neplăcută" pentru Victor Ponta.

"Le cer votul şi le cer sprijinirea moţiunii de cenzură pentru o temă care, de fapt, înseamnă un drept fundamental al fiecărui român pe care nu cred că putem să-l negăm, indiferent că suntem de la PSD, de la PNL, UNPR sau UDMR. Ca atare, imediat ce vom avea creionat acest draft de moţiune de cenzură, vom discuta cu toate grupurile politice, îl vom înainta tuturor parlamentarilor şi eu am convingerea că putem să facem o surpriză frumoasă pentru electoratul din România şi în acelaşi timp o surpriză neplăcută pentru Ponta", a conchis Alina Gorghiu.

UDMR nu a fost consultată de PNL înaintea anunţării datei şi temei moţiunii de cenzură, a afirmat, la RFI, deputatul Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Cameră, care s-a declarat surprins că documentul va fi depus în 5 iunie şi că va fi pe tema votului prin corespondenţă.

Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, consideră că moţiunea de cenzură anunţată de PNL sâmbătă, la Consiliul Naţional de la Piteşti, este "de faţadă".

"Având în vedere că acea comisie care depune iniţiativele legislative privind alegerile, cum se zice Codul Electoral, este condusă de un liberal, care trebuie să cunoască situaţia din această comisie, că există o etapizare a depunerii rapoartelor şi a legilor, urmează ca săptămâna viitoare, marţea, să depunem legea alegerilor parlamentare şi imediat după aceea să ne apucăm de cealaltă lege, la care este de fapt o iniţiativă depusă chiar de către liberali, privind votul prin corespondenţă, sunt cel puţin surprinzătoare atât data, cât şi tema moţiunii de cenzură pentru mine", a declarat, la RFI, Marton Arpad.

El a mai spus că, dacă cineva vrea să discute cu UDMR în legătură cu o moţiune de cenzură, nu o anunţă în presă cu câteva zile înaintea depunerii, el subliniind că Uniunea nu a fost consultată de PNL.

"Dacă cineva vrea să discute cu noi în legătură cu o moţiune de cenzură, nu o anunţă în presă cu câteva zile înaintea depunerii ei, ci prima dată discută cu noi despre această temă. N-am fost consultaţi, nici nu ştim dacă ei solicită, vor solicita să ne raliem la această iniţiativă de-a lor. Deocamdată, având în vedere că este o surpriză, nici nu avem cum să vedem de ce şi cum şi să discutăm despre ea. Dar vă spun sincer, eu trăind în România, nu cred că în momentul actual faptul că încă n-a fost votată această lege a votului prin corespondenţă este cea mai mare problemă pentru care trebuie să depui o moţiune de cenzură. Probabil va fi o moţiune de cenzură de faţadă, că au promis că o vor face şi doresc s-o depună (...). Pentru mine este inexplicabilă această alegere a tematicii", a afirmat deputatul UDMR.

Marton Arpad nu dă şanse prea mari moţiunii de cenzură: "Dacă stau să mă gândesc câţi vor fi tentaţi să voteze pentru o astfel de moţiune de cenzură, nu prea cred că din partea puterii se vor ralia. Or la moţiunea de cenzură este nevoie de majoritatea tuturor deputaţilor şi senatorilor".

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, sâmbătă, la Piteşti, în cadrul Consiliului Naţional al PNL, depunerea în Parlament, pe 5 iunie, a moţiunii de cenzură la adresa Guvernului, pe tema votului prin corespondenţă.

"E singurul lucru care ne mai lipsea. Avem premier, avem program de guvernare, ne mai trebuie moţiune de cenzură. Pe scurt, 5 iunie, tema este pe una pe care nu o putem refuza românilor din diaspora - votul prin corespondenţă", a afirmat Alina Gorghiu, în aplauzele reprezentanţilor PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici