Gorghiu: Mă îngrijorează amânarea votului în cazul senatorului Dan Şova. Dragnea ar putea să fie mai serios când vorbeşte de etică

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că o îngrijorează decizia preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu de a amâna votul în cazul Şova, afirmând că orice tergiversare este un semnal de alarmă.

1443 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Mă îngrijorează amânarea votului în cazul senatorului Dan Şova. Dragnea ar putea să fie mai serios când vorbeşte de etică

Gorghiu: Mă îngrijorează amânarea votului în cazul senatorului Dan Şova (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Mă îngrijorează că nu vom mai avea pe 2 decembrie votul privind imunitatea lui Dan Şova, ci se va amâna, pentru că domnul Tăriceanu vrea altceva", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, invitată la Digi24. Ea a mai precizat că "orice tergiversare este un semnal de alarmă", iar cine mizează pe faptul că este sfârşit de an şi lucrurile trec neobservate se înşală.

Pe de altă parte, întrebată ce a simţit când a văzut că un lider PNL, Ioan Oltean, este ridicat de la aeroport pentru a fi dus la DNA, Alina Gorghiu a spus că a avut "un gust amar", însă decizia PNL este una constantă, aceea de a va vota în favoarea solicităriilor făcute de Parchet.

"Am un gust amar când văd că un coleg este suspectat de săvârşirea unor fapte prevăzute de Codul Penal. Hotărârea politică a PNL a fost păstrată, vom vota în favoarea solicitărilor făcute de Parchet", a declarat liderul liberal, adăugând că, în calitate de lider de partid, nu îşi permite să aibă emoţii în astfel de situaţii.

În context, ea a spus însă că îşi doreşte ca atât Ioan Oltean, cât şi Dan Şova să aibă argumente în instanţă pentru a putea "răsturna" toate aceste acuzaţiile care li se aduc.

Votul pentru ridicarea imunităţii în cazul deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu a fost programat pentru 9 decembrie, din cauza zilelor libere pe care şi le-au luat deputaţii în această perioadă. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Pe de altă parte, votul pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova a fost amânat pentru joi, 3 decembrie, după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că vrea să organizeze, miercuri, o şedinţă solemnă cu ocazia zile de 1 decembrie, la care au fost invitaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, foşti preşedinţi ai României şi membrii Guvernului.

DNA a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova, acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Gorghiu, despre imunitate: Dragnea ar putea să fie mai serios când vorbeşte de etică

Alina Gorghiu a declarat, referitor la propunerea lui Dragnea de a renunţa la imunitate pentru că i se face rău fizic să decidă în cazul solicitărilor justiţiei, că acesta ar trebui să fie mai serios atunci când vorbeşte de etică, precizând că PNL are un proiect privind votul în aceste cazuri.

"Domnul Dragnea ar putea să facă mult mai multe lucruri mai sănătoase decât genul acesta de discurs. Liderul celui de-al doilea partid ca opţiune - PSD - ar putea să fie mai serios când vorbeşte de etică sau integritate. E un proiect de lege în Parlament de doi ani. Poţi să te apleci asupra lui, deşi e propus de PNL. Acest proiect este ţinut de majoritatea parlamentară într-un foarte jos sertar, pe fundul sacului, unde se ţin problemele indezirabile. Acest proiect ar rezolva problema de celeritate", a declarat, luni, copreşedintele PNL Alina Gorghiu, invitată la Digi24.

Proiectul invocat de Gorghiu prevede că, în termen de 48 de ore de la sesizarea din partea Justiţiei, Parlamentul încuviinţează solicitările de ridicare a imunităţii, cu vot la vedere, fără a mai studia dosarele, întrucât Legislativul nu poate fi transformat în instanţă de judecată "ori de câte ori un membru PSD este pus în discuţie". Liderul PNL a precizat că, dacă proiectul ar fi adoptat, problema celerităţii s-ar rezolva.

Întrebată dacă este de acord cu eliminarea imunităţii parlamentare, Gorghiu a spus că susţine renunţarea la imunitatea, "cu excepţia declaraţiilor politice", adăugând că mai toate statele UE au astfel de prevederi, întrucât nu este normal "ca un parlamentar să fie urmărit penal dacă face o declaraţie care este în dezacord cu ce vrea regimul unui anumit moment".

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică, la ProTV, că social-democraţii vor vota în favoarea solicitărilor DNA de arestare preventivă a lui Dan Şova, Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, adăugând că doreşte eliminarea din Constituţie a imunităţii, fiindcă astfel de cazuri îi fac "rău fizic".

"Dacă vom reuşi până la urmă să votăm, aprobăm, modificarea Constituţiei, o să insist să scoatem imunitatea parlamentară de acolo. (...) Mie personal nu mi-e bine, îmi face rău fizic, să decid eu, care nu sunt judecător - un judecător este pregătit mental, juridic şi profesional să împartă dreptatea, un parlamentar nu - destinul unui om", a declarat preşedintele PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici