Gorghiu: Oferta politică e dominată de bărbaţi. Mimăm că respectăm drepturile a 52% din populaţie

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că promovarea cotelor de gen este o dorinţă de maturizare şi modernizare a societăţii, dar în contextul în care oferta politică a partidelor este dominată de bărbaţi, se poate spune că se mimează respectarea drepturilor a 52% din populaţie.

267 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Oferta politică e dominată de bărbaţi. Mimăm că respectăm drepturile a 52% din populaţie

Gorghiu:Oferta politica e dominată de bărbaţi. Mimăm că respectăm drepturile a 52% din populaţie (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

„(Legea cotelor de gen-n.r.) este o cauză în jurul căreia putem să ne solidarizăm, dovadă că astăzi este atât de multă lume prezentă aici din tot spectrul politic şi din toate instituţiile politice din România. Aş interpreta acest lucru ca o dorinţă de maturizare şi de modernizare a societăţii noastre, care ar putea lăsa în urma prejudecăţi, inegalităţi, discriminare”, a declarat copreşedintele PNL AAlina Gorghiu la dezbaterea „Reprezentarea de gen în politică –soluţii şi provocări”, organizată de PNL.

Alina Gorghiu a afirmat că înnoirea clasei politice este „tema numărul 1 de pe agenda publică” şi pentru a răspunde acestei agende politicieni nu pot rata oportunitatea valorificării experienţei femeilor – „extrem de preţioasă pentru viaţa politică”.

„Dacă noi, politicienii de astăzi, vrem cu adevărat să răspundem acestei agende, nu putem rata acest moment. Experienţa femeilor (profesională, de viaţă, socială) este extrem de preţioasă pentru viaţa politică. Pe măsura accesului femeilor în parlamente sau în administraţiile locale, s-a putut observa, în alte state, o îmbunătăţire considerabilă a unor domenii-cheie – ex: îngrijirea copilului, siguranţă, legislaţia împotriva violenţei domestice”, a susţinut copreşedintele PNL.

Gorghiu le-a cerut politicienilor să admită că „în 25 de ani, femeile din România nu au avut, în mod real, un cuvânt de spus în politică”, afirmând că s-a perpetuat  „o formă de discriminare mascată, de inegalitate necorectată”.

Copreşedintele PNL a mai spus că, în contextul în care oferta politică a partidelor este dominată de bărbaţi, se poate spune că se mimează respectarea drepturilor a 52% din populaţie.

„E o ipocrizie să afirmăm că cetăţenii au libertatea de a alege pe cine doresc. În realitate, oferta politică a partidelor, dominată în proporţie covârşitoare de bărbaţi, le-a îngrădit românilor libertatea de a susţine femeile în funcţii publice. Practic ne prefacem, mimăm că respectăm drepturile a 52% din populaţia României”, a spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a afirmat că legea cotelor de gen pusă în dezbatere de PNL poate fi percepută ca o ameninţare de către bărbaţi, afirmând că o parte dintre aceştia se gândesc că vor fi mai puţine locuri disponibile pentru ei în politică, în funcţii de conducere, însă, este proiectul propus vorbeşte despre „fairplay în politică şi în societate”.

La dezbatere participă şi premierul Dacian Cioloş.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici