Gorghiu: PNL va participa la discuţiile pe Codul fiscal pe 17 şi 19 august. Propun o echipă tehnică

Alina Gorghiu anunţă că liberalii vor participa la dicuţiile pe tema Codului fiscal pe 17 şi pe 19 august şi "oricând va fi necesar", arătând că PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic şi "maturitatea liberalilor a generat reacţii similare din partea UDMR, UNPR, PSD".

297 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: PNL va participa la discuţiile pe Codul fiscal pe 17 şi 19 august. Propun o echipă tehnică

Gorghiu: PNL va participa la discuţiile pe Codul fiscal pe 17 şi 19 august. Propun o echipă tehnică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Un fapt extrem de îmbucurător s-a întâmplat în politica românească: partide din opoziţie, dar şi de la guvernare au acceptat soluţia dialogului asupra unui proiect important, pe care noi toţi - clasa politică, societatea, mediul de afaceri - ni-l dorim unul de succes. PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic prin care să asigurăm - poate, pentru prima dată în politica noastră - stabilitatea legislaţiei şi sustenabilitatea unor măsuri. Până la urmă, nici măcar paternitatea acestei invitaţii la dialog nu este importantă, dacă partidele se aşază la aceeaşi masă pentru a discuta despre stabilitate, predictibilitate şi dezvoltare durabila. Mă bucur că maturitatea PNL a generat reacţii similare din partea UDMR, a UNPR şi a PSD. Obiectivul nostru este ca dialogul politic să aibă loc, nu să fim cei care fixează coordonatele tehnice ale întâlnirilor dintre partide. Vom participa la aceste discuţii pe 17, pe 19 august şi oricând va fi necesar. Important este să ieşim din zodia electorală şi să începem dezbaterea unor teme importante (noi am propus deja şase directii, incluzând şi Codul Fiscal) care depăşesc cadrul îngust al intereselor politice de moment", a scris pe Facebook Alina Gorghiu, ca răspuns la comunicatul preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Copreşedintele PNL a menţionat că propune constituirea, în cel mai scurt timp, a unei echipe tehnice între partidele care şi-au exprimat dorinţa de dialog.

"Renunţarea la orgolii şi la logica electorală, care guvernează de multe ori acţiunile partidelor, este calea către o politică serioasă. Propun, în acest sens, constituirea, în cel mai scurt timp, a unei echipe tehnice între partidele care şi-au exprimat deja dorinţa de dialog, fără a închide uşa celorlalte forţe politice care sper să se alăture pe parcurs. Discuţiile asupra Codului fiscal sunt doar începutul unei serii de consultări pe care ni le dorim, pe temele pe care le-am propus spre dezbatere partidelor parlamentare", a arătat Gorghiu.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a transmis, vineri dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că salută iniţiativa UNPR de a chema partidele parlamentare la consultări pe tema noului Cod Fiscal şi spune că PSD va fi reprezentat la discuţii de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor da curs invitaţiei PNL privind consultările pe teme economice, însă consideră că o singură întâlnire nu este suficientă şi propune "instituţionalizarea" dialogului cu opoziţia, printr-o serie de "întâlniri permanente".

"Remarcăm cu satisfacţie că PNL invită PSD şi partidele din arcul guvernamental la dezbateri pe temele cele mai importante ale dezvoltării României. Am exprimat întotdeauna necesitatea instituţionalizării dialogului politic în toate situaţiile în care opoziţia poate aduce un aport de idei sau sprijin politic unor proiecte care transcend interesul politic imediat al partidelor. (...) Primim cu deschidere noua cerere de dialog pe această temă iniţiată de PNL. Astfel, vom onora şi această invitaţie tot prin Ministrul Finanţelor Publice, care va fi însoţit, la ambele întâlniri de o echipă de specialişti din cadrul Ministerului pentru a prezenta o refundamentare a Codului Fiscal pornind de la cererile Preşedintelui Klaus Iohannis sau a altor organizaţii sau instituţii care s-au pronunţat în spaţiul public", se arată într-un comunicat de presă semnat de Liviu Dragnea.

Liderul interimar al PSD spune că, după aceste discuţii tehnice, ar trebui analizate şi "posibile soluţii politice" într-o întâlnire între conducerile partidelor parlamentare, care să aibă loc înainte de începerea Sesiunii extraordinare a Parlamentului.

În privinţa celorlalte subiecte propuse de PNL pentru dialog, Dragnea spune că acestea nu sunt "teme de vacanţă", ci merită din partea clasei politice un dialog continuu instituţionalizat.

"Stabilirea unor teme şi priorităţi pe termen lung nu se poate realiza printr-o singură întâlnire, ea trebuie să fie rezultatul unor dialoguri consistente şi continue între toate forţele politice. În interiorul coaliţiei de guvernare această dezbatere există, dă deja roade şi ne bucurăm că şi PNL vrea să se alăture acestui efort de dialog. Considerăm că de la începutul toamnei politice se poate stabili, de comun acord, agenda unor întâlniri permanente între toate partidele parlamentare şi neparlamentare pe temele dezvoltării economice României, funcţionării statului de drept, dezvoltării echilibrate şi durabile a ţării în plan teritorial şi realizarea unor strategii eficiente de eliminare a decalajelor", mai spune Dragea.

Liderul PSD adaugă la aceste teme şi modernizarea instituţională, descentralizarea administrativă eficientă, sprijinirea românilor din Diaspora pentru păstrarea identităţii şi exercitarea integrală a drepturilor conferite de cetăţenia română, realizarea unei infrastructuri adecvate şi dezvoltarea agriculturii, strategii de dezvoltare a comunităţilor rurale, realizarea unui model de funcţionare eficientă a comunicării şi de armonizare a circuitului administrativ între Parlament, Guvern şi Preşedinţie, modernizarea sistemului medical şi educaţional şi politici prin care România să devină un actor cu pondere mai mare în deciziile politice de la nivel european şi mondial.

Dragnea spune că s-a consultat şi cu premierul Victor Ponta, dar şi cu partenerii de guvernare, asupra acestor subiecte. "Suntem deschişi la instituţionalizarea unui asemenea dialog şi aşteptăm PNL, dar şi alte partide, să se alăture acestui efort de reflecţie la care deocamdată participă doar PSD, UNPR şi ALDE", conchide Dragnea.

UNPR a propus, joi, partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultări pe tema Codului fiscal, acestea urmând să aibă loc în Parlament.

Gabriel Oprea anunţase că UNPR va transmite o scrisoare tuturor partidelor, pentru a le chema la discuţii la Palatul Parlamentului, astfel încât să fie găsită cea mai bună formulă pe tema Codului fiscal, înainte de sesiunea extraordinară a Parlamentului pe această temă, programată pentru sfârşitul lunii august.

Săptămâna trecută, liberalii au propus partidelor politice şi instituţiilor abilitate să participe la consultări publice pe teme de interes major precum macrostabilitatea economică, în special Codul Fiscal şi noua lege a salarizării în sectorul de stat, absorbţia de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii şi investiţiile publice, reforma administraţiei publice, aderarea la Spaţiul Schengen şi pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE din anul 2019.

Luni, PNL a anunţat că propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări, echipa desemnată de liberali pentru negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici