Gorghiu: Premieul spune că nu are o problemă cu alegeri în două tururi, dar ar trebui să se întâmple prin consens politic

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, la Galaţi, că premierul Dacian Cioloş a spus că nu are o problemă cu ideea alegerii primarilor în două tururi, dar acest lucru ar trebui să se întâmple prin consens politic, nu prin ordonanţă de urgenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

653 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Premieul spune că nu are o problemă cu alegeri în două tururi, dar ar trebui să se întâmple prin consens politic

Gorghiu: Premieul spune că nu are o problemă cu alegeri în două tururi, dar acest lucru ar trebui să se întâmple prin consens politic (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

"Nu vreau să fac pe avocatul de la Galaţi al domnului Cioloş, dar să ştiţi că şi la Parlament, săptămâna aceasta, cred că marţi, când am participat împreună la dezbaterea legată de susţinere a proiectului a spus că nu are o problemă cu ideea de a fi alegeri în două tururi, însă domnia sa consideră că este un lucru care ar trebui să se întâmple prin consens politic şi nu ar trebui să dea ordonanţă de urgenţă. Este o decizie pe care nu am de ales, o voi respecta, dar asta nu înseamnă că nu îmi doresc să-şi schimbe poziţia faţă de alegerile în două tururi de scrutin", a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a mai spus că susţine ca primarii să fie aleşi în două tururi deoarece un edil trebuie să aibă legitimitate şi reprezentativitate, iar procesul electoral trebuie să fie unul corect şi competititiv, dar în momentul acesta printr-un singur tur de scrutin sunt avantajate partidele mari din România, PSD şi PNL.

Gorghiu a precizat, în acest context, că PNL va discuta cu toţi parlamentarii pentru a se constitui o majoritate cu ajutorul căreia să se poată decide alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

"Voinţa parlamentarului indiferent de unde vine, dacă vine să repare o nedreptate din legislaţia românească şi o lipsă de transparenţă, de democraţie, de competitivitate, atunci este binevenită. O să discutăm cu toţi parlamentarii să vedem în ce măsură reuşim să generăm acea majoritate necesară care să modifice alegerea într-un tur a primarilor, dar măcar am spulberat mitul, faptul că PNL nu dorea două tururi de alegeri, fals. Tot anul 2015 ne-am poziţionat în sprijinul acestei modificări legislative", a mai spus Gorghiu.

Ea a adăugat că PNL va apela la orice "pârghie legală" pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, întrebată ce părere are de sugestia făcută Guvernului Cioloş de prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, privind asumarea răspunderii pe acest proiect.

"Fiecare îşi evaluează şansele de reuşită într-un demers cum crede de cuviinţă. Răspund pentru acţiunile PNL, nu răspund pe ce poate sau nu să facă Guvernul Cioloş, dar cred că orice fel de metodă prin care se ajunge la alegerile în două tururi pentru primar este binevenită atât timp cât respectă legea, Constituţia. E un punct de vedere al domnului Orban, se poate discuta marţi la Biroul Politic Naţional", a spus Gorghiu.

Pe de altă parte, întrebată dacă crede că PSD ar putea iniţia o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Cioloş profitând de eventualitatea asumării răspunderii de către Excutiv privind introducerea celor două tururi de scrutin la primari, Gorghiu răspuns: "Nu are legătură şantajul pe care PSD îl face la adresa unui cabinet sau a unui ministru cu un principiu democratic. Cine se teme de şantajul PSD azi, mâine nu va scăpa de consecinţele acestui şantaj".

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga se află, vineri, la Galaţi, la Gala Premiilor PNL Galaţi şi la evenimentul de lansare a candidaţilor pentru primăriile din 58 de localităţi din cele 65 ale judeţului Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici