Gorghiu: PSD şi Victor Ponta nu ne mai pot fi parteneri în realizarea reformei constituţionale

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, joi seară, la evenimentul ”Constituţia Liberală”, organizat de TNL, că Victor Ponta şi PSD nu mai pot fi parteneri ai PNL-ului în realizarea reformei constituţionale, întrucât un dialog constructiv cu PSD-ul nu mai este posibil, astăzi.

368 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: PSD şi Victor Ponta nu ne mai pot fi parteneri în realizarea reformei constituţionale

Gorghiu: PSD şi Victor Ponta nu ne mai pot fi parteneri în realizarea reformei constituţionale (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Co-preşedintele PNL a declarat în cadrul evenimentului că revizuirea Constituţiei este cea mai importantă reformă, pentru că este esenţa contractului social dintre cetăţeni şi stat.

”Nu trebuie să facem greşeala de a privi acest demers ca pe unul strict politic. Revizuirea Constituţiei este înainte de toate o chestiune personală, individuală, a fiecărui cetăţean al acestei ţări. Trebuie să ne întrebăm dacă suntem mulţumiţi de noi înşine în România. Avem suficiente drepturi şi libertăţi? Sunt acestea bine protejate? Funcţionează instituţiile statului în interesul cetăţeanului? Suntem feriţi de abuzuri?”, a afirmat Alina Gorghiu, adăugând că ”instituţiile statului sunt departe de performanţa pe care ne-o dorim, fie că vorbim de aparatul administrativ local şi central, fie că vorbim de serviciile sociale esenţiale pentru demnitatea individului: sănătate, educaţie, protecţia mediului”.

Din punct de vedere al respectului instituţiilor statului pentru drepturile constituţionale ale românilor, am înregistrat un recul extrem de periculos în ultimul an. Momentul cel mai grav s-a înregistrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 când, în mod deliberat, guvernul condus de Victor Ponta a îngrădit dreptul elementar al cetăţenilor români din afara graniţelor de a vota. Împiedicarea voită de către un guvern a propriilor cetăţeni să-şi exercite dreptul la vot este fără precedent pentru o ţară a Uniunii Europene”, a mai afirmat Gorghiu.

În opinia acesteia, ”gravitatea situaţiei din noiembrie 2014 are puternice semnificaţii constituţionale: prin voinţa unui om şi a unui partid aflat la guvernare, anumite instituţii ale statului au fost deturnate de la scopul lor firesc de a-i sluji pe cetăţeni”.

”La alegerile din noiembrie 2014, Victor Ponta şi PSD au pus statul contra propriilor cetăţeni iar acest fapt, stimaţi colegi, nu este numai neconstituţional, ci lezează profund esenţa democraţiei!”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a ţinut să anunţe că PSD-ul şi Victor Ponta nu mai pot fi partenerii PNL-ului în revizuirea legii fundamentale. ”Afirm răspicat că Victor Ponta şi PSD nu ne mai pot fi parteneri în realizarea reformei constituţionale”, a afirmat Alina Gorghiu.

”Este adevărat ca acest fapt va implica o anumită întârziere pentru că o reformă de acest gen implică un larg consens în societate dar, mai ales, între forţele politice. Revizuirea Constituţiei ar însemna în primul rând un dialog constructiv cu PSD dar, acest lucru se pare că nu mai este pur şi simplu posibil astăzi. Nu putem reforma Constituţia cu oameni care, profitând e faptul că sunt la putere, au încercat să pună instituţiile statului împotriva propriilor cetăţeni, au încălcat drepturile cetăţenilor sau au legalizat, în mod neconstituţional, traseismul politic. PSD poate redeveni un actor credibil în procesul de revizuire a Constituţiei dacă va aduce la masa dialogului lideri noi, necompromişi în acţiuni antidemocratice”, a menţionat copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a amintit declaraţia premierulului Ponta, care cerea public PNL ”să nu blocheze şi să nu închidă practic, în mod negativ, procesul de revizuire a Constituţiei” susţinând ca proiectul legislativ ”este gata de adoptare”.

”Dincolo de incompatibilitatea structurală dintre domnul Ponta şi ideea de Constituţie, premierul omite să spună că proiectul este departe de a fi finalizat. Chiar dacă afirmă că documentul a fost examinat de Curtea Constituţională şi de Comisia de la Veneţia, domnul Ponta evită să spună că aceste organisme au formulat numeroase opinii suplimentare. Comisia de la Veneţia reclama, printre altele, chiar eforturi mai mari din partea autorităţilor române de a genera dezbateri transparente cu toţi factorii interesaţi. Premierul a transformat subiectul revizuirii într-o temă de atac la adresa opoziţiei, nefiind în niciun fel interesat de rezolvarea chestiunilor de fond ale proiectului şi nici de reforma în sine”, a afirmat Gorghiu.

Potrivit copreşedintelui PNL, liberalilor le revine responsabilitatea de a genera contextul politic cel mai favorabil unei reforme constituţionale autentice, de substanţă.

”Sunt convinsă că acel moment va veni destul de repede! Revenirea PNL la guvernare, indiferent când se va produce, va însemna un angajament rapid şi ferm de reformă constituţională la care se vor alătura oameni politici din toate partidele, inclusiv, din PSD care cred cu adevărat în democraţie”, a menţionat ea.

Gorghiu a mai spus că este esenţial, aşa cum s-a dovedit şi în trecut, ca şi cetăţenii să conştientizeze importanţa revizuirii Constituţiei şi să se prezinte la referendum, iar acest lucru nu se va întâmpla dacă dezbaterea nu este dusă în spaţiul public, ci rămâne între partide, după uşile închise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici