Goţiu (USR): Comisia pentru abuzuri din Senat a cerut DNA să verifice proiectul minier de la Certeju

Senatorul USR Mihai Goţiu a declarat marţi că membrii Comisiei pentru abuzuri din Senat au cerut DNA să verifice dacă transferurile de terenuri în cazul proiectului minier de la Certeju de Sus ”prezintă elementele constitutive ale unor infracţiuni”.

261 afișări
Imaginea articolului Goţiu (USR): Comisia pentru abuzuri din Senat a cerut DNA să verifice proiectul minier de la Certeju

Goţiu (USR): Comisia pentru abuzuri din Senat a cerut DNA să verifice proiectul minier de la Certeju

Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat a depus pe 9 iulie 2018, în Biroul Permanent al Senatului, Raportul Subcomisiei de cercetare a aspectelor sesizate de reţeaua Mining Watch România cu privire la proiectul minier din Certeju de Sus (judeţul Hunedoara). În concluziile Raportului amintit se arată că „este neclar modul în care impactul defrişărilor asupra mediului este redus" şi că „este neclară etapizarea defrişărilor, care sugerează o fragmentare al cărei scop ar fi eludarea cadrului legislativ, care prevede necesitatea unei Hotărâri de Guvern", potrivit senatorului Mihai Goţiu, membru al Subcomisiei de anchetă care a elaborat Raportul.

De asemenea, Goţiu spune că în concluziile anchetei senatoriale se mai arată că „reprezentanţii autorităţilor locale au oferit răspunsuri contradictorii şi/sau evazive cu privire la transferul proprietăţii asupra unor
terenuri din comună care sunt vizate de proiectul minier, situaţie care impune verificări suplimentare din partea instituţiilor statului român”.

Potrivit senatorului USR, Comisia senatorială pentru cercetarea abuzurilor a trimis către DNA, pe 5 iulie, o sesizare „pentru a verifica dacă problemele semnalate în cadrul Raportului Subcomisiei de anchetă privitor la proiectul minier de la Certeju de Sus prezintă elementele constitutive ale unor infracţiuni".

Comisia a mai trimis, tot pe 5 iulie, în acelaşi sens, o solicitare către Corpul de Control al prim-ministrului pentru declanşarea unei anchete privind „verificarea aspectelor semnalate în Raportul Subcomisiei de anchetă (inclusiv cele legate de transferul proprietăţii unor terenuri din comună, fragmentarea proiectului, etapizarea defrişărilor – n.a.)”, precum şi o solicitare către Corpul de Control al MAI „pentru verificarea problemelor semnalate în legătură cu transferul proprietăţii asupra unor terenuri din comuna Certeju de Sus”.

Raportul Subcomisiei de cercetare a aspectelor sesizate de reţeaua Mining Watch România cu privire la proiectul minier din Certeju de Sus (judeţul Hunedoara), care are aproximativ 60 de pagini, a fost retransmis comisiei senatoriale pe motive de procedură.

Îîn şedinţa din 15 mai 2017, Biroul Permanent al Senatului a luat act de scrisoarea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii prin care informează asupra înfiinţării Subcomisiei de cercetare a aspectelor sesizate de reţeaua Mining Watch România cu privire la proiectul minier din Certeju de Sus (judeţul Hunedoara).

În 15 iunie 2017, o echipă formată din senatorii Iancu Caracotă, Emilia Arcan, Verginel Iordache şi Mihai Goţiu s-a deplasat în Certeju de Sus, unde a discutat cu oficialităţi locale şi judeţene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici