Greenpeace România: Tanczos Barna pregăteşte asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu

Tanczos Barna speculează oportunitatea şi pregăteşte asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu, sub forma mascată a cotelor de prevenţie, este mesajul activiştilor de la Greenpece România, după ce ministrul Mediului a anunţat o întâlnire în Ţinutul Secuiesc pe tema urşilor agresivi.

629 afișări
Imaginea articolului Greenpeace România: Tanczos Barna pregăteşte asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu

Sursa foto: Mediafaxfoto

„Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pregăteşte asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu, sub forma mascată a cotelor de prevenţie. Într-un moment în care opinia publică e îngrijorată de vizitele şi atacurile urşilor în comunităţi şi frustrată de lipsa de implicare a Ministerului Mediului, Tánczos Barna speculează oportunitatea şi anunţă două măsuri salvatoare, explicând doar una dintre ele: Intervenţia imediată, întradevăr necesară pentru înlăturarea pericolului în situaţii de criză, care va fi aplicată gradual prin: alungarea animalului, tranchilizare şi relocare dacă vizitele se repetă, împuşcare dacă animalulare comportamentul alterat şi devine agresiv”, este mesajul postat de Greenpeace România.

Potrivit activiştilor de mediu, intervenţia de prevenţie în pădure ar putea avea loc, chiar şi acolo unde ursul nu a coborât în sat, dar „ar putea deveni periculos”.

„Această măsură deschide larg poarta organizării partidelor de vânătoare la trofeu, propunerea fiind inclusă la pachet cu intervenţia de urgenţă, dar deloc explicată în intervenţiile ministrului. (...) Prevenţie şi management nu înseamnă doar uciderea animalelor, ci mai degrabă inventarierea populaţiei, studii privind efectele hrănirii lor, un sistem de monitorizare prin GPS al comportamentului urşilor din pădure şi măsuri de protecţie (garduri, alarme etc.) pentru comunităţile aflate în pericol”, se menţionează în mesajul Greenpeace România.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, propune modificarea legislaţiei astfel încât vânătorii să poate interveni, prin sedarea sau împuşcarea animalelor, la cel mult 24 de ore de la atacul urşilor.

„Am iniţiat o serie de consultări cu privire la atacurile de urşi din ultimele zile în Ţinutul Secuiesc cu toate organizaţiile şi instituţiile direct implicate în această zonă pentru a discuta despre modificarea legislaţiei care ar da posibilitatea autorităţilor locale – ca prin sedare sau împuşcare - să poată să intervină în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac”, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.

Numeroase atacuri ale urşilor au avut loc în ultimele săptămâni în zona Covasna-Harghita. Animalele au provocat pagube materiale şi au rănit grav un bărbat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici