Video Grindeanu a primit avizul comisiilor parlamentare pentru postul de preşedinte al ANCOM / Zamfir: Să nu vă închideţi în sediul ANCOM cum v-aţi închis în sediul Guvernului / Declaraţiile fostului premier

Comisia economică a Senatului şi Comisia pentru tehnologia informaţiei a Camerei Deputaţilor au avizat favorabil candidatura lui Sorin Grindeanu pentru postul de preşedinte al ANCOM, cu 15 voturi pentru şi şapte împotrivă, urmând ca plenul reunit să se pronunţe asupra numirii sale.

2928 afișări

Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat, în cadrul audierii sale în comisiile parlamentare pentru postul de preşedinte al ANCOM, că îndeplineşte criteriile pentru această funcţie, inclusiv pe cel al neapartenenţei la un partid politic, întrucât a fost exclus din PSD.

”Să ştiţi că statutul meu în acest moment este apolitic. Nu sunt membru de partid, aşa că îndeplinesc unul dintre criterii. Ştiţi foarte bine de ce, fiind exclus în urmă cu vreo patru luni (...) Cred că toată ţara ştie acest lucru”, a declarat Sorin Grindeanu la audierea sa de către Comisia economică a Senatului şi Comisia pentru tehnologia informaţiei a Camerei Deputaţilor.

”Am avut parte de foarte multe întrebări politice, deşi această autoritate este una care, prin definiţie, este una apolitică, iar eu în acest moment sunt un om care nu face parte din niciun partid politic (...) Am fost propus de Guvernul României. În acest moment am avut audierea. E o instituţie pe care o cunosc îndeaproape, o instituţie cu care am colaborat şi în mandatuil de ministru şi când am fost membru în Comisia de IT din Camera Deputaţilor. E o instituţie care merită toată atenţia şi care merită a reveni acolo unde a fost ca şi prestigiu şi ca şi recunoaştere europeană”, a spus după vot Sorin Grindeanu.

El a caracterizat relaţia sa cu Mihai Tudose şi cu Liviu Dragnea, în prezent, ca ”foarte bună”.

De asemenea, Sorin Grindeanu a mai spus că prima discuţie pe tema şefiei ANCOM a avut-o cu Liviu Dragnea.

”Procedural, Guvernul trimite către Parlament. Prima discuţie legat de situaţia de la ANCOM şi cum putem să îmbunătăţim, având în vedere că am lucrat şi pe partea de program de guvernare pe această secţiune, că am fost ministru al Comunicaţiilor şi că sunt cât de cât în temă cu aceste lucruri, am avut-o cu Liviu Dragnea. (...) Am avut dialoguri şi cu dl. Liviu Dragnea în această perioadă - şi e primul cu care am discutat legat de ANCOM, dar am avut dialoguri şi cu primul ministru, Mihai Tudose. Dacă voi primi votul în Parlament, sigur că voi avea o colaborare instituţională”, a precizat fostul premier.

Întrebat care este ”adevăratul” Sorin Grindeanu, cel din luna iunie, când l-a atacat pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, sau cel din prezent, el a răspuns: ”Acelaşi Sorin”.

Totodată, întrebat ce le transmite timişorenilor din PSD şi dacă le-a înşelat aşteptările acceptând această nominalizare, după ce aceştia au protestat faţă de decizia de schimbare a sa din funcţia de prim-ministru, Grindeanu a spus că dacă va fi ales de Parlament, are ”o datorie” faţă de colegii de partid care l-au susţinut.

”În toată această perioadă, am ţinut legătura extrem de aproape cu colegii mei din Timiş. O să am o discuţie prin care o să lămuresc toate acestea. Lucrurile au stat în etape. Anume, nu a fost prima întâlnire sau discuţie pe care am avut-o cu dl. Liviu Dragnea în urmă cu o săptămână sau două. Eu m-am mai întâlnit în ultimele două luni cu domnul preşedinte, pe chestiuni politice, neştiind în acea perioadă traseul pe care, să zicem, încep azi. M-am făcut purtătorul de cuvânt al colegilor mei din Timiş, pentru că mă simt responsabil faţă de colegii mei care m-au susţinut, care au proiecte foarte importante, care ar fi bine să fie aprobate, trecând peste anumite lucruri”, a adăugat Grindeanu.

La începutul şedinţei, senatorul PNL Daniel Zamfir a cerut comisiilor reunite să respingă propunerea încă dinaintea audierii lui Grindeanu. ”Când aţi fost demis din functia de prim-ministru la iniţiativa PSD s-a spus atunci că sunteţi manevrat de nişte forţe obscure. De asemenea, dumneavoastră aţi spus despre preşedintele partidului că joacă tenis cu sistemul, că a pupat ghipsul sistemului şi aşa mai departe. Din punctul meu de vedere, în această situaţie cred că nu puteţi ocupa această funcţie, indiferent că aţi avut dumneavoastră dreptate sau preşedintele partidului. Funcţia de preşedinte ANCOM este o funcţie extrem de importantă, ori dacă dvs. sunteţi manevrat de forţe obscure, este o situaţie extrem de gravă”, a declarat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat.

Cererea lui Zamfir a fost respinsă, iar apoi Grindeanu şi-a prezentat parcursul profesional. ”Nu am niciun fel de teamă şi nu am cu ce a mă ascunde şi nu am de ce să-mi fie ruşine”, a precizat Grindeanu, referindu-se la spusele lui Zamfir.

Grindeanu a mai afirmat că Adrian Diţă, care a demisionat din funcţia de preşedinte al ANCOM, ”a ales decizia corectă, aceea de a demisiona, neexistând o procedură legală pentru a fi demis”. ”Una din cauzele pentru care a răvăşit această instituţie a fost îndepărtarea a peste 30 de specialişti”, a comentat. fostul premier.

Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat, pe 28 iulie, agenţiei Mediafax că a trimis PSD contestaţia la excluderea sa din formaţiunea social-democrată, exprimându-şi speranţa că aceasta va fi soluţionată atât "în litera cât şi în spiritul" statutului partidului. "Motivaţia din contestare nu este doar în litera, ci şi în spiritul statutului şi mă aştept să fie soluţionată în acest sens", a spus fostul premier Grindeanu.

"Nu pot să trădez încrederea oamenilor din Timiş care m-au votat şi susţinut preşedinte de filială. Am recurs la contestaţie la semnalele lor şi ca urmare a întâlnirilor din această săptămână. Sper că reprezentanţii Bucureştiului au înţeles dorinţa filialei PSD Timiş, care în cvasiunanimitate a decis să mă susţină şi să susţină acest demers", a mai spus pentru Mediafax fostul premier.

Întrebat dacă se aşteaptă la o soluţionare rapidă şi corectă a contestaţiei, Grindeanu a spus: "Vom vedea cum şi când". El nu s-a pronunţat şi în privinţa unui eventual apel la justiţie, dacă nu va avea câştig de cauză în forul de arbitraj al partidului.

Fostul premier a mai spus ca a trimis contestaţia atât prin e-mail, cât şi prin serviciul poştal clasic, "cu confirmare de primire".

Până acum, Comisia de etică a PSD nu s-a pronunţat în privinţa contestaţiei depuse de către Sorin Grindeanu.

Zamfir, lui Grindeanu: Să nu vă închideţi în sediul ANCOM cum v-aţi închis în sediul Guvernului

 Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, i-a cerut, ironic, fostului premier Sorin Grindeanu, propus de Guvern pentru şefia ANCOM, ca, dacă v-a fi numit în această funcţie, să nu se închidă în sediul ANCOM aşa cum a făcut-o în sediul Guvernului.

”(Am refuzat funcţia de preşedinte ASF – n.r.) pentru că nu sunt finanţist. Eu am terminat Informatica şi am fost şi ministrul Comunicaţiilor şi ăsta e domeniul în care mi-am făcut şcoala şi în asta am activat”, a spus Sorin Grindeanu, răspunzând unei întrebări despre declaraţia sa din iulie privind faptul că i-a lipsit ”pupincurismul” pentru a putea rămâne în funcţia de premier.

”Deci dacă vi s-ar fi propus ANCOM în loc de ASF nu mai funcţiona cu pupincurismul...”, a comentat preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Daniel Zamfir. ”Îmi cereţi să fiu apolitic, dar totodată mă duceţi spre a face declaraţii politice. Îmi cer scuze”, a răspuns fostul premier.

La finalul dialogului, Daniel Zamfir a făcut o remarcă amuzantă pentru parlamentarii prezenţi: ”Să nu vă închideţi în sediul ANCOM cum v-aţi închis în sediul Guvernului!”.

Fostul premier Sorin Grindeanu a fost întrebat, pe 7 iulie, într-un interviu acordat Mediafax, ce crede că i-a lipsit ca să rezinte în funcţia de prim-ministru, el răspunzând: „Pe scurt, pupincurismul!”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici