Grindeanu, de Ziua Europei: Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană/Tăriceanu: Mă tem că, în 2017, se lasă treptat o nouă cortină

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, de Ziua Europei, că el crede în ideea de "Europă a tuturor, de Românie europeană, amintind de alte două momente, respectiv 140 de ani de la proclamarea independenţei şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

588 afișări
Imaginea articolului Grindeanu, de Ziua Europei: Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană/Tăriceanu: Mă tem că, în 2017, se lasă treptat o nouă cortină

Grindeanu de Ziua Europei: Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană/Tăriceanu: Mă tem că, în 2017, se lasă treptat o nouă cortină

"Marcăm astazi trei momente istorice fundamentale, 140 de ani de când România şi-a proclamat independenţa, Ziua Europei şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. 9 mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent şi unitar. Respect pentru curajul şi determinarea înaintaşilor noştri care, cu gândul la generaţiile viitoare, au contribuit la crearea statului român modern. Tot astăzi, cinstim sacrificiul eroilor, oameni simpli sau de stat, care au sperat într-o lume nouă, vindecată de patima conflictului, şi au contribuit prin jertfa lor la sfârşitul celei mai însângerate file a istoriei secolului trecut, Al Doilea Război Mondial", a declarat Sorin Grindeanu, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax. 

Premierul a amintit că 9 mai este şi Ziua Europei.

"Europa de azi este mult diferită de cea de acum 67 de ani, când se semna Declaraţia Schuman. Trecem astăzi printr-un amplu proces de dezbatere pe tema viitorului Uniunii, un proces care nu e întotdeauna simplu sau comod. Dar cred că acest dialog trebuie să pornească de la ceea ce şi-au dorit fondatorii Uniunii şi ceea ce-şi doresc şi generaţiile actuale, până la urmă: democraţie, securitate şi prosperitate durabile pentru întregul continent", a adăugat şeful Executivului.

El a precizat că, în contextul preluării preşedinţiei Consilului Uniunii Europene în 2019, România va avea capacitatea ca, şi prin acest prim mandat, să contribuie decisiv la întărirea şi continuitatea proiectului european.

"În cei deja zece ani de când România a devenit membră a Uniunii, după decenii de totalitarism care ne-au izolat de democraţiile europene, românii au făcut paşi importanţi spre transformarea societăţii în beneficiul cetăţenilor. Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană. Cred într-un viitor comun, construit în numele idealurilor pe care le împărtăşim. Cred în unitate şi solidaritate. Şi mai cred că valorile naţionale sunt protejate şi chiar întărite prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană. La mulţi ani, marii familii europene! La mulţi ani, dragi cetăţeni europeni, din România şi din toate statele membre", a încheiat premierul Grindeanu.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, de Ziua Europei, că se teme că se lasă "o nouă cortină ambalată frumos", prin termeni de tipul "Europa cu mai multe viteze", care va avea ca efect împingerea unor state-membre într-o zonă de periferie din punct de vedere economic.

"Românii sunt printre cetăţenii UE cei mai ataşaţi de valorile europene, printre cei mai încrezători într-un proiect european care să ne unească, nu să ne dezbine. 9 mai este o zi în care celebrăm aceste valori: libertatea şi toleranţa, democraţia, egalitatea şi solidaritatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului", a spus Tăriceanu.

El a apreciat că, în 2017, 9 mai ar trebui să fie şi o zi de reflecţie cu privire la viitorul proiectului european.

"Reamintesc cum, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, invitat de preşedintele SUA Harry Truman, a susţinut o serie de conferinţe, ocazie cu care a lansat faimoasa formulă a Cortinei de Fier. România, alături de alte state europene, a trebuit să supravieţuiască celor 45 de ani de regim comunist impus cu forţa, izolată în spatele acestei cortine. Mă tem că, în 2017, se lasă treptat o nouă cortină. O cortină ambalată frumos, prin termeni de tipul «Europa cu mai multe viteze» sau «Europa cu mai multe ritmuri», dar tot cortină şi cu acelaşi efect: împingerea unor state-membre într-o zonă de periferie având drept consecinţă frânarea dezvoltării economice. Din punctul meu de vedere, o astfel de abordare reprezintă cea mai mare greşeală posibilă, pentru că ar submina încrederea pe care românii şi alţi cetăţeni ai UE o au în proiectul european", a afirmat preşedintele Senatului.

El a adăugat că, în calitate de "european convins", nu va acţiona pentru a nu intra în logica Europei cu mai multe viteze.

"Sper ca şi alţi oameni politici din România să înţeleagă importanţa momentului şi să nu continue să tacă şi să evite această dezbatere. Trebuie să învăţăm să promovăm cu mai mult curaj interesele legitime ale României", a conchis Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici