Grindeanu: Obiectivul meu este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE/ Indiferent cine le cere, modificările la Codurile Penale vor fi trimise doar după dezbatere

Primul ministru, Sorin Grindeanu a declarat joi că doreşte ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie ridicat înainte ca România să preia preşedinţia UE.

247 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: Obiectivul meu este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE/ Indiferent cine le cere, modificările la Codurile Penale vor fi trimise doar după dezbatere

Premieru Sorin Grideanu: Obiectivul meu este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

“Am abordat probleme importante, de actualitate, care se regăsesc pe agenda UE. Obiectivul meu este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE. Este o chestiune de prestigiu,la care ţin foarte mult. Îmi doresc ca la sfârşitul lui 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună capăt acestui mecanism. Nu vom face nici un pas înapoi care să garanteze un act de justiţie corect. Economia României nu poate creşte fără încrederea investitorilor că bani lor sunt protejaţi de un sistem juridic eficient. Este în interesul cetăţenilor dar şi al sectorului privat să avem un sistem juridic eficient şi accesibil”, a declarat premierul, Sorin Grindeanu, în conferinţa de presă comună cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a vut loc joi, la Palatul Victoria.

Grindeanu a spus că aceste obiective nu sunt un scop în sine pentru a înlătura MCV, ci sunt bune pentru întreaga societate.

“Am avut discuţii care continua între reprezentanţii guvernului şi CE.Nu am nici un semn de întrebare că Parlamentul nu va veni în întâmpinare pentru a atinge aceste obiective”, a adăugat şeful guvernului.

Premier: Indiferent cine le cere,modificările la Codurile Penale vor fi trimise doar după dezbaterea publică

Modificările la Codurile Penal şi de Procedură Penală, aflate în dezbatere pulbică vor fi trimise la Parlament doar după ce acest proces sa va fi încheiat, "indiferent cine le solicită", a declarat joi premierul Sorin Grindeanu.

"În acest moment, pe site-ul Ministerului Justiţiei se află acel proiect de lege, cel de punere în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală (...) Vom transmite către Parlament – indiferent cine solicită acest lucru - acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată. În momentul în care s-a încheiat această dezbatere publică, conform legii, de-abia în acel moment - cu eventuale adăugiri, discuţii, pe diverse articole, care vin urmare a dezbaterilor publice, îmbunătăţiri ale acestui prim draft, prim proiect - ni-l asumăm în guvern ca şi proiect de lege şi-l vom transmite în Parlament. Dar, abia după ce procesul de dezbatere publică este terminat", a declarat premierul Grindeanu.

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a reproşat, joi, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, faptul că întârzie "nepermis" de mult cu pachetul de legi ale Justiţiei, el arătând că acesta nu va putea beneficia de susţinere la nesfârşit, mai ales în lipsa coerenţei acţiunii sale şi a respectării unor termene.

El a comentat ironic şi anunţul ministerului Justiţiei privind dezbaterile publice pe Legea de modificare a Codurilor penale.

"O să cer o audienţă la ministrul Justiţiei, după ce mi-o avizează primul-ministru, ca să-i explic că totuşi Parlamentul nu este anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta. Întârzie nepermis. Se lungeşte foarte mult discuţia despre un subiect care nu mai începe şi cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt enunţate public şi finalizate într-un fel sau altul", a spus Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici