Gruşko: Înfiinţarea unor baze de apărare antirachetă în Polonia şi România poate afecta securitatea

Înfiinţarea unor baze de apărare antirachetă în Polonia şi România poate afecta grav securitatea militară şi nu contribuie la crearea unei Europe stabile, paşnice şi unite, a declarat emisarul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, citat de agenţia Sputnik, în pagina electronică.

790 afișări
Imaginea articolului Gruşko: Înfiinţarea unor baze de apărare antirachetă în Polonia şi România poate afecta securitatea

Gruşko: Înfiinţarea unor baze de apărare antirachetă în Polonia şi România poate afecta securitatea (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)

"La momentul respectiv nu am primit un răspuns la propunerile nostre cu privire de o definiţie comună a termenului «forţe combatante semnificative». În aceste condiţii, vom decide independent cât de «semnificativă» va fi mobilizarea NATO în est pentru securitatea noastră naţională. Nu avem nicio îndoială că înfiinţarea unor baze de apărare antirachetă în Polonia şi România poate afecta grav securitatea militară şi nu este menită să contribuie la crearea unei Europe stabile, paşnice şi unite", a declarat el.

Gruşko a adăugat că pentru Moscova, Actul fondator privind relaţiile dintre Rusia şi NATO "rămâne unul dintre acordurile de bază care derivă din înţelegerea faptului că securitate poate fi obţinută doar prin cooperare". Gruşko a declarat, de asemenea, că documentul "conţine principii fundamentale privind relaţiile NATO-Rusia, inclusiv principiul că securitatea în comunitatea euro-atlantică este indivizibilă".

"Documentul conţine principii importante că alianţa nu îşi va menţine securitatea prin mobilizări permanente de forţe combatante semnificative. Acesta prevede, de asemenea, că NATO nu intenţionează să mobilizeze arme nucleare în noi state membre. În cele din urmă, documentul afirmă că Rusia şi NATO nu se consideră inamici şi nu intenţionează să îşi submineze reciproc securitatea", a adăugat Gruşko.

După anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, şi începutul conflictului din estul Ucrainei, NATO şi-a intensificat prezenţa la graniţele Rusiei, inclusiv în Ţările Baltice, subliniază agenţia rusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici